Indywidualny plan

Dietetyczny

Indywidualny plan

Treningowy

Indywidualny plan

Dieta + Trening

Opieka dietetyka i trenera Już od

Plan dieta + trening 29,99 zł/mies.

Opieka dietetyka Już od

Plan dietetyczny 26,66 zł/mies.

Opieka trenera Już od

Plan treningowy 23,33 zł/mies.

Plany dieta i trening
{{$parent.show_arts ? 'Artykuły' : 'Baza wiedzy'}}
Sklep

Jak przełamać brak apetytu związany z infekcją?

Jak przełamać brak apetytu związany z infekcją?
Przełom stycznia i lutego to czas w którym dość często łapią nas różnego rodzaju infekcje górnych dróg oddechowych. Oprócz tego, iż towarzyszy im wiele uciążliwych objawów to dodatkowo, często doprowadzają one do problemów z apetytem, co szczególnie dotkliwie odczuwają osoby, pracujące nad zwiększeniem masy mięśniowej. W niniejszym poradniku zaproponuję proste rozwiązania, które pomagają uporać się z tym problemem.

Infekcja a kontrola łaknienia – dziwna zależność

Fakt, iż podczas infekcji górnych dróg oddechowych tracimy apetyt wydaje się dość dziwny. W końcu przecież organizmowi powinno zależeć na tym, by był odpowiednio odżywiany i by miał „siłę” do walki z intruzami takimi jak wirusy czy bakterie. Przyczyna problemu jest tak naprawdę złożona i może być powiązana choćby z tym, iż mechanizmy odpowiedzialne za obieranie wrażeń smakowo-zapachowych są upośledzone. Inną przyczyną może być np. zaburzone funkcjonowanie przewodu pokarmowego, a nawet gorączka czy stan podgorączkowy. Najważniejsze w tym wszystkim jest to, że organizm w czasie infekcji może „zapomnieć” o wysyłaniu sygnałów skłaniających nas do konsumpcji. Mało tego, serwowane mu potrawy mogą się wydawać nieapetyczne lub wręcz niejadalne. Co w takiej sytuacji można zrobić?

Po pierwsze – jedz smacznie

Pomimo, iż receptory smakowe podczas infekcji są przytłumione, to jeśli odpowiednio zestawimy ze sobą pokarmy, wówczas danie może okazać się całkiem smaczne. Ważne jest by wybierać produkty o wyrazistych smakach i – uwaga – kolorach. Dzięki temu danie będzie bardziej atrakcyjne kulinarnie i przyjemniejsze w konsumpcji. W czasie choroby można pokusić się o przygotowanie lubianych, ale długo niejadanych potraw bądź też rozwiązań klasycznych, sprawdzonych takich chociażby jak rosół z makaronem czy deserach takich jak mleko z miodem (nie koniecznie w zestawieniu z bulionem). Miłośników „kulturystycznej diety” ostrzegam, iż rozwiązania typu „pierś z kurczaka z ryżem i brokułami mogą okazać się niejadalne.

Po drugie – miksuj

Najprostszą metodą na uczynienie posiłku prostym w konsumpcji jest jego zmiksowanie. Oczywiście nie wszystkie potrawy się do tego nadają, ale pewna część tak. Prostym przykładem jest owsianka. Płatki, mleko, owoce, orzechy – wszystkie składniki można zblendować otrzymując koktajl, smaczny i pożywny. Podobnie sytuacja wygląda z zupami – te w formie kremów będą „wchodzić” lekko. W zupach oczywiście można miksować mięso, jaja, ziemniaki - podnosząc ich wartość odżywczą. W ramach deserów znakomicie sprawdzą się rozwiązania typu smoothie z rozmaitych owoców. Tego typu koktajle są nie tylko smaczne, ale także niezwykle zasobne w substancje wspomagające pracę układu odpornościowego.

A jeśli to nie pomoże?

Pomimo, iż odpowiednie odżywienie organizmu ma istotne znaczenie dla jego kondycji zdrowotnej i dla kompozycji sylwetki, to jeśli konsumpcja posiłków staje się bardzo problematyczna, pomimo zastosowania wcześniej wspomnianych zabiegów – nie należy się do niej zmuszać. Jeden, dwa czy nawet trzy dni niższej podaży energii nie muszą stanowić większego problemu w kontekście czy to wydajności układu immunologicznego czy też budowy masy mięśniowej. Jeśli organizm ewidentnie broni się przed spożyciem pokarmu należy przynajmniej pójść na pewien kompromis i nie wpychać w siebie jedzenia.

 

W artykule mówimy o: Zdrowie Przeziębienie