Indywidualny plan

Dietetyczny

Indywidualny plan

Treningowy

Indywidualny plan

Dieta + Trening

Opieka dietetyka i trenera Już od

Plan dieta + trening 29,99 zł/mies.

Opieka dietetyka Już od

Plan dietetyczny 26,66 zł/mies.

Opieka trenera Już od

Plan treningowy 23,33 zł/mies.

Plany dieta i trening
{{$parent.show_arts ? 'Artykuły' : 'Baza wiedzy'}}
Sklep

Witaminy D a koronawirus i COVID. Najnowsze badania i wnioski!

Witaminy D a koronawirus i COVID. Najnowsze badania i wnioski!
Nowe badania sugerują to, co wiedzieliśmy już wcześniej - pośrednio poprzez różne mechanizmy witamina D ma wpływ np. na toczące się infekcje (np. dróg oddechowych i pozaszpitalnego zapalenia płuc). Wykazano również, że suplementacja witaminą D zmniejsza ryzyko infekcji dróg oddechowych.

Prawdopodobnie witamina D indukuje katelicydyny i defensyny, związki nazywane naturalnymi antybiotykami.

Najprawdopodobniej pośrednio witamina D ma wpływ na obniżenie tempa replikacji wirusa, zmniejsza stężenie cytokin prozapalnych, które uszkadzają płuca.

Uważa się, że zmniejszenie niedoboru witaminy D hamuje CD26, cząstkę która ułatwia inwazję koronawirusowi.

Witamina D może również osłabiać reakcje zapalne wywołane przez interferon gamma (IFNγ) i interleukinę-6 (IL-6), które bardzo źle wróżą krytycznie chorym, wentylowanym pacjentom, w tym z Covid-19. 

Kilka badań obserwacyjnych i klinicznych wykazało, że suplementacja witaminą D zmniejsza ryzyko grypy.

Dowody potwierdzające rolę witaminy D w zmniejszaniu ryzyka COVID-19 są pośrednie:

  • wybuch epidemii wystąpił zimą, kiedy stężenie 25-hydroksywitaminy D (25 (OH) D) jest najniższe;
  • liczba przypadków na półkuli południowej pod koniec lata jest niska;
  • niedobór witaminy D przyczynia się do wystąpienia zespołu ostrej niewydolności oddechowej;
  • wskaźniki śmiertelności przy infekcji koronawirusem rosną wraz z wiekiem i współistniejącymi chorobami przewlekłymi, często są one związane z niższym stężeniem 25 (OH) D.

Jakie dawki witaminy D sugerują badania?

Aby zmniejszyć ryzyko infekcji grypą i/lub COVID-19, zaleca się, aby osoby zagrożone rozważyły ​​przyjmowanie 10000 IU witaminy D3 dziennie (250 μg) przez kilka tygodni w celu szybkiego podniesienia stężenia 25 (OH) D, a następnie należy zastosować dawkę podtrzymującą 5000 IU dziennie (125 μg) .

Celem powinno być podniesienie stężenia 25 (OH) D powyżej 40–60 ng / ml (100–150 nmol / l). W leczeniu osób zarażonych COVID-19 przydatne mogą być wyższe dawki witaminy D3.

Komentarz

Są to duże dawki witaminy D, więc najpierw proponuję konsultację z lekarzem specjalistą. W badaniach nie wykazano, by podaż 2000-4000 IU (50-100 μg / dobę) na dobę wiązała się ze znacznym ryzykiem, raczej jest bezpieczna.

Źródła: William B. „Grant Evidence that Vitamin D Supplementation Could Reduce Risk of Influenza and COVID-19 Infections and Deaths” https://www.mdpi.com/2072-6643/12/4/988

W artykule mówimy o: Badania naukowe