Co znajdziemy w składzie większości batonów musli?
- syrop glukozowy
- cukier
- tłuszcz utwardzany
- glukoza
Cukier znajdziemy aktualnie niemal w każdym przetworzonym produkcie na półce sklepowej. Nikogo nie trzeba chyba już przekonywać, że cukier wcale nie krzepi. Wręcz przeciwnie może nam zaszkodzić. Nadmierne spożywanie cukru wiąże się z występowaniem chorób zespołu metabolicznego. Mowa tutaj między innymi o cukrzycy, a także insulinooporności, na którą cierpi coraz większa liczba ludzi.
Problem polega na tym, że sporą ilość cukru spożywamy nieświadomie. Właśnie w przetworzonych, czy też pół przetworzonych produktach.
Warto zawsze czytać skład produktów, które lądują w naszym koszyku. Jeśli widzimy, że na jednym z pierwszych trzej miejsc jest cukier, możemy być pewni, że nie jest go w produkcie mało. Na tyle mało, by nie miało to znaczenia dla naszego zdrowia.
Podstawową kwestią jest bowiem ilość cukru, którą spożywamy. Sprawdzając składy na opakowaniach zachowajmy czujność! Producenci postanowili ukryć cukier pod innymi nazwami: melasa, syrop kukurydziany, fruktoza, glukoza, laktoza, dekstroza, galaktoza, maltoza, miód. Ale, co istotne, nie zapomnieli na opakowaniu umieścić: 'bez dodatku cukru'.
Chciałabym zwrócić wasza uwagę na syrop glukozowy (czy też często obecny w produktach syrop glukozowo-fruktozowy). Od jakiegoś czasu jest wszędzie: w jogurtach, keczupie, sokach owocowych, batonikach, płatkach śniadaniowych, a nawet w wędlinach. Również w rożnego rodzaju produktach, FIT, healthy, lekkie itd.
Syrop glukozowy to zagęszczony wodny roztwór cukrów prostych i niskocząsteczkowych wielocukrów otrzymany w wyniku hydrolizy skrobi.
Oddziaływanie syropu na zdrowie ludzkie jest przedmiotem licznych badań naukowych. Dotąd ustalono, że spożywanie dużych ilości produktów zawierających syrop glukozowo-fruktozowy powoduje szybkie tycie i chroniczną otyłość, zwiększa ryzyko wystąpienia cukrzycy typu 2, potęguje apetyt, prowadzi do hipoglikemii, hamuje wytwarzanie ATP (nośnik energii w naszym organizmie), przyczynia się do zwiększenia możliwości wystąpienia zespołu jelita drażliwego, podwyższenia cholesterolu LDL i trójglicerydów. To w dużej mierze cukry proste odpowiedzialne są za podwyższenie trójglicerydów we krwi, a nie owiane złą sławą tłuszcze.
Choć akurat te, które znajdziemy w batonie musli, a więc tłuszcze utwardzane, omijajmy szerokim łukiem. Przemysłowe tłuszcze trans są wytwarzane poprzez uwodornianie tłuszczy roślinnych, dzięki czemu zmieniają się ze stanu płynnego w ciało stałe. Spożywanie takich tłuszczy może prowadzić do poważnych chorób układu krwionośnego, w tym miażdżycy, chorób serca a także otyłości, cukrzycy i obniżenia odporności. Sprawdzaj, czy w składzie produktu, który zamierzasz kupić znajduje się "tłuszcz uwodorniony", "tłuszcz częściowo uwodorniony" lub "tłuszcz utwardzony".
Nie taki więc baton musli zdrowy, jakim go malują!
Bądź FIT, NIE JEDZ TEGO!
Pamiętajcie, że bardzo łatwo można wykonać samemu zdrowe batony.
Zwracajcie uwagę na etykiety!