Kapusta, chrzan, rzeżucha, poza tym, że są warzywami, łączy jeszcze jeden dość istotny fakt. Mianowicie wszystkie wymienione (i jeszcze kilka innych, o których mowa będzie później) określane są mianem warzyw krzyżowych (czasami również warzyw kapustnych).
Warto wiedzieć, że są one wyjątkowo bogate w witaminy, minerały, błonnik oraz substancje fotochemiczne o właściwościach przeciwnowotworowych.
Do warzyw krzyżowych zalicza się:
brokuły
brukselkę
brukiew
chrzan
gorczycę
jarmuż
kalafior
kalarepę
kapusta
kapustę chińską (bok choy)
kapustę pekińską
rukiew wodną
rukola
rzepa
rzeżucha
rzodkiewka
rzodkiew japońska
tasznik
Choć ich smak jest specyficzny i nie wszystkim odpowiada (dominują przeciwnicy brukselki), to jednak istnieje wiele powodów przemawiających za tym, by włączyć wyżej wymienione warzywa do codziennego menu.
Mogą być pomocne w obniżeniu ryzyka zachorowania na raka
Wg informacji podawanych przez Amerykański Instytut Badań nad Rakiem konsumowanie warzyw krzyżowych może sprzyjać ochronie oraz zatrzymaniu wzrostu komórek nowotworowych guzów (m.in. w piersi, macicy, prostacie czy też wątrobie). Zawierają one m.in. sulforafan (fitozwiązek, który – jak podają badania – w największych ilościach występuje w kiełkach brokuła ), który wzmaga detoksykację organizmu.
Regularne spożywanie warzyw krzyżowych pomaga zmniejszyć stres oksydacyjny, czyli stan, w których dochodzi do zaburzeni równowagi pomiędzy antyoksydantami a utleniaczami (na ich korzyść).
Aby zachować jak największą ilość substancji fitochemicznych należałoby spożywać warzywa krzyżowe w formie surowej lub też krótko gotowane.
Bogactwo witamin i minerałów
Warzywa krzyżowe zdecydowanie wyróżniają się na tle innych pod względem bogactwa w składniki odżywcze. Warto wiedzieć, że są doskonałym źródłem witaminy A, C, K, błonnika pokarmowego, kwasu foliowego, manganu, wapnia, potasu oraz selenu.
Zapewniają poczucie sytości - idealne dla osób na redukcji, walczących z nadprogramowymi kilogramami, zmniejszają ryzyko zaparć.
Przyrządzając posiłki warto - znając korzyści mogące płynąć z konsumpcji warzyw krzyżowych - uwzględnić je w jadłospisie.
Treści prezentowane na naszej stronie mają charakter edukacyjny i informacyjny. Dokładamy wszelkich starań, aby były one merytorycznie poprawne. Pamiętaj jednak, że nie zastąpią one indywidualnej konsultacji ze specjalistą, która jest dostosowana do Twojej konkretnej sytuacji.