Stworzymy dla Ciebie

Indywidualny plan Dietetyczny

Sprawdź ofertę

Poznaj nasz nowy

Kalkulator kalorii

Wypróbuj go
Forum

Stworzymy dla Ciebie

Indywidualny plan Dietetyczny

Sprawdź ofertę

Poznaj nasz nowy

Kalkulator kalorii

Wypróbuj go
Artykuły
Sklep

Co to jest liofilizacja żywości?

Co to jest liofilizacja żywości?
Liofilizowane owoce, warzywa, a nawet mięso cieszą się coraz większą popularnością i stają się coraz łatwiej dostępne. Czym charakteryzują się takie produkty? Czy warto po nie sięgać?

Liofilizacja to proces suszenia produktów, podczas którego odsącza się z nich jedynie wodę. Najpierw produkty są zamrażane, następnie z zamrożonych owoców usuwane jest od 70% do 96% wody. Produkty te zachowują swoje wartości odżywcze oraz smak, mają niezmieniony kształt i formę w przeciwieństwie do tradycyjnego suszenia. Dzięki temu owoce można dłużej przechowywać, nie psują się, a jednocześnie wyglądają równie apetycznie, jak świeże.

Owoce liofilizowane zachowują piękny wygląd i kolor, dzięki czemu mogą być świetną ozdobą ciast, deserów i innych nie tylko słodkich potraw.

Liofilizaty są lżejsze i mniejsze niż ich konwencjonalne odpowiedniki, więc znakomicie nadają się do tego by je ze sobą zabrać na dłuższą wyprawę.

W zasadzie każdy produkt żywnościowy można poddać liofilizacji. Jedyne wymagania to zawartość wody oraz makroskładników (białek, węglowodanów, tłuszczy) – tak zwanej substancji suchej.

Liofilizowane owoce stanowią świetny dodatek do jogurtu, kefiru, jaglanki, ciasta, koktajlu. Jeśli chcesz zrobić odżywczy i smaczny koktajl, dodaj do niego liofilizowaną jeżynę lub jagodę – napój nabierze pięknego koloru, będzie też miał mnóstwo witamin i minerałów, które korzystnie wpływają na zdrowie.

Miłośnikom bardziej egzotycznych smaków na pewno spodoba się liofilizowane mango lub ananas, które doskonale smakują spożywane w postaci przekąski lub dodatku do potraw. Garść liofilizowanego mango, jagód czy truskawek można dodać do domowego muesli, jogurtu z owocami czy batoników zbożowych.

Jako codzienna przekąska bardzo dobrze sprawdzi się też liofilizowany banan. Jest on bogaty odżywczo, zaspokaja głód i na długo zapewnia uczucie sytości.

Do zbożowych ciasteczek czy batoników świetnie pasować będzie też żurawina liofilizowana. To bogate źródło witaminy C i minerałów, jest szczególnie polecana w sezonie grypowo-przeziębieniowym.

Liofilizowane warzywa mogą stanowić dodatek do omletów, ciast lub koktajli. Nadadzą im piękną barwę.

Liofilizowane buraki możesz zastosować jako podstawę do przygotowania barszczu lub do usmażenia i podania jako dodatek do mięsa. Jeśli chcesz poprawić kolor i smak wypieków, dodaj ekologiczne buraki liofilizowane do ciasta.

Wśród liofilizowanych warzyw dostępny jest także jarmuż, szpinak, a także pietruszka, czosnek czy też szczypiorek.

Liofilizowane mięso najlepiej sprawdzi się w formie przekąski. Najczęściej spotkać można wołowinę.

Liofilizowane produkty są bardzo wygodne w przechowywaniu i w użyciu. Zabierają bardzo mało miejsca i nie psują się. Dzięki czemu możemy trzymać schowaną paczkę malin i truskawek w szafce na wszelki wypadek.

 

Jedyne o czym bezwzględnie musimy pamiętać to o unikaniu wilgoci. Miejsce, w którym przechowujemy liofilizowane produkty musi być suche. Produkty te są bardzo wrażliwe na wilgoć.

Przechowywanie ich w zimnej, ciemnej piwnicy nie będzie więc trafionym pomysłem.

To jednak nie główna wada liofilizowanych produktów. Ich główną wadą jest cena. Wynika ona z wysokich kosztów otrzymania gotowego produktu, co wiąże się z koniecznością zastosowania specjalistycznego sprzętu oraz energochłonnością procesu liofilizacji.

I tak przykładowo za paczkę liofilizowanych owoców o wadze 25-30g zapłacimy około 10 zł. Nieco droższa jest ekologiczna żurawina, paczka tego owocu kosztuje około 15zł.

100 gramowe opakowanie liofilizowanych jagód acai kosztuje około 55-65zł.

Podobne ceny dotyczą liofilizowanych warzyw - 50g szpinaku, jarmuży czy buraków kosztuje około 20 zł.

Obecnie nabyć można już całe, gotowe posiłki, które są liofilizowane. I tak przykładowo w ofercie śniadaniowej znajdziemy jaglankę z malinami i aronią. Skład: eko kasza jaglana** 68%, eko mleko kokosowe** 24%, eko syrop z agawy** 5%, eko malina liofilizowana* 2%, eko aronia proszek liofilizowany* Cena dania - 19.99zł

Całkiem sporo jak na śniadanie.

W ofercie obiadowej znajdziemy na przykład kurczaka Tikka masala. Skład: ryż 30%, mięso z piersi kurczaka 20%, pomidory 16%, jogurt grecki 13%, mleko kokosowe 13%, migdały 4%, olej rzepakowy 3%, czosnek, imbir, mieszanka przypraw

Cena za danie, duża porcja 500g po uwodnieniu= 37zł.

Dania takie mogą mieć zastosowanie w żywieniu wysokogórskim. Raczej, przy aktualnych cenach, nie nadają się do stosowania w normalnych warunkach.

Liofilizowane owoce i warzywa mogą być z powodzeniem stosowane w codziennej diecie. Zwłaszcza w okresie zimowym, kiedy nie mamy dostępu do świeżych warzyw i owoców.

 

Podpowiedź trenera:

Jeśli nie masz wystarczającej wiedzy - chętnie ułożymy profesjonalny plan za Ciebie. Dołącz do grona 90 000 zadowolonych klientów :)

  • Darmowe konsultacje z doświadczonym dietetykiem i trenerem
  • Ponad 6000 posiłków i 600 ćwiczeń, które możesz dowolnie wymieniać
Sprawdź ofertę