Liofilizowane owoce, warzywa, a nawet mięso cieszą się coraz większą popularnością i stają się coraz łatwiej dostępne. Czym charakteryzują się takie produkty? Czy warto po nie sięgać?
Czym jest liofilizacja?
Liofilizacja to proces suszenia produktów, podczas którego odsącza się z nich jedynie wodę. Najpierw produkty są zamrażane, następnie z zamrożonych owoców usuwane jest od 70% do 96% wody. Produkty te zachowują swoje wartości odżywcze oraz smak, mają niezmieniony kształt i formę w przeciwieństwie do tradycyjnego suszenia. Dzięki temu owoce można dłużej przechowywać, nie psują się, a jednocześnie wyglądają równie apetycznie, jak świeże.
Liofilizaty są lżejsze i mniejsze niż ich konwencjonalne odpowiedniki, więc znakomicie nadają się do tego, by je ze sobą zabrać na dłuższą wyprawę. Liofilizowane produkty są bardzo wygodne w przechowywaniu i w użyciu. Zabierają bardzo mało miejsca i nie psują się.
W zasadzie każdy produkt żywnościowy można poddać liofilizacji. Jedyne wymagania to zawartość wody oraz makroskładników (białek, węglowodanów, tłuszczy) – tak zwanej substancji suchej.
Liofilizowane owoce
Owoce liofilizowane zachowują piękny wygląd i kolor, dzięki czemu mogą być świetną ozdobą ciast, deserów i innych nie tylko słodkich potraw.
Liofilizowane owoce stanowią świetny dodatek do jogurtu, kefiru, jaglanki, ciasta, koktajlu. Jeśli chcesz zrobić odżywczy i smaczny koktajl, dodaj do niego liofilizowaną jeżynę lub jagodę – napój nabierze pięknego koloru, będzie też miał mnóstwo witamin i minerałów, które korzystnie wpływają na zdrowie.
Miłośnikom bardziej egzotycznych smaków na pewno spodoba się liofilizowane mango lub ananas, które doskonale smakują spożywane w postaci przekąski lub dodatku do potraw. Garść liofilizowanego mango, jagód czy truskawek można dodać do domowego muesli, jogurtu z owocami czy batoników zbożowych.
Jako codzienna przekąska bardzo dobrze sprawdzi się też liofilizowany banan. Jest on bogaty odżywczo, zaspokaja głód i na długo zapewnia uczucie sytości.
Do zbożowych ciasteczek czy batoników świetnie pasować będzie też żurawina liofilizowana. To bogate źródło witaminy C i minerałów, jest szczególnie polecana w sezonie grypowo-przeziębieniowym.
Liofilizowane warzywa
Mogą stanowić dodatek do omletów, ciast lub koktajli. Nadadzą im piękną barwę.
Liofilizowane buraki możesz zastosować jako podstawę do przygotowania barszczu lub do usmażenia i podania jako dodatek do mięsa. Jeśli chcesz poprawić kolor i smak wypieków, dodaj ekologiczne buraki liofilizowane do ciasta.
Wśród liofilizowanych warzyw dostępny jest także jarmuż, szpinak, a także pietruszka, czosnek czy też szczypiorek.
O czym należy pamiętać? Wady żywności liofilizowanej
Jedyne, o czym bezwzględnie musimy pamiętać, to o unikaniu wilgoci. Miejsce, w którym przechowujemy liofilizowane produkty, musi być suche. Produkty te są bardzo wrażliwe na wilgoć. Przechowywanie ich w zimnej, ciemnej piwnicy nie będzie więc trafionym pomysłem.
To jednak nie główna wada liofilizowanych produktów. Ich główną wadą jest cena. Wynika ona z wysokich kosztów otrzymania gotowego produktu, co wiąże się z koniecznością zastosowania specjalistycznego sprzętu oraz energochłonnością procesu liofilizacji. I tak przykładowo za paczkę liofilizowanych owoców o wadze 25-30 g zapłacimy około 10 zł. Nieco droższa jest ekologiczna żurawina, paczka tego owocu kosztuje około 15 zł. 100 gramowe opakowanie liofilizowanych jagód acai kosztuje około 55-65zł. Podobne ceny dotyczą liofilizowanych warzyw – 50 g szpinaku, jarmuży czy buraków kosztuje około 20 zł.
Obecnie nabyć można już całe, gotowe posiłki, które są liofilizowane. I tak przykładowo w ofercie śniadaniowej znajdziemy jaglankę z malinami i aronią. Skład: eko kasza jaglana 68%, eko mleko kokosowe 24%, eko syrop z agawy 5%, eko malina liofilizowana 2%, eko aronia proszek liofilizowany. Cena dania – 19,99 zł. Całkiem sporo jak na śniadanie.
W ofercie obiadowej znajdziemy na przykład kurczaka Tikka masala. Skład: ryż 30%, mięso z piersi kurczaka 20%, pomidory 16%, jogurt grecki 13%, mleko kokosowe 13%, migdały 4%, olej rzepakowy 3%, czosnek, imbir, mieszanka przypraw Cena za danie, duża porcja 500 g po uwodnieniu – 37 zł.
Dania takie mogą mieć zastosowanie w żywieniu wysokogórskim. Raczej, przy aktualnych cenach, nie nadają się do stosowania w normalnych warunkach.
Podsumowanie
Liofilizowane owoce i warzywa mogą być z powodzeniem stosowane w codziennej diecie. Zwłaszcza w okresie zimowym, kiedy nie mamy dostępu do świeżych warzyw i owoców.