W Ameryce Południowej i Azji ludzie od wielu lat używają liści stewii do słodzenia napojów, takich jak herbata i inne. Kiedy stewia po raz pierwszy pojawiła się na rynku europejskim jako bezpieczny dodatek do żywności, wiele osób było zachwyconych nowym zamiennikiem cukru. „Naturalny” substytut cukru o "zerowej" kaloryczności, który był do 400 razy słodszy niż cukier brzmiało rewelacyjnie.
Dawało to nadzieje dla osób chcących pozbyć się zbędnych kilogramów bez rezygnowania ze słodkości. Osoby chore na cukrzyce także z zainteresowaniem śledziły doniesienia, jak stewia może wpłynąć na ich odżywianie w chorobie. Stewia zyskała na popularności, a sprzedaż sztucznych słodzików na bazie aspartamu spadła. Pytanie tylko, czy na pewno to dobry zamiennik cukru?
Co to jest stewia?
Stewia, a dokładniej Stevia Rebaudianato to roślina pochodząca z Ameryki Południowej, używana od setek lat jako naturalny słodzik. Słodki smak zawdzięczamy zawartości substancji słodzących w liściach tej rośliny, które zawierają rebaudiozydy i stewiozydy. W gotowej formie jest około 200 do 400 razy słodsza niż cukier stołowy, ale praktycznie nie zawiera węglowodanów, kalorii ani sztucznych składników. Nie każdemu odpowiada jej smak. Niektórzy uważają, że jest dziwnie gorzka, a inni, że smakuje jak mentol. Można ją znaleźć w napojach, deserach, gumie do żucia, wypiekach, cukierkach czy jogurtach.
Czy stewia jest bezpieczna?
Oczyszczona forma stewii, zwana stewiozydem, jest “ogólnie uznawana za bezpieczny (GRAS)” przez amerykańską Agencję ds. Żywności i Leków (FDA). Nie dotyczy to jednak całych liści stewii i surowych ekstraktów stewii, które nie mają aprobaty FDA do stosowania w żywności. Na podstawie badań na zwierzętach pojawiły się na początku jej stosowania pewne obawy, że stewia może zwiększać ryzyko raka lub problemów reprodukcyjnych. Center for Science in the Public Interest (CSPI) wezwała nawet FDA do wstrzymania statusu GRAS. Teraz, po wielu latach obecności na rynku, stewia jest uznawana za bezpieczną substancję, nawet według standardów CSPI, chociaż badania nad nią nadal trwają.
Stewia i potencjalne korzyści zdrowotne
Stewia nie podnosi poziomu cukru we krwi i jest dobrą i bezpieczną alternatywą dla cukru stołowego dla pacjentów z cukrzycą, ponieważ nie zawiera istotnej ilości węglowodanów. Oprócz różnych glikozydów liście stewii zawierają wiele innych związków, takich jak flawonoidy i kwasy tłuszczowe, które razem zapewniają różnorodne właściwości biologiczne rośliny. Dzięki tym składnikom produkty ze stewią stymulują produkcję insuliny u diabetyków, łagodzą policystyczną chorobę nerek i posiadają silne właściwości przeciwbakteryjne i przeciwutleniające. Potrzebne są dalsze badania, aby wyjaśnić, które związki mają korzystne mechanizmy działania.
Czy stevia odchudza?
Zastąpienie cukru stewią nie zawsze jest równoznaczne z utratą wagi. Badanie z 2016 r. wykazało, że uczestnicy, którzy wypijali rano napój słodzony stewią zamiast cukru, rekompensowali sobie to, jedząc więcej w porze lunchu. Dlatego nadal ważne jest, aby mimo wszystko zachować odpowiedni, ujemny bilans kaloryczny.
Gdzie kupić stewię?
Stewię możesz kupić w sklepie internetowym bądź w markecie najczęściej na dziale ze zdrową żywnością. Niestety często jest zmieszana z erytrytolem. Szukając w Internecie stewii do słodzenia, w pierwszym znalezionym produkcie, na którego opakowaniu widnieje napis “Stewia” w składzie jest aż 97,5% erytrytolu i jedynie 2,5% glikozydów stewiolowych. Erytrytol jest jednym z najzdrowszych, naturalnych zamienników cukru, ale płaćmy za to, co planujemy w danym momencie kupić.
W innym produkcie, gdzie stewia jest w formie kapsułek do słodzenia w składzie mamy: glikozydy stewiolowe 35%, substancja wypełniająca: mannitol, regulatory kwasowości: węglany sodu, cytryniany sodu, nośnik: L- leucyna. Warto więc czytać uważnie etykiety i nie dać się oszukać producentom.
Czy warto stosować stewię?
Stewia to bezpieczny substytut cukru pochodzenia naturalnego, który można dodawać do żywności i napojów, obniżając przy tym ilość spożywanych kalorii. Stewia jest obiecującym produktem, który może prowadzić do zmniejszenia i zapobiegania otyłości. Pamiętajmy jednak, że w kontekście odchudzania sama zamiana cukru na słodzik nie gwarantuje redukcji wagi. Zawsze warto mieć dodatkowo plan dietetyczny i treningowy.
Treści prezentowane na naszej stronie mają charakter edukacyjny i informacyjny. Dokładamy wszelkich starań, aby były one merytorycznie poprawne. Pamiętaj jednak, że nie zastąpią one indywidualnej konsultacji ze specjalistą, która jest dostosowana do Twojej konkretnej sytuacji.