Czy alkohol jest gorzej tolerowany wraz z postępem lat? Niestety tak. Podobna kwestia dotyczy większości leków. Dlatego nie można twierdzić, iż osoby młode i starsze są narażone na to samo ryzyko, bo to nieprawda.
Naukowcy zbadali wpływ starzenia się na rozkład i eliminację etanolu z ustroju. Badanie przeprowadzono na grupie 50 zdrowych osób w wieku od 21 do 81 lat. Etanol podawano w ilości około 60 g
Aby mieć punkt odniesienia:
500 ml piwo mające 6% etanolu dostarcza około 25 g etanolu w porcji,
w 100 ml wódki (40%) jest 30 g etanolu,
w 330 ml wina czerwonego 13% zawarte jest około 35 g etanolu.
Co się okazało?
Szybkość usuwania alkoholu z ustroju nie miała związku z wiekiem, jednak maksymalne stężenie alkoholu we krwi było związane z wiekiem. Wraz z postępem lat spadała ilość beztłuszczowej masy ciała (mięśni) i zmniejszała się objętość dystrybucji. Co to znaczy? Że alkohol u starszych osób rozmieszczał się w mniejszej ilości przestrzeni. Dlatego u starszych osób występowały o wiele większe stężenia alkoholu we krwi.
Metabolizm alkoholu a wiek
Ponadto z innych badań wiemy, iż metabolizm etanolu zmienia się z wiekiem. U osób starszych alkohol jest gorzej tolerowany, gdyż upośledzony jest metabolizm etanolu przez niedobór kluczowych enzymów.
Ponadto, osoby starsze przyjmują więcej leków, a między nimi i etanolem występuje wiele interakcji. Dlatego spożywanie alkoholu może modyfikować stężenia leków w surowicy i ich toksyczność.
Wreszcie, osoby starsze mogą częściej cierpieć na inne rodzaje chorób wątroby, a alkohol może je zaostrzyć. Niestety w ciągu ostatnich dziesięcioleci spożycie alkoholu wzrosło wśród osób w wieku powyżej 65 lat.
Podsumowanie
Alkohol jest bardziej toksyczny w starzejącym się organizmie ze względu na zachodzące zmiany w jego metabolizmie, dystrybucji i eliminacji, które prowadzą do silniejszego działania na ośrodkowy układ nerwowy przy niższych poziomach spożycia. Starzejące się narządy, takie jak mózg i wątroba, są bardziej wrażliwe na toksyczność alkoholu.
Z tych powodów alkohol należy stosować z umiarem. Dotyczy to zwłaszcza osób starszych.
Źródła:Robert E. Vestal M.D „Aging and ethanol metabolism” https://ascpt.onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1002/cpt1977213343 Wanda Dyr, Edyta Wyszogrodzka „Znaczenie aldehydu octowego w metabolizmie i mechanizmie działania alkoholu etylowego” https://www.termedia.pl/Znaczenie-aldehydu-octowego-w-metabolizmie-i-mechanizmie-dzialania-alkoholu-etylowego,117,36170,0,0.html P. Meier i in. „Age, alcohol metabolism and liver disease” https://www.researchgate.net/publication/5757604_Age_alcohol_metabolism_and_liver_disease
Treści prezentowane na naszej stronie mają charakter edukacyjny i informacyjny. Dokładamy wszelkich starań, aby były one merytorycznie poprawne. Pamiętaj jednak, że nie zastąpią one indywidualnej konsultacji ze specjalistą, która jest dostosowana do Twojej konkretnej sytuacji.