Kiedy myślisz o diecie wegetariańskiej lub wegańskiej, to z pewnością w pierwszej chwili widzisz talerz pełen warzyw oraz tofu. Pamiętaj jednak, że nie każdy wegetarianin lub weganin odżywia się w taki sposób i nie każda dieta bezmięsna może zostać określona jako zdrowa. W końcu istnieją również wegańskie fast foody, takie jak frytki, pizza i inne przetworzone przekąski niewykorzystujące produktów pochodzących od zwierząt.
Plant Based Diet – podstawa to rośliny
Dieta roślinna (Plant Based Diet) różni się tym, że kładzie nacisk na wybór pełnowartościowych produktów roślinnych, takich jak owoce, warzywa, produkty pełnoziarniste i orzechy. Co więcej, nie wyklucza całkowicie mięsa i nabiału, aczkolwiek je ogranicza. Najważniejszą kwestią jest jednak jakość jedzenia.
Dieta roślinna dla serca i naczyń krwionośnych
Jedną z korzyści płynących z dodania do diety większej ilości pokarmów roślinnych, jest mniejsze ryzyko chorób serca oraz udaru mózgu. Pytanie jednak brzmi czy wynika to z jedzenia większej ilości warzyw i owoców, czy z faktu, że spożywa się mniej mięsa. Światowa Organizacja Zdrowia porównała spożywanie wysokoprzetworzonych mięs, takich jak kiełbasa, szynka i bekon, z paleniem papierosów. Na podstawie wielu badań okazuje się, że warto, a nawet należy wykluczyć z diety tego typu produkty.
Czy nieprzetworzone czerwone mięso też jest niezdrowe?
Wiele osób nadal z tym polemizuje, jednak kilka faktów przemawia za tym, by ograniczyć nieco spożycie czerwonego mięsa. Warto wiedzieć, że obróbka jakiegokolwiek rodzaju mięsa w wysokich temperaturach powoduje powstawanie rakotwórczych związków. Szereg badań naukowych potwierdził, że wysoki udział czerwonego mięsa w diecie sprzyja rozwojowi wielu nowotworów. Obecnie nie powinniśmy mieć co do tego wątpliwości.
Korzyści zdrowotne żywności pochodzenia roślinnego
Trudno zaprzeczyć korzyściom, jakie oferują pokarmy roślinne. Jest to bogactwo witamin, minerałów i innych składników odżywczych, takich jak fitoskładniki, które chronią komórki przed uszkodzeniem i redukują stany zapalne. Co zaskakujące, istnieje ponad 25 000 różnych fitoskładników.
Każdy ma swój unikalny zestaw korzyści zdrowotnych. Na przykład fioletowe owoce i warzywa są bogate w antocyjany - związki szczególnie ważne dla zdrowia naczyń krwionośnych i mózgu.
Rośliny pomarańczowe i żółte zawierają składniki odżywcze zwane karotenoidami, które chronią przed problemami ze wzrokiem, takimi jak zaćma. Szybko można dojść do wniosku, że najlepiej jeść kolorowe posiłki, by uzyskać z warzyw jak najwięcej.
Kolejną przewagą roślin, w przeciwieństwie do mięsa i nabiału, jest zawartość błonnika, który nie tylko wspomaga procesy trawienne, ale też zmniejsza ryzyko raka okrężnicy i chorób serca.
Jak to się ma do długości życia?
Jedzenie większej ilości warzyw zmniejsza ryzyko wielu chorób, takich jak cukrzyca typu 2, choroby serca czy choroby nowotworowe. Już samo to przemawia za dłuższym życiem, ponieważ w wielu przypadkach to one przyczyniają się do poważniejszych problemów zdrowotnych. Mimo to nie musisz zostać wegetarianinem ani weganinem, aby korzystać z dobrodziejstw produktów roślinnych. Diety wegetariańskie i wegańskie nie zawsze są zdrowe, jeśli ktoś decyduje się na regularne korzystanie z przetworzonych produktów wegańskich. Możesz czerpać korzyści z diety roślinnej, jedząc więcej białka roślinnego i zastępując przetworzone węglowodany owocami i warzywami. Nie musisz kompletnie rezygnować z produktów pochodzenia zwierzęcego, ale jeśli Twoim celem jest zdrowsze i dłuższe życie, to ograniczenie ich może w tym pomóc.
Treści prezentowane na naszej stronie mają charakter edukacyjny i informacyjny. Dokładamy wszelkich starań, aby były one merytorycznie poprawne. Pamiętaj jednak, że nie zastąpią one indywidualnej konsultacji ze specjalistą, która jest dostosowana do Twojej konkretnej sytuacji.