Słodkie ziemniaki, zwane także batatmi, należą do szczególnie wartościowych produktów żywnościowych. Włączenie ich do diety może nieść za sobą wiele korzyści, w szczególności dla osób aktywnych fizycznie, dbających o zdrowie i odchudzających się. Tymczasem mało kto jednak zdaje sobie sprawę, jakie walory te warzywa w sobie kryją.
Dostarczają „dobrych” węglowodanów
„Dobre” węglowodany to takie, które obecne są w niskoprzetworzonych produktach, w których występują w towarzystwie nieenergetycznych składników odżywczych i błonnika. Słodkie ziemniaki stanowią znakomite źródło takich przyjaznych węglowodanów (ok. 20 g w 100 g), z których zdecydowaną większość stanowi skrobia. To, co może być ważne dla osób z problemami z gospodarką insulinowo-glukozwą to fakt, iż bataty charakteryzują się niskim ładunkiem glikemicznym. Śmiało mogą je także spożywać osoby odchudzające się i borykające się z nadwagą, otyłością i tendencją do tycia, u których często występuje zaburzona glikemia.
Zawierają sporo błonnika
Błonnik, choć nie jest składnikiem odżywczym, to stanowi ważny element naszej diety oddziałując m.in. na stan mikroflory jelitowej i na motorykę przewodu pokarmowego. Błonnik obniża też w pewnym stopniu poposiłkową glikemię poprzez opóźnianie tempa opróżniania żołądka. W przeciętnej porcji batatów (300-400 g batatów) zawarte jest około 8 - 12 g włókna pokarmowego, gdzie zalecane dzienne spożycie mieści się w przedziale od 20 do 40 g. Słodkie ziemniaki w przeliczeniu na dostarczaną ilość węglowodanów strawnych okazują się być lepszym źródłem błonnika niż zdecydowana większość produktów zbożowych.
Uzupełniają dietę w witaminy i składniki mineralne
W dzisiejszych czasach znaczna część dostępnych w sklepach produktów charakteryzuje się wysoką gęstością energetyczną, a niską – odżywczą. Innymi słowy, żywność często dostarcza sporej dawki substratów energetycznych, a jednocześnie uboga jest w składniki nieenergetyczne, takie jak witaminy. Bataty dostarczają praktycznie wszystkich witamin oprócz B12 i witaminy D, które nie występują w pokarmach pochodzenia roślinnego. Zjedzenie przeciętnej porcji słodkich ziemniaków (300–400 g) pozwala pokryć około 20–30% zapotrzebowania na witaminę C i większość witamin z grupy B, a także na miedź, mangan oraz magnez, potas, a także 10% zapotrzebowania na żelazo i wapń. Przy okazji bataty dostarczają także pewnej dawki cynku i selenu, jak również choliny korzystnie wpływającej na funkcjonowanie układu nerwowego i wątroby.
Zawierają liczne antyoksydanty
Badania naukowe pokazują, że o ile antyoksydanty dostępne w postaci suplementów niekoniecznie muszą pozytywnie wpływać na nasze zdrowie, o tyle naturalne produkty żywnościowe w nie zasobne mają potencjał prozdrowotny. Bataty dostarczają naprawdę potężnej dawki przeciwutleniaczy w postaci karotenoidów i antocyjanów. Związki te chronią komórki naszego organizmu przed negatywnym wpływem stresu oksydacyjnego, a dodatkowo także działają przeciwzapalnie. Wysokie spożycie może potencjalnie stanowić element profilaktyki wielu chorób cywilizacyjnych w tym m.in. miażdżycy, cukrzycy, nowotworów, a także schorzeń narządu wzroku i innych.
Ciekawostka na zakończenie
Pozytywny wpływ konsumpcji batatów na zdrowie został potwierdzony w badaniach naukowych. Literatura fachowa wskazuje, że regularna konsumpcja słodkich ziemniaków korzystnie wpływać może na kondycję układu sercowo-naczyniowego.
Do korzyści wynikających z ich spożywania zaliczyć można m.in.:
zmniejszenie podatności lipoprotein krążących we krwi na utlenianie,
obniżenie poziomu triglicerydów,
obniżenie ciśnienia tętniczego.
Włączenie batatów do diety pozwala nie tylko lepiej odżywić organizm, ale może więc nieść za sobą namacalne, zdrowotne korzyści.
Treści prezentowane na naszej stronie mają charakter edukacyjny i informacyjny. Dokładamy wszelkich starań, aby były one merytorycznie poprawne. Pamiętaj jednak, że nie zastąpią one indywidualnej konsultacji ze specjalistą, która jest dostosowana do Twojej konkretnej sytuacji.