Co tworzy synbiotyk?
Laktobakterie nie będą funkcjonować, jeśli nie dostarczymy im pożywienia, tak zwanych prebiotyków. To nic innego jak prawidłowa, zbilansowana dieta. Dzięki odpowiednim produktom bakterie odżywiają się i pełnią bardzo ważne funkcje. Probiotyki wspólnie z prebiotykami tworzą synbiotyk, stanowiąc idealną florę bakteryjną i codziennie ciężko pracują na naszą korzyść. Laktobakterie znajdziemy w sfermentowanych produktach, kefirze, kiszonej kapuście czy ogórkach, a prebiotyki to wszystkie produkty, które zawierają błonnik, inulinę i fruktooligosacharydy np. czosnek, por, cebula, pomidory czy rośliny strączkowe.
Jakie funkcje spełniają bakterie kwasu mlekowego?
Poprawiają samopoczucie, redukują stres i wytwarzają witaminy z grupy B: biotynę, B3, B5, B6, B12, kwas foliowy oraz witaminę K. Nie od dziś wiadomo, że osoby cierpiące na choroby psychiczne mają często problem z jelitami i nieprawidłową florę bakteryjną. Naukowcy potwierdzają, że pomiędzy naszym mózgiem a mikrobiomem jelitowym (często zwanym „drugim mózgiem”) zachodzi ważna interakcja!
Poprawiają trawienie! Dzięki nim prawidłowo trawimy dostarczane do organizmu pokarmy oraz wydalamy niepotrzebne toksyny. Bakterie kwasu mlekowego zmniejszają również przechodzenie toksyn z jelit do krwi, poprzez uszczelnianie barier jelitowych w zespole przeciekających jelit.
Laktobakterie mają zdolności immunorekonstrukcyjne. Co to oznacza? Poprawiają odporność na infekcje, chronią przed nowotworami.
Pomagają w leczeniu alergii i egzem.
Zwiększają przyswajalność minerałów, takich jak żelazo, wapń oraz cynk. Utrzymują odpowiednią kwasowość w jelitach, dzięki czemu chronią przed anemią, osteoporozą czy osłabieniem odporności organizmu.
Mają właściwości antybakteryjne, antywirusowe i antygrzybiczne. Laktobakterie produkują antybakteryjne kwasy: mlekowy, mrówkowy, bursztynowy i octowy. Kwasy te niszczą bakterie, wirusy i grzyby. Dbają o prawidłową florę bakteryjną, wspomagają podczas kuracji antybiotykowej i poprawiają funkcje jelit związaną z usuwaniem odpadów.