Nawet dzieci wiedzą, że słodycze nie są zdrowe. Niewiele jednak osób wie na czym niekorzystny wpływ cukru na nasz organizm polega. Dodatkowym problemem jest fakt, iż w świadomości konsumentów słodycze to wyłącznie batoniki, ciastka i cukierki. Tymczasem dżemy, soki i napoje owocowe, owocowe przetwory mleczne uważane są za zdrowszą alternatywę dla typowych łakoci. Jedynym sposobem na zweryfikowanie jakości danego produktu jest skrupulatna analiza. Oto najczęstsze konsekwencje beztroskiej diety bogatej w cukry dodane:
Problemy z nadmierną masą ciała
Najbardziej oczywiste i widoczne gołym okiem następstwo diety zasobnej w cukry. Wbrew pozorom nie zawsze „jesteś tym co jesz” – częściej to nie tyle tłuszcz, który spożywamy, ale właśnie nadmiar cukru w postaci pustych i bezużytecznych kalorii ląduje w okolicach pasach w postaci mało estetycznej tkanki tłuszczowej. Wiadomo dziś, iż nadmiar cukru upośledza funkcjonowanie gospodarki hormonalnej, prowadzi do zaburzenia mechanizmów regulacji głodu i sytości.
Uzależnienie
Często wydaje się nam, iż nie możemy żyć bez ulubionych ciastek czy batoników. Sięgamy po nie w chwili spadku formy psychofizycznej, naradzamy się za ciężki dzień lub odniesiony sukces – stale zwiększając dawki, aby poczuć charakterystyczne odprężenie. Są to oczywiste objawy uzależnienia, niebezpiecznego nie tylko pod kątem zdrowia fizycznego ale również psychicznego. Sesje ze słodyczami mają swój ostateczny finał w postaci ogromnego kaca moralnego, wyrzutów sumienia i poczucia winy, co może stanowić początek dolegliwości związanych z zaburzeniami odżywiania czy depresją.
Choroby układu krążenia
Konsekwencje spożywania zbyt dużych ilości cukrów, znacznie wykraczają poza defekt estetyczny w postaci nadmiarowych ilości tkanki tłuszczowej. Chociaż w powszechnej świadomości za problemy z układem krążenia odpowiedzialne są przede wszystkim tłuszcze nasycone, to okazuje się, iż groźniejsze w praktyce bywają rafinowane węglowodany – a zwłaszcza fruktoza. Potwierdzono, że może ona negatywnie wpływać gospodarkę lipidową zwiększając stężenie triglicerydów.
Choroby wątroby
Ciągle zbyt mało mówi się o tym, że nadmierna konsumpcja cukrów dodanych może prowadzić do niealkoholowego stłuszczenia wątroby. Znów szczególnie groźna okazuje się tutaj rafinowana fruktoza, której obfitym źródłem są wszystkie produkty dosładzane sacharozą lub syropem glukozowo-fruktozowym.
Próchnica
Osoby mające słabość do produktów żywnościowych będących obfitym źródłem cukrów rafinowanych muszą się liczyć z tym, że w ich uzębieniu szybko zaczną pojawiać się ubytki… Niestety dieta zasobna w cukry proste sprzyja rozwojowi próchnicy. Jak wiadomo choroba ta sama w sobie okazać się może niezwykle nieprzyjemna, a jej leczenie – również do miłych nie należy.
Szybsze starzenie się organizmu
Hiperglikemia i hiperinsulinemia mogą nasilać procesy glikacji białek wchodzących w skład wielu tkanek i narządów. Kiedy procesowi temu ulegają białka elastynowe i kolagenowe skóry, to starzeje się ona szybciej. W efekcie wyglądamy na starszych niż jesteśmy w istocie. Rezygnacja lub chociaż – ograniczenie spożycia słodyczy może okazać się niewspółmiernie lepszym środkiem odmładzającym niż najdroższe suplementy i kremy.
Podsumowanie
Odżywianie się na co dzień wysoko przetworzoną żywnością bogatą w cukry dodane to prosty sposób na zafundowanie sobie problemów natury zdrowotnej i estetycznej. Jeżeli chcesz cieszyć się dobrą kondycją i posiadać estetyczną sylwetkę – koniecznie zwracaj uwagę na to co ląduje na twoim talerzu i staraj się by słodycze inne przesłodzone pokarmy były co najwyżej okazjonalnym dodatkiem.