Alkohol jest jednym z najtwardszych narkotyków i powinien być równie restrykcyjnie traktowany chociażby jak amfetamina, metamfetamina, kokaina czy heroina. Dlaczego? Bo społeczne i zdrowotne skutki używania alkoholu są potężne i plasują go w jednym rzędzie z wymienionymi wcześniej narkotykami.
Jaka ilość alkoholu jest szkodliwa dla zdrowia?
A ile g dziennie może być szkodliwe dla wątroby?
Naukowcy sprawdzali tolerancję ustroju na alkohol bazując na danych pochodzących z północy Włoch. Obejmowało 6917 osób w wieku 12–65 lat (69% ogółu populacji). Celem było zbadanie związku dziennego spożycia alkoholu, rodzaju spożywanego napoju alkoholowego i wzorców picia z obecnością uszkodzenia wątroby wywołanego alkoholem.
6534 pacjentów, wolnych od wirusowej przewlekłej choroby wątroby zostało zbadanych. Przeprowadzono wywiad lekarski i badanie fizykalne, ocenę spożycia alkoholu za pomocą ilustrowanego kwestionariusza dietetycznego oraz rutynowe badania krwi. Bardziej inwazyjne procedury diagnostyczne przeprowadzono, gdy była taka potrzeba.
Co się okazało?
Próg ryzyka rozwoju marskości wątroby lub innego jej uszkodzenia, ale jeszcze bez marskości (NLCD) wynosił 30 g alkoholu dziennie u obu płci. Stosując ten próg odcięcia 1349 osób (21% badanej populacji) było zagrożonych. Spośród nich tylko 74 osoby (5,5% osób zagrożonych) wykazywało oznaki uszkodzenia wątroby. Częstość występowania „czystej” alkoholowej marskości wątroby wyniosła 0,43% (30 z 6917), co stanowi 2,2% osób zagrożonych. Dziewięciokrotnie taki rodzaj schorzenia dotykał mężczyzn. 44 osoby spośród zagrożonych wykazywały uporczywe oznaki innego uszkodzenia wątroby. Po 50. roku życia skumulowane ryzyko rozwoju zarówno NCLD, jak i marskości wątroby było znacznie wyższe u osób regularnie pijących alkohol zarówno z jedzeniem, jak i bez niego, niż u osób, które piły tylko podczas posiłków.
Wnioski
Próg ryzyka rozwoju marskości wątroby i NCLD wynosi 30 g etanolu / dzień, a ryzyko to wzrasta wraz ze wzrostem dziennego spożycia. Picie alkoholu poza posiłkami i sięganie po wiele różnych napojów alkoholowych zwiększa ryzyko uszkodzenia wątroby wywołanego przez alkohol.
Komentarz
Proszę pochopnie nie interpretować tych danych, wątroba może być w dużym stopniu zniszczona, a dana osoba może nie być tego świadoma. Dlaczego? Narząd posiada duże rezerwy czynnościowe. To samo dotyczy nerek. Dlatego umiera tak wielu kulturystów, nie zdają sobie sprawy ze swojego stanu zdrowia, póki nie jest za późno i nie pęknie „najsłabsze ogniwo”. W literaturze opisane są przypadki kilkunastocentymetrowych nowotworowych zmian wątroby (indukowanych SAA) przy których wskaźniki wątrobowe (enzymy) wcale nie przekraczały mocno normy.
Jak podają autorzy w książce o patofizjologii: “Objawy chorób wątroby nie są oczywiste: około 40% pacjentów w końcowym etapie chorób wątroby może nie mieć żadnych znamiennych objawów”. Bezpieczna ilość alkoholu to 0 g dziennie. Przynosi on niewielkie korzyści pod względem ryzyka sercowo-naczyniowego, jednak jest w stanie zniszczyć większość narządów w ciele.
Źródła:
S Bellentani „Drinking habits as cofactors of risk for alcohol induced liver damage” https://gut.bmj.com/content/41/6/845.short
Treści prezentowane na naszej stronie mają charakter edukacyjny i informacyjny. Dokładamy wszelkich starań, aby były one merytorycznie poprawne. Pamiętaj jednak, że nie zastąpią one indywidualnej konsultacji ze specjalistą, która jest dostosowana do Twojej konkretnej sytuacji.