Wiosna to doskonała pora, żeby wrócić na właściwe tory w zdrowym odżywianiu. Pomogą nam w tym warzywa, które właśnie teraz są bardziej dostępne, a których obecność na talerzach, to konieczność, jeśli chcemy zacząć jeść więcej witamin i minerałów z naturalnych źródeł. Dowiedz się, które z sezonowych (i nie tylko sezonowych) warzyw są najzdrowsze, najbardziej warte uwagi i wpisz je od razu na listę swoich zakupów!
Szparagi (zielone i białe)
Szparagi to wiosenne warzywo, które jest pełne wartości odżywczych. Są one jednym z najlepszych źródeł kwasu foliowego, witaminy z grupy B, która jest istotna dla replikacji komórek i zdrowych czerwonych krwinek. Może także obniżać ryzyko niektórych nowotworów, ale obszar jej działania jest tak szeroki, że wciąż wymaga badań.
Szparagi to także kopalnia przeciwutleniaczy zwalczających wolne rodniki (m.in. kwercetyna i kemferol).
Jak jeść szparagi?
Najprościej to ugotować np. na parze lub upiec w piekarniku. Mogą stanowić dodatek do klasycznego dania pt. mięso plus ziemniaki, ale także do pizzy, makaronów, świetnie smakują też same.
Młode buraki
Buraki są bogate w składniki odżywcze i są doskonałym źródłem przeciwutleniaczy oraz związków o działaniu przeciwzapalnym. Mają błonnik, który jest zdrowy dla serca, a także azotany. Są to naturalne substancje chemiczne, które wpływają korzystnie na funkcjonowanie naczyń krwionośnych, zmniejszając ryzyko powstawania zakrzepów krwi i obniżając ciśnienie krwi.
Buraki są pyszne i wszechstronne. Są świetne na surowo, ugotowane, upieczone i zamarynowane.
Rukiew wodna (rzeżucha)
Rukiew wodna jest rośliną z rodziny kapustnych i zawiera mnóstwo witamin i minerałów, m.in. witaminę K i A, wapń, żelazo, magnez i mangan. Wykazuje także działanie przeciwutleniające, zatem zmniejsza stany zapalne i może obniżać ryzyko nowotworów.
Rukiew można gotować na parze, dodać do jajecznicy, omleta, zapiekanek, kanapek lub sałatek. Po ugotowaniu nieco więdnie, ale nie traci swoich właściwości.
Karczochy
Karczochy są na szczycie listy warzyw bogatych w błonnik. Zawierają także przeciwutleniacze i potas, co sprawia, że na ich jedzeniu może skorzystać zdrowie naszego serca. Karczochy nadają się do gotowania na parze, pieczenia, grillowania itp. Są ciekawym dodatkiem wielu dań. Najczęściej pochodzą z Hiszpanii, ale bywają uprawiane również u nas. Produkuje się z nich wiele prozdrowotnych suplementów diety, a nawet leki.
Rzodkiewka
Tak jak inne warzywa krzyżowe, rzodkiewki mają również właściwości przeciwnowotworowe. Są bogate w witaminę C, kwas foliowy i antocyjany, które hamują stany zapalne. Mogą mieć delikatny smak lub taki bardziej pieprzny. Rzodkiewki najlepiej chrupać na surowo solo lub jako dodatek do sałatek, kanapek lub twarożku.
Podsumowanie
Jeśli jesteś fanem warzyw, to wiosna i lato są idealną porą na to, żeby z nich korzystać. Są źródłem witamin i minerałów, dają wiele korzyści zdrowotnych, a przy okazji wzbogacają smak potraw. Warzywa są niskokaloryczne, a sycące, zatem stanowią świetny dodatek lub przekąskę dla osób, które dbają o linię.
Treści prezentowane na naszej stronie mają charakter edukacyjny i informacyjny. Dokładamy wszelkich starań, aby były one merytorycznie poprawne. Pamiętaj jednak, że nie zastąpią one indywidualnej konsultacji ze specjalistą, która jest dostosowana do Twojej konkretnej sytuacji.