Kreatyna występuje w mięsie, ale mało kto jest w stanie zjadać codziennie tyle mięsa. Np. w 1 kg surowego mięsa wołowego lub łososia znajduje się około 4,4 g kreatyny. Suplementacja (np. 3-5 g dziennie przez 8-12 tygodni) pozwala na wzrost siły, wytrzymałości i obwodów mięśni, umożliwia prowadzenie cięższego treningu niż zwykle i może mieć wpływ na regenerację potreningową.
Kreatyna może poprawiać wyniki w sprincie, w trakcie zawodów pływackich, przy ostrych podjazdach w górach, w czasie podbiegów itd. Odkrywane są też coraz nowe potencjalne zastosowania dla kreatyny. Okazuje się, iż suplementacja kreatyną (w połączeniu z zabiegami terapeutycznymi) skutecznie wspomaga rehabilitację urazów ścięgien. Ma ona wpływ na odczuwanie bólu, zachowanie masy mięśniowej oraz wzrost siły w trakcie rehabilitacji. Po podawaniu kreatyny zawodnik może pracować szybciej lub pod większym obciążeniem i nadal znajduje się w strefie tlenowej (ma to ogromne znaczenie dla biegaczy, pływaków, triatlonistów, zawodników sportów walki, piłkarzy itd.)
Naukowcy sugerują, iż kreatyna jest nie tylko anabolikiem, ale też antyoksydantem! Ponieważ utleniacze, takie jak wolne rodniki, mogą wpływać na zmęczenie mięśni i obrót białek, ważne jest, aby wiedzieć, czy kreatyna może neutralizować wolne rodniki i inne reaktywne formy tlenu.
Badanie
Naukowcy sprawdzali hipotezę, że kreatyna usuwa rodniki ponadtlenkowe, aniony nadazotowe, nadtlenek wodoru i nadtlenki lipidowe.