O tym, że pożywienie może posiadać właściwości antystresowe, przekonał się chyba każdy, łapiąc się na tym, jak wielką frajdę sprawia konsumpcji czekolady czy batonika po obciążającym psychicznie wydarzeniu takim jak egzamin czy rozmowa o pracę. Okazuje się jednak, że jedzenie może w tej materii nie tylko wywierać wpływ doraźny, rozładowujący napięcie, ale także długotrwały objawiający się zwiększeniem odporności na stres. Zależność jest niezwykle ciekawa i warto przyjrzeć się jej z bliska.
Stres a gospodarka metaboliczna organizmu
Zarówno psychologowie jak i dietetycy są zgodni co do tego, że sposób odżywiania wpływa na naszą zdolność do radzenia sobie ze stresem. Wszelkiego rodzaju czynniki wywołujące silne napięcie psychiczne potencjalnie zaburzają homeostazę organizmu. Dochodzi do kaskady reakcji biochemicznych, w które zaangażowane zostają pośrednio wybrane pierwiastki i witaminy dostarczane wraz z dietą. Poza tym stres wpływa także na wydzielanie wielu hormonów i neuroprzekaźników uczestniczących w regulacji gospodarki energetycznej organizmu. Wszystko to sprawia, że istnieje silne powiązanie pomiędzy stresem, kondycją psychiczną i dietą.
Odporność na stres a stan odżywienia organizmu
Lepiej odżywiony organizm sprawniej radzi sobie ze skutkami stresu – to jest fakt, a nie spekulacja. Badania naukowe wskazują, ze niedobory wybranych składników pokarmowych sprawiają, że łatwiej pogłębić niekorzystne skutki stresu, a nawet wpędzić się w stany depresyjne będące jego skutkiem. Szczególne znaczenie mają tutaj związki takie jak witaminy z grupy B, witamina D, magnez, kwasy tłuszczowe z rodziny omega 3 i... węglowodany (których niedobór może sprzyjać wzrostowi poziomu kortyzolu – hormonu stresowego). Opisana tutaj zależność ma charakter błędnego koła, gdyż z jednej strony niedobory pokarmowe sprawiają, że organizm staje się bardziej podatny na niekorzystny wpływ stresu, a z drugiej – sam stres powoduje zwiększone straty wspomnianych składników.
Dieta antystresowa – sześć ważnych zasad
Chcąc lepiej radzić sobie ze stresem, warto zadbać o odpowiedni sposób odżywiania. W odniesieniu do poruszanego tutaj tematu szczególnie istotne znaczenie mają czynniki:
Oparcie codziennego menu na produktach nisko przetworzonych, z natury bardziej zasobnych w składniki odżywcze i mniej obfitych w związki szkodliwe.
Ograniczenie spożycia żywności wysoko przetworzonej, zwłaszcza tej zawierającej cukry dodane, tłuszcze utwardzone.
Wprowadzenie do diety obfitych źródeł magnezu takich jak migdały, kasza gryczana, woda mineralna wysokozmineralizowana.
Wprowadzenie do diety obfitych źródeł witaminy D i kwasów omega 3 takich jak ryby morskie i owoce morza.
Dbanie o regularność posiłków.
Dbanie o to, by nie stawać w szranki ze stresującymi wydarzeniami, będąc na czczo lub w stanie silnego głodu.
Podsumowanie
Sposób odżywiania jest czynnikiem w sposób wpływającym na odporność na stres i zdolność organizmu do radzenia sobie z jego negatywnymi skutkami. Warto zadbać więc o to by w codziennym jadłospisie na stałe zagościły wysokojakościowe produkty żywnościowe, dzięki którym uda się zaspokoić zapotrzebowanie organizmu na wszystkie, niezbędne składniki odżywcze, zwłaszcza takie jak magnez, witaminy z grupy B, witamina D i kwasy omega 3.
Treści prezentowane na naszej stronie mają charakter edukacyjny i informacyjny. Dokładamy wszelkich starań, aby były one merytorycznie poprawne. Pamiętaj jednak, że nie zastąpią one indywidualnej konsultacji ze specjalistą, która jest dostosowana do Twojej konkretnej sytuacji.