Wartość odżywcza pistacji
Pistacje podobnie jak inne orzechy należą do pokarmów wysokokalorycznych, co związane jest ze znaczną zawartością tłuszczu (ok. 48g w 100g, ze zdecydowaną przewagą kwasów jednonienasyconych takich jak w oliwie z oliwek) i niewielką ilością wody. Mimo to jednak osoby odchudzające nie powinny się ich zbytnio obawiać, wielokrotnie już wykazywano, że orzechy i nasiona stanowić mogą cenny składnik diety ukierunkowanej na redukcję masy ciała, ze względu na bogactwo ważnych składników pokarmowych i silne właściwości sycące.
Pistacje są znakomitym źródłem potasu (1100 mg w 100g), magnezu (160mg w 100g), zawierają także wapń (140mg w 100g), żelazo (6mg w 100g) i inne składniki mineralne w znaczących dla naszego dziennego zapotrzebowania dawkach. Pistacje dostarczają również solidnej dawki witaminy E (5,2mg w 100g) i witaminy B1 (0,8mg w 100g). Ponad dwudziestoprocentowa zawartość białka, o przyzwoitej jak na pokarmy roślinnego pochodzenia wartości odżywczej, w połączeniu z błonnikiem (6 – 7g w 100g) odpowiadają prawdopodobnie w dużej mierze za korzystny wpływ tych orzechów na uczucie sytości.
Pistacjowy problem
Patrząc na przedstawione powyżej informacje wydaje się oczywiste, że włączenie pistacji do diety w ramach drobnych przekąsek jest rozwiązaniem zdecydowanie pożądanym. Dzięki temu możemy sobie dostarczyć nie tylko pozytywnych wrażeń smakowych, ale także wzbogacić dietę w ważne składniki odżywcze, takie jak jednonienasyocne kwasy tłuszczowe, witaminy, ważne pierwiastki, białko i błonnika, a dodatkowo przy tym - zmniejszyć łaknienie. Niestety w praktyce jednak tak być nie musi. Wszystko zależy od tego gdzie i jakie pistacje kupujemy.
Pistacje dostępne w sklepach spożywczych, dyskontach i marketach, zwłaszcza te sprzedawane na wagę są zazwyczaj prażone i intensywnie solone. Proces prażenia może niestety wiązać się z wzbogaceniem składu orzechów o szkodliwe izomery trans kwasów tłuszczowych, które zwiększają ryzyko chorób sercowo-naczyniowych i innych groźnych przypadłości oraz utrudniają pracę nad estetyką sylwetki. Dodatkowa porcja soli również może nie być obojętna dla zdrowia, zwłaszcza w przypadku osób, mających problem ze zbyt wysokim ciśnieniem tętniczym krwi.