Stworzymy dla Ciebie

Indywidualny plan Dietetyczny

Sprawdź ofertę

Poznaj nasz nowy

Kalkulator kalorii

Wypróbuj go
Forum

Stworzymy dla Ciebie

Indywidualny plan Dietetyczny

Sprawdź ofertę

Poznaj nasz nowy

Kalkulator kalorii

Wypróbuj go
Artykuły
Sklep

Przeciwutleniacze w profilaktyce chorób układu krążenia

Przeciwutleniacze w profilaktyce chorób układu krążenia
Schorzenia obejmujące tkanki i narządy układu krążenia stanowią istotne zagrożenie zdrowotne naszych czasów. Statystyki zachorowań są wręcz przerażające, a w najnowszych badaniach diagnostycznych zmiany miażdżycowe wykrywane są już u kilku- i kilkunastoletnich dzieci. Oprócz czynników genetycznych niebagatelne znaczenie dla rozwoju tych chorób ma oczywiście dieta i aktywność fizyczna.

W jedynym z poprzednich artykułów poświęciłem trochę uwagi niezbędnym nienasyconym kwasom tłuszczowym wskazując na ich rolę w profilaktyce miażdżycy, tym razem chciałbym pochylić się nad kwestią odpowiedniej podaży przeciwutleniaczy.

Przeciwutleniacze to związki chemiczne wykazujące specyficzną właściwości hamowania lub spowalniania procesu oksydacji (utleniania). W żywych organizmach związki te wykazują potencjał ochronny lub wspierają naturalne mechanizmy obronne komórek przed „atakami” wolnych rodników i innych reaktywnych form tlenu. Choć w obiegowym przekonaniu przeciwutleniacze „spowalniają procesy starzenia”, to w praktyce ich rola jest dużo bardziej doniosła. Związki te mogą pomóc zapobiegać wielu chorobom, w tym – miażdżycy.

Zanim jednak zakupisz kolejny preparat zawierający „kompleks antyoksydantów”, podkreślić chciałbym, że wiele wskazuje na to, iż zdecydowanie lepszym ich źródłem jest konwencjonalna żywność niż suplementy i środki farmaceutyczne. Tak więc należy zwrócić szczególną uwagę na odpowiednią ich podaż z żywności! Najlepszym źródłem są warzywa, owoce oraz zielona herbata, kawa, czerwone wino. W wielu wypadkach jednak faktycznie dodatkowa podaż w postaci suplementu związków takich jak rezweratrol, polifenole z zielonej herbaty, flawonoidy z cytrusów, a także witamin C i E może być zasadna w kontekście zapobiegania arteriosklerozie. Warto byłoby kwestię tę przedyskutować z dobrym dietetykiem lub lekarzem.

W jaki jednak sposób przeciwutleniacze przyczyniają się do zahamowania rozwoju miażdżycy? Przede wszystkim hamują one proces utleniania lipoprotein o małej gęstości (LDL – potocznie „zły cholesterol”). Oksydacja LDL ma istotne znaczenie w inicjacji i progresji i powstawaniu zmian miażdżycowych. Uważać jednak należy by nie przesadzić z dawką, niektóre przeciwutleniacze bowiem w przypadku „przedawkowania” mogą zachowywać się jak pro-utleniacze i przynieść więcej szkód niż zysków.

W artykule mówimy o: Zdrowie

Podpowiedź trenera:

Jeśli nie masz wystarczającej wiedzy - chętnie ułożymy profesjonalny plan za Ciebie. Dołącz do grona 90 000 zadowolonych klientów :)

  • Darmowe konsultacje z doświadczonym dietetykiem i trenerem
  • Ponad 6000 posiłków i 600 ćwiczeń, które możesz dowolnie wymieniać
Sprawdź ofertę