Podczas infekcji górnych dróg oddechowych istotne znaczenie ma nie tylko odpoczynek i odpowiednio dobrana farmakoterapia, ale także – dieta. Żywność jest bowiem źródłem składników, które z jednej strony wspomagają kondycję układu immunologicznego, a z drugiej – mogą okazać się zabójcze dla chorobotwórczych drobnoustrojów. W niniejszym poradniku dokonam krótkiego przeglądu potraw, które warto uwzględnić w „diecie antyprzeziębieniowej”.
Jaja na miękko
Jak powsze chnie wiadomo, jajo stanowi jeden z najbardziej zasobnych w potrzebne nam składniki pokarmów jakie znamy. Oprócz wysokiej zawartości pełnowartościowego białka, witamin, składników mineralnych i fosfolipidów, jajo zawiera także szereg związków nieodżywczych wykazujących potencjalnie korzystny wpływ na funkcjonowanie organizmu ludzkiego. Niektóre z owych substancji, takie jak chociażby lizozym czy cystatyna, wykazują właściwości bakteriobójcze i antywirusowe. Jaja poleca się spożywać po obróbce termicznej, niemniej z uwagi na fakt, iż smażenie i gotowanie może doprowadzać do pewnych strat wspomnianych składników, warto rozważyć konsumpcję w pół-surowej postaci w celach zdrowotnych.
Rosół
O tym, że talerz gorącego rosołu przynieść może ulgę w przeziębieniu i grypie wiadomo nie od dziś. Co ciekawe, zasadność wprowadzenia tej potrawy do menu podczas infekcji potwierdzają nie tylko „mądrości ludowe”, ale także badania naukowe. Istnieją bowiem dowody na to, że w tradycyjnie przygotowanym bulionie obecne są związki wpływające na odpowiedź układu immunologicznego, a jednym z mechanizmów leżących u podstaw antyprzeziębieniowego działania bulionu jest wpływ zawartych w nim substancji na proces migracji granulocytów obojętnochłonnych i idące z nimi w parze właściwości przeciwzapalne. Tak więc, włączenie rosołu do menu wydaje się być niezwykle dobrym pomysłem.
Smoothie cytrusowe
Owoce stanowią niezwykle bogate źródło wielu cennych dla naszego zdrowia składników. Dostarczają również takich substancji, które wspierają pracę układu immunologicznego i pomagają w walce z infekcjami. Chodzi tutaj nie tylko o witaminę C, ale także flawonoidy takie jak rutyna, kwercetyna, naryngina i wiele innych. Substancje te wykazują działanie przeciwwirusowe i przeciwbakteryjne oraz przeciwgrzybicze. Szczególne pożądanym składnikiem diety okazują się być owoce cytrusowe, a także kiwi, jabłka, owoce jagodowe. Dobrym pomysłem jest przygotowanie z nich deseru w postaci smoothie. Istnieje niezliczona ilość kombinacji jeśli chodzi o skład tego typu koktajli. Wszystko zależy od wyobraźni i preferencji smakowych.
Cenne dodatki
Oprócz wspomnianych powyżej potraw i deserów, warto także włączyć do diety kilka cennych dodatków w postaci przypraw i napojów, które mogą wspomóc walkę z infekcją. Szczególnie polecane są przyprawy takie jak kurkuma i imbir, które działają rozgrzewająco i przeciwdrobnoustrojowo. Niezwykle cennym dodatkiem jest oczywiście czosnek, który nie tylko niszczy bakterie i wirusy, ale dodatkowo zapobiega powikłaniom błahych niekiedy infekcji. Swoją przydatność w walce z przeziębieniem i grypą udowodniła także zielona herbata – zawarte w niej katechiny blokują zdolność chorobotwórczych wirusów do namnażania. Przydatne mogą okazać się także herbatki z lipy i czarnego bzu.
Treści prezentowane na naszej stronie mają charakter edukacyjny i informacyjny. Dokładamy wszelkich starań, aby były one merytorycznie poprawne. Pamiętaj jednak, że nie zastąpią one indywidualnej konsultacji ze specjalistą, która jest dostosowana do Twojej konkretnej sytuacji.