Aspartam i inne sztuczne substancje słodzące – czy powodują raka?
Spekulacje na temat rakotwórczego działania tzw. słodzików nie milkną od lat. W zasobach internetowych...
Psychologia a trądzik
Choroby skóry, zgodnie z najnowszymi trendami dermatologicznymi, rozpatrywane są coraz częściej z uwzględnieniem...
Zagadka „nagłej śmierci sportowca”
Co jakiś czas pojawiają się w mediach doniesienia o niespodziewanej śmierci znanego młodego sportowca....
Owoce i warzywa poprawiają pamięć i koncentrację
Od pewnego czasu zauważasz u siebie problemy z pamięcią? Nie możesz skoncentrować się w pracy czy w szkole?...
Bezpieczne opalanie w solarium
Solaria mają zarówno swoich przeciwników przestrzegających przed negatywnymi następstwami regularnego...
Ortoreksja – obsesja na punkcie zdrowego jedzenia
Zaburzenia odżywiania, do których zaliczyć można anoreksję, bulimię czy tytułową ortoreksję są niezaprzeczalnie...
Czerwone chipsy sycą bardziej
Kiedy natknąłem się na badanie, którego autorzy postanowili sprawdzić wpływ koloru zjadanych chipsów...
Nowe stanowisko EFSA w kwestii bezpieczeństwa suplementów zawierających kwasy tłuszczowe omega 3
W ostatnich czasach sporo się pisze i mówi na temat zdrowotnych aspektów związanych ze spożyciem kwasów...
Różnorodność – zapomniana zasada zdrowej diety
W ostatnich czasach zauważalny jest zwrot w kierunku żywności o wyraźnych walorach prozdrowotnych. Zwłaszcza...
Laserowa korekcja wzroku, soczewki czy okulary?
Wady wzroku to często występujący problem. Jak podają autorzy „Stanu zdrowia ludności Polski w 2004”:...
Zielona herbata korzystnie wpływa na pamięć!
Ostatnie doniesienia ze świata nauki zainteresują pewnie studentów i pracowników umysłowych, dla których...
Nadciśnienie a dieta
Nadciśnienie tętnicze jest chorobą powiązaną zarówno ze sposobem odżywiania, jak i też z masą ciała....
Kompendium wiedzy na temat witaminy A
Witamina A zaliczana jest do związków rozpuszczalnych w tłuszczach i podobnie jak inne witaminy stanowi...
Kwas moczowy – co warto o nim wiedzieć?
Kwas moczowy powstaje naturalnie w naszym organizmie w procesach rozpadu puryn - części składowych kwasów...