IDZIEMY RAZEM PO TWOJĄ FORMĘ! 40% RABATU NA PLAN DIETETYCZNY I TRENINGOWY! SKORZYSTAJ Z KODU "40PT"

Indywidualny plan

Dietetyczny

Indywidualny plan

Treningowy

Indywidualny plan

Dieta + Trening

Opieka dietetyka i trenera Już od

Plan dieta + trening 29,99 zł/mies.

Opieka dietetyka Już od

Plan dietetyczny 26,66 zł/mies.

Opieka trenera Już od

Plan treningowy 23,33 zł/mies.

Plany dieta i trening
{{$parent.show_arts ? 'Artykuły' : 'Baza wiedzy'}}
Sklep

Co jeść, by wspomóc swoją odporność?

W okresie jesienno-zimowym szczególnie łatwo nabawić się infekcji, takiej jak przeziębienie czy grypa, dlatego zwłaszcza w tym okresie ważne jest, by przykładać odpowiednią wagę do działań profilaktycznych. Bez wątpienia jednym z istotnych czynników wpływających na odporność immunologiczną jest dieta zapewniająca właściwy poziom odżywienia organizmu. Jeśli chcesz wiedzieć, co jeść, by ustrzec się infekcji, zapraszam do lektury niniejszego artykułu.

Jak powszechnie wiadomo, dla utrzymania naszego układu odpornościowego w szczytowej formie ważna jest odpowiednia podaż witaminy C. Związek ten naturalnie występuje w świeżych owocach i warzywach, stąd też powinniśmy zadbać o to, by nie zabrakło ich w naszym codziennym menu. Szczególnie polecane są tutaj owoce cytrusowe, stanowiące znakomite źródło flawonoidów takich jak kwercetyna czy rutyna, które współdziałają z witaminą C, wzmacniając jej biologiczną aktywność i trwałość. Warto dbać o to by owoce i warzywa pojawiały się przy każdym posiłku.

Kolejnym składnikiem pokarmowym mającym wpływ na odporność immunologiczną jest cynk. Pierwiastek ten jest niezbędny dla prawidłowego rozwoju komórek wyspecjalizowanych w eliminacji intruzów takich jak wirusy i bakterie chorobotwórcze, a jego niedobory zwiększają ryzyko rozwinięcia się infekcji górnych dróg oddechowych. Cynk naturalnie występuje w owocach morza, kiełkach, orzechach, jajach, mięsie, rybach oraz w mleku.

Chociaż ciągle niewiele się o tym fakcie mówi, to jednak literatura naukowa wyraźnie wskazuje, iż osoby z deficytem witaminy D łatwiej zapadają na przeziębienie i grypę. Nasz organizm pokrywa dzienne zapotrzebowanie na ten związek głównie dzięki ekspozycji na działanie promieniowania UV, stąd też nic dziwnego, że w okresie jesienno-zimowym niedobory są niezwykle powszechne. Znakomitym źródłem witaminy D są tłuste ryby morskie oraz tran, pewne jej ilości zawarte są także w podrobach takich jak wątroba oraz w tłuszczu mlecznym i jajach.

Również kwasy z rodziny omega 3 (zwłaszcza długołańcuchowe zwane w skrócie EPA i DHA, choć w pewnym stopniu również ich prekursor – kwas ALA) wpływają na naszą podatność na infekcje i podobnie jak witamina D stanowią bardzo często deficytowy składnik diety. Ich naturalnym źródłem są ryby i owoce morza, algi morskie, a także len (w tym olej lniany), olej rzepakowy, orzechy włoskie oraz produkty wzbogacone i tran.

Galusan epigalokatechiny i inne polifenole zawarte w zielonej herbacie z jednej strony wspierać mogą skuteczność działań naszego układu immunologicznego, a z drugiej upośledzać zdolność wirusów przeziębienia i grypy do replikacji – czyli namnażania. Badania z ostatnich lat wskazują, że regularne spożywanie herbata, czy stosowanie jej skoncentrowanych ekstraktów zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób górnych dróg oddechowych.

Podsumowanie

Dieta wspomagająca naturalną odporność organizmu powinna być urozmaicona i uwzględniać pokarmy takie jak owoce, warzywa, ryby morskie, jaja, mięso, kiełki, orzechy oraz zieloną herbatę. Dzięki odpowiedniej podaży zawartych w tych produktach związków możliwe jest utrzymanie układu immunologicznego w szczytowej kondycji, co zmniejsza ryzyko zachorowania na infekcje górnych dróg oddechowych.

Treści prezentowane na naszej stronie mają charakter edukacyjny i informacyjny. Dokładamy wszelkich starań, aby były one merytorycznie poprawne. Pamiętaj jednak, że nie zastąpią one indywidualnej konsultacji ze specjalistą, która jest dostosowana do Twojej konkretnej sytuacji.