Zalety świeżo wyciskanych soków
Nie zawierają cukru dodanego
Przede wszystkim powstają ze świeżych warzyw i owoców. Nie produkuje się ich z soków zagęszczonych, nie dosładza! To bez wątpienia ich ogromna zaleta. Jeśli na co dzień pijesz słodkie napoje gazowane lub soki z kartonu, zamiana na świeże soki wyjdzie Ci na dobre.
Warto jednak stopniowo pić coraz więcej wody mineralnej, a coraz mniej soków. Na początek dobrze jest rozcieńczać soki wodą. Taki zabieg pomoże przestawić nam się na picie większej ilości wody.
Źródło witamin
Świeżo wyciskane soki to dobre źródło witamin, a także wiele innych cennych składników.
Poniżej kilka przykładów tego, co wartościowego możemy znaleźć w świeżo wyciskanych sokach:
- sok z pomarańczy zawiera hesperydynę, która poprawia funkcjonowanie naczyń krwionośnych,
- sok jabłkowy wpływa pozytywnie na trawienie i pracę jelit. Badania sugerują, że może mieć wpływ na utrzymanie odpowiedniej formy umysłowej,
- sok z grejpfruta wpływa korzystnie na trawienie, wspomaga odchudzanie,
- sok z winogron wykazuje właściwości zapobiegające miażdżycy, jak również poprawiające pamięć,
- sok z wiśni jest bogatym źródłem antyoksydantów, wspomaga wydalanie kwasu moczowego i pomaga łagodzić bóle mięśniowe,
- sok żurawinowy jest bogatym źródłem witaminy C, zmniejsza ryzyka rozwoju miażdżycy, pomaga leczyć, a także działa prewencyjne w przypadku zakażeń dróg moczowych,
- sok z marchewki to świetne źródło witaminy A, C oraz beta-karotenu. Wykazuje pozytywny wpływ na wzrok i odporność.
- sok ze szpinaku wspomaga pracę jelit,
- sok z dyni wykazuje działanie regenerujące dla wątroby, jest źródłem wielu witamin i beta-karotenu,
- sok pomidorowy wykazuje działania antynowotworowe.
Najlepszym wyborem jest oczywiście spożywanie świeżych warzyw i owoców. Niemniej jednak soki mogą znaleźć miejsce w diecie. Sprawdzą się zwłaszcza u osób, które nie przepadają za warzywami. Dobra kompozycja pomoże nam przemycić w łatwy i przyjemny sposób do diety porcję marchewki, buraków, pietruszki czy też szpinaku. Dla bardziej odważnych sprawdzi się połączenie marchewki z natką pietruszki i korzeniem selera.
Dla tych, którzy nie przywykli do takich warzywnych kompozycji, na początek dobrym wyborem będą soki łączące warzywa i owoce.
Przykładowe kompozycje:
- marchew, burak, jabłko,
- szpinak, melon, imbir, jabłko,
- grejpfrut, ananas, szpinak, cytryna,
- dynia, marchew, jabłko, imbir, cytryna.
Wady świeżo wyciskanych soków
Zawierają spoko naturalnych cukrów
Prawdą jest to, że w świeżych wyciskanych sokach nie znajdziemy cukru dodanego. Niemniej jednak soki zawierają spore ilości naturalnie występujących cukrów w warzywach i owocach. O ile nie spożywamy ich w nadmiarze, nie jest to problemem. Warto jednak zdawać sobie z tego sprawę.
Przykładowo, szklanka świeżo wyciskanego soku z:
- marchwi zawiera około 20 g węglowodanów, około 85 kcal,
- ananasa zawiera około 27,5 g, około 120 kcal,
- pomidorów to około 6 g węglowodanów i niewiele ponad 40 kcal,
- buraków to około 24 g węglowodanów i około 100 kcal,
- jabłek to około 30 g węglowodanów i blisko 130 kcal.
Są ubogie w błonnik
Proces przygotowania soku sprawia, że pozbywamy się nie tylko skórki i części niejadalnych owoców i warzyw, ale również błonnika. Obecność błonnika w owocach sprawia, że jesteśmy po nich bardziej syci niż po sokach, które tego błonnika nie zawierają. Błonnik wpływa również pozytywnie na nasz układ pokarmowy i gospodarkę lipidową.
Z tego powodu całkowite zastępowanie owoców i warzyw świeżymi sokami nie jest działaniem korzystnym.
Obróbka powoduje utratę witamin
Więcej witamin i innych cennych składników znajdziemy w owocach oraz warzywach. W wyniku obróbki dochodzi bowiem do częściowej utraty witamin w porównaniu do świeżych produktów.
Podsumowanie
Świeżo wyciskane soki warzywne i owocowe mają wiele zalet i są zdrowszą alternatywą dla słodkich napojów i soków z kartonu. Warto jednak zdawać sobie sprawę, że beztroskie opijanie się sokami, nawet tymi świeżo wyciskanymi, nie jest zdrowe i może doprowadzić do pogorszenia estetyki sylwetki, jak również może utrudniać redukcję nadprogramowej ilości tkanki tłuszczowej.