Lista naturalnych dopalaczy jest bardzo długa. Jednym z nich jest coraz bardziej popularna trawa abisyńska, znana również pod nazwą miłka abisyńska czy teff. Jest to zboże pochodzące z Afryki i uprawiane tam od ponad 4500 lat . Nie jest to produkt jeszcze zbyt powszechny, ale z pewnością znajdzie swoich zwolenników wśród osób unikających glutenu.
Miłka abisyńska to jeden z głównych produktów uprawianych i spożywanych w Etiopii. Stanowi podstawę diety mieszkańców tego kraju, można się zatem domyślić, że teff nadaje się do wykorzystania na wiele sposobów - na mąkę, płatki, placki, pieczywo (w Etiopii popularne jest danie injera – wyglądem przypomina znane nam podpłomyki) oraz alkohol. Etiopia to ubogi kraj, a jednak, według badań, bardzo rzadko można się tam spotkać z niedokrwistością wśród mieszkańców – miłka abisyńska zawiera bowiem bardzo dużo żelaza i jest niezwykle trwała (pomimo trudnych warunków klimatycznych czy politycznych gwarantowała zapas żywności w państwach afrykańskich i pozwalała przetrwać w cięższych okresach).
Wartości odżywcze
Jak już wcześniej zostało wspomniane teff to zboże bezglutenowe, sprawdzi się zatem w diecie osób chorych na celiakię lub nietolerujących gluten. Regularne spożywanie miłki abisyńskiej pomaga złagodzić objawy choroby oraz alergii. Ze względu na swoją wysoką wartość odżywczą, sporą ilość białka nadaje się na doskonałe źródło pokarmu dla wegan i wegetarian. Jest także bogata w kwas foliowy, który odpowiada za prawidłową pracę układu nerwowego. Teff bogaty jest w wapń, żelazo, magnez, antyoksydanty oraz błonnik pokarmowy. Charakteryzuje się bardzo dużą zawartością aminokwasów takich jak metonina, cysteina i lizyna. Są to białka egzogenne, czyli takie, których organizm nie potrafi wytwarzać samodzielnie w ilości zaspokajającej potrzeby i muszą być dostarczane z zewnątrz wraz z pożywieniem. Do ich najważniejszych funkcji należy wspieranie budowy mocnych kości, ochrona wątroby, zapobieganie miażdżycy.
Wartość odżywcza produktu przedstawia się następująco:
- Wartość energetyczna dla 100g – 367 kcal
- Białko ogółem – 13,30g
- Tłuszcz 2,38g
- Węglowodany – 73,13g
- Błonnik – 8,0g
Witaminy
- Tiamina – 0,390mg
- Ryboflawina – 0,270mg
- Niacyna - 3,363mg
- Witamina B6 - 0,482mg
- Kwas foliowy - 0/18 μg
- Witamina A - 9 IU
- Witamina E - 0,08 mg
- Witamina K - 1,9 μg
Minerały
- Wapń – 180mg
- Żelazo - 7,63mg
- Magnez - 184mg
- Fosfor - 429mg
- Potas - 427mg
- Sód – 12mg
- Cynk - 3,63mg
W kuchni najczęściej wykorzystywany jest teff czerwony i brązowy. Biały trochę rzadziej, głównie ze względu na wyższą cenę. Jaśniejsze ziarna charakteryzują się smakiem kasztanowym, ciemniejsze zaś delikatnie orzechowym. W kuchni europejskiej teff wykorzystywany jest jako zagęstnik w przemyśle spożywczym np. przy produkcji zup w proszku, ciastek, kleików i placków. Mąka ze zmielonych ziaren nadaje się do produkcji domowego chleba na zakwasie.
O wiele bardziej ciekawsze zastosowanie teffu znajdziemy wśród mieszkańców kraju jej pochodzenia:
- injera – „chleb” kształtem przypominający podpłomyki
- dimiso – etiopska przekąska przygotowywana na bazie teffu, cukru i prażonych nasion oleistych (np. sezamu i słonecznika)
- kitta – płaski, słodki placek, który powstaje bez fermentacji
- nifro – teff ugotowany
- kolo – prażony teff z dodatkiem innych ziaren
- tela – etiopskie piwo
- katikala – mocniejszy trunek