Jaką dietę stosować w przypadku choroby refluksowej ?

Choroba refluksowa to dolegliwość, która dotyczy coraz większej liczby osób, w tym znacznie częściej osób otyłych, a także kobiet w ciąży. Przyczyną zarzucania treści pokarmowej z żołądka do przełyku, są zaburzenia napięcia mięśniowego w obrębie przełyku, które mogą być spowodowane stosowaniem wybranych leków, zaburzeniami procesów związanych z mechanizmami oczyszczania przełyku czy nadużywaniem alkoholu oraz kawy naturalnej. Choroba refluksowa to schorzenie często występujące u palaczy tytoniu. Szczególny rodzaj tego schorzenia może występować u kobiet w ciąży. W takiej sytuacji wypychanie treści pokarmowej z żołądka następuje na skutek zwiększonego ciśnienia w jamie brzusznej.

Przeczytaj koniecznie:

Dietetyczne triki: jak zwiększyć kaloryczność diety nie rozpychając sobie żołądka

Jakie są objawy choroby refluksowej?

Do najbardziej charakterystycznych objawów choroby refluksowej należą: zgaga, odbijania, czasem wymioty i bolesności w obrębie nadbrzusza, które nasilają się w okresie 30 – 120 minut po spożyciu posiłków. Chorzy często skarżą się na ból podczas przełykania, a także na nocne duszności, mijające po przyjęciu pionowej pozycji ciała, nierzadko występują: zapalenie dziąseł, chrypka czy napady kaszlu w nocy. Jednoznaczną diagnozę może postawić tylko specjalista, czyli lekarz.

Jak należy się odżywiać?

W przypadku choroby refluksowej żołądka zaleca się stosowanie diety lekkostrawnej. Istotną kwestią jest zmniejszenie objętości przyjmowanych posiłków, z tego też powodu należy zamiast 2-3 głównych spożywać 5-6 mniejszych, korzystnie niezbyt gorących i o papkowatej strukturze. Należy wyeliminować z codziennego jadłospisu produkty, które zwiększają wydzielanie soku żołądkowego.

Jakie produkty należy wykluczyć?

Szczególnie niewskazane są kwaśne i ostro przyprawione dania, soki cytrusowe, sok pomidorowy, a także alkohol, kawa i czekolada. Unikać także należy cebuli i jej podobnych warzyw, dolegliwości mogą nasilać produkty zawierające glutaminian sodu, czyli np. kostki bulionowe czy dania typu instant, a także posiadające w składzie proszek do pieczenia i miętę.

Jakie produkty należy uwzględnić?

Dieta powinna być urozmaicona, bogata w gotowane warzywa i lekkostrawne owoce. Szczególnie wskazany jest nabiał (z wyłączeniem owocowych i czekoladowych jogurtów czy napoi mlecznych) – np. mleko doskonale neutralizuje uczucie pieczenia i nadkwaśności, warto także uwzględnić wodę mineralną bogatą w wapń.

Podsumowanie

Leczenie choroby refluksowej obejmuje również zmianę trybu życia. W przypadku osób otyłych i z nadwagą wskazana jest redukcja masy ciała, konieczne jest także zaprzestanie palenia papierosów. Należy także zmniejszyć czas przebywania w pozycji siedzącej, wskazane jest także zwiększenie aktywności fizycznej. Co istotne, ponieważ choroba refluksowa może występować w różnych stadiach i przebiegać ze zróżnicowanym nasileniem, należy stosować się bezwzględnie do zaleceń lekarza. Nieprawidłowo leczona choroba może prowadzić do poważnych konsekwencji zdrowotnych, w tym również do rozwinięcia się stanu przednowotworowego.