Dlaczego warto jeść mandarynki?

Zimą dostępność świeżych, sezonowych owoców jest co najmniej ograniczona, na szczęście zawsze można sięgnąć po dostępne przez cały rok cytrusy, takie jak np. mandarynki. Owoce te oprócz tego, że są bardzo smaczne i niskokaloryczne, posiadają wspaniały aromat przywodzący na myśl święta Bożego Narodzenia. Poza tym są też niedrogie i praktyczne – można je wszędzie ze sobą zabrać i skonsumować w ramach przekąski. Największą zaletą mandarynek jest jednak wyjątkowy potencjał prozdrowotny.

Mandarynki a choroby nowotworowe

Istnieją badania naukowe wskazujące na korzyści wynikające z jedzenia mandarynek lub picia świeżo wyciśniętego soku z tych owoców, zwłaszcza w przypadku osób cierpiących na wybrane schorzenia wątroby. Niektórzy badacze wskazują także, że w niektórych przypadkach (np. u chorych na wirusowe zapalenie wątroby typu C) regularna konsumpcja tych owoców może mieć wpływ  na zmniejszenie ryzyka zachorowania na raka wątroby.  Tego typu właściwości wynikają z zawartości w mandarynkach związków o charakterze antyoksydacyjnym, takich jak należąca do grupy karotenoidów kryptoksantyna.

Analizy populacyjne  sugerują profilaktyczne działanie regularnego spożycia mandarynek także w przypadku innego typu nowotworów, zlokalizowanych  np.  w obrębie przełyku, żołądka, jamy ustnej, jelita grubego. Bierze się także pod uwagę, iż związki fenolowe wyizolowane z mandarynek posiadają zdolność hamowania proliferacji niektórych zmian nowotworowych.

Mandarynki a choroby układu krążenia

Uwzględnienie mandarynek i innych cytrusów w codziennej diecie pozytywnie wpływa na funkcjonowanie układu krążenia i profil lipidowy krwi. Badania na modelu zwierzęcym potwierdzają, iż regularne spożycie mandarynek lub pomarańczy (lub świeżo wyciśniętego soku z tych owoców) zmniejsza ryzyko rozwoju miażdżycy.  Również u dzieci, które posiadały stwierdzoną hipercholestorelemię, włączenie zimą do diety przynajmniej 2 filiżanek soku z mandarynek na dzień, spowodowało korzystne zmiany w profilu lipidowym.

Mandarynki a odchudzanie

Nikogo chyba nie trzeba przekonywać do tego, że owoce te stanowią doskonałą alternatywę dla wszelkich słodyczy. Oprócz zaspokojenia ochoty na smak słodki, która szczególnie doskwiera w dietach nastawionych na redukcję tkanki tłuszczowych, mandarynki stanowią także bardzo dobre źródło błonnika, związków fenolowych, potasu oraz witaminy C.

Mandarynki a starzenie organizmu

Badania naukowe przeprowadzone na modelu zwierzęcym, wskazują na zdolność zawartej w mandarynkach kryptoksantyny do hamowania objawów demencji i zaburzeń poznawczych, będących konsekwencją procesów starzenia. Kryptoksantyna posiada na tyle silne właściwości przeciwutleniające, że zapobiega oksydacyjnym uszkodzeniom DNA w obrębie komórek mózgowych. Dodatkowo wskazuje się na korzystny wpływ tego związku na kości. Kryptoksantyna w odpowiednim stężeniu może przyczyniać się do przywrócenia równowagi pomiędzy osteoblastami i osteoklastami, dzięki czemu stanowi  element profilaktyki osteoporozy u osób starszych.

Podsumowanie

Powodów, dla których warto sięgnąć po mandarynki jest przynajmniej kilka – począwszy od zdrowotnego potencjału tych owoców, na przyjemnym smaku i aromacie kończąc. Niezwykle przystępna jest także cena, dlatego jeśli następnym razem dopadnie cię ochota na coś słodkiego – sięgnij po mandarynkę.