Dlaczego warto jeść zupy?

Zupy, serwowane w naszej kuchni jako tzw. „pierwsze danie”, posiadają bardzo długo historię. Mało kto zdaje sobie sprawę, iż pierwsze wzmianki dotyczące jedzenia i gotowania zupy pochodzą z przed 6000 r p.n.e . Nazwa „zupa” pochodzi od łacińskiego słowa suppa, które dosłownie oznacza chleb moczony w bulionie. Współcześnie zupy nie cieszą się zbyt dużą popularnością wśród osób aktywnych fizycznie, kojarzą się przede wszystkim z przesolonym, niedzielnym obiadem u babci lub teściowej. Tymczasem zupy wcale nie muszą być tłuste i wysokokaloryczne, a powodów, żeby włączyć je na stałe do menu istnieje przynajmniej kilka.

Są łatwe i szybkie w przygotowaniu

Choć może się wydawać, iż gotowanie zup wymaga wysoce zaawansowanych umiejętności kulinarnych, to w rzeczywistości sprawa jest o wiele prostsza. Tym bardziej, iż wiele osób opiera swoją dietę na gotowanym mięsie, co stanowi wręcz idealny punkt wyjścia do przygotowania zdrowej i smacznej zupy. Wystarczy do mięsa dodać włoszczyzny (selera, marchwi, pietruszki) i przypraw oraz „kierunkowych” dodatków. Jeżeli chcemy przygotować np. pomidorową wystarczy dodać koncentratu pomidorowego lub pomidorów z puszki. Aby podkreślić smak należy dodać pieprzu, soli, chili, bazylii lub lubczyku, a także jogurtu naturalnego.  Oprócz tego, że gotowane mięso nabierze aromatu i będzie smaczniejsze, dodatkowo niskim kosztem otrzymamy wartościową zupę.

Stanowią urozmaicenie diety

Wariacji na temat zup istnieje naprawdę wiele, podejrzewam, że w ramach eksperymentów z warzywami i przyprawami każdy może wymyślić najbardziej mu odpowiadającą wersję „pomidorówki” czy „ogórkowej”. Zupy stanowią świetny sposób na wzbogacenie dotychczasowego sposobu odżywiania, a także na przemycenie dodatkowej ilości warzyw (np. poprzez zmiksowanie).

Pomocne podczas odchudzania 

Faktem potwierdzonym w licznych obserwacjach jest korzystny wpływ spożywania zup na utrzymanie prawidłowej masy ciała. Warunkiem, który musi być spełniony jest oczywiście odpowiedni sposób ich przygotowywania. Wszelkie zupy zawiesiny, zaprawione białą mąką i tłustą śmietaną, a także te z dodatkiem białego makaronu lub klusek przygotowywanych z oczyszczonej mąki nie są specjalnie „fit”, dlatego warto się ich wystrzegać. Niepożądanym dodatkiem do zup są także wszelkie przyprawy uniwersalne będące źródłem soli oraz kostki rosołowe zawierające niezdrowe utwardzone tłuszcze. Mieszanki przyprawowe należy komponować samodzielnie bądź też zaopatrzyć się w ulubione kompozycje w sklepie ze zdrową żywnością.

W przypadku zup bardzo pomocny jest świeży bądź suszony lubczyk, nadający zupom charakterystyczny smak, zbliżony do tego, który nadaje im… kostka rosołowa. Wystrzegać się także należy produktów nieświeżych, nadgnitych czy nadpleśniałych – często zdarza się, iż warzywa niezdatne do spożycia na surowo lądują właśnie w zupie, co zazwyczaj kończy się dolegliwościami ze strony przewodu pokarmowego…

Podsumowanie

Zupy mogą stanowić niezwykle wartościowy element jadłospisu, wtedy gdy do ich przygotowania zostaną użyte składniki wysokiej jakości, takie jak chude mięsa, świeże lub mrożone warzywa, suszone bądź świeże zioła czy przyprawy. Wbrew panującym stereotypom, zupy wcale nie muszą być trudne do przygotowania  i wysokokaloryczne.