Pięć produktów, których spożycie korzystnie wpływa na kondycję psychiczną

Sporo pisze się i mówi o tym, że sposób odżywiania w sposób istotny wpływa na wygląd i kondycję fizyczną, natomiast kwestia zależności pomiędzy sposobem odżywiania a formą umysłową często jest pomijana. Tymczasem to co spożywamy na co dzień ma związek z tym jak funkcjonuje nasz mózg, a poprzez odpowiedni dobór pokarmów wpływać możemy na naszą zdolność do koncentracji, zapamiętywania oraz – na samopoczucie. W niniejszym artykule przedstawię pięć produktów żywnościowych, których włączenie do menu przyczyni się do poprawy Twojej kondycji psychicznej.

Przeczytaj koniecznie:

Niektóre owoce i warzywa chronią przed udarem mózgu

Ryby morskie

O pozytywnych konsekwencjach zdrowotnych wynikających z regularnej konsumpcji ryb wiadomo już od dawna. Kwasy tłuszczowe z rodziny omega 3 w nich zawarte, nie tylko jednak korzystnie wpływają na układ krążenia, ale także wspierają pracę układu nerwowego, zmniejszając ryzyko depresji i usprawniając funkcje kognitywne, co przekłada się na lepsze zapamiętywanie, przetwarzanie informacji. Dodatkowo zauważono także, że odpowiednia podaż tych kwasów tłuszczowych spowalnia proces starzenia się mózgu. Warto także wspomnieć, iż ryby morskie są źródłem także innego, cennego dla mózgu (i nie tylko) składnika – witaminy D.

Orzechy

Wiele osób unika orzechów ze względu na ich wysoką kaloryczność. Tymczasem takie podejście jest błędne, nie tylko, że regularna konsumpcja orzechów zmniejsza ryzyko nadwagi i otyłości, to dodatkowo korzystnie może wpływać na funkcjonowanie ludzkiego mózgu. Szczególnie cenne okazują się tutaj być orzechy włoskie, (które swoją drogą po rozłupaniu przypominają swoim wyglądem mózg), będące znakomitym źródłem kwasu alfa-linolenowego (omega 3), witaminy E, lecytyny, magnezu, witamin z grupy B oraz licznych przeciwutleniaczy, chroniących układ nerwowy przed destrukcyjnym wpływem wolnych rodników. W orzechach włoskich obecna jest także melatonina – hormon snu, dlatego szczególnie warto spożywać je w godzinach wieczornych.

Marchewka

Kto by pomyślał, że pospolita i często niedoceniana marchewka korzystnie wpływa na pracę mózgu? A jednak! Jej cenne właściwości wynikają z wysokiej zawartości beta karotenu. Okazuje się, że wysoki poziom  karotenoidów w obrębie układu nerwowego spowalnia procesy neurodegeneracyjne i chroni przed rozwojem niektórych chorób neurologicznych. Co prawda trudno mówić o jakiś krótkoterminowych konsekwencjach w postaci poprawy koncentracji uwagi, skupienia czy zapamiętywania i kojarzenia, jednak w ujęciu długofalowym regularna konsumpcja warzyw zasobnych w karotenoidy jest ważna dla ogólnie pojętej kondycji psychicznej.

Gorzka czekolada

O tym, że czekolada pozytywnie wpływa na układ nerwowy mówi się sporo, nie każdy jednak wie, że popularne mleczne odmiany tego smakołyku, raczej nie posiadają takich walorów. Prawdziwym dopalaczem mózgu jest natomiast czekolada gorzka o wysokiej zawartości kakao (najlepiej 90%). Okazuje się, że flawanole obecne w ziarnach kakaowca, poprawiają ukrwienie tkanki nerwowej, usprawniają przewodzenie impulsów nerwowych oraz chronią przed rozwojem chorób neurodegeneracyjnych. Dodatkowo zawarty w czekoladzie magnez działa relaksująco i znosi napięcie psychiczne.

Zielona herbata

Chociaż zielona herbata nie ma tak wyraźnego działania pobudzającego jak kawa, to jej konsumpcja może wpłynąć bardzo pozytywnie na koncentrację uwagi i zdolność do pracy w stresie. Zielona herbata dostarcza pewnych ilości stymulującej kofeiny, której towarzyszy aminokwas l-teaina wpływający tonizująco na układ nerwowy i znoszący nadmierne napięcie psychiczne. Dodatkowo zielona herbata podobnie jak wspomniane powyżej orzechy włoskie dostarcza cennych przeciwutleniaczy neutralizujących wolne rodniki i działających neuroprotekcyjnie.