Trucizna z puszki

Jeśli w Twojej diecie regularnie pojawia się tuńczyk konserwowy, masz w zwyczaju łyknąć sobie w drodze do szkoły czy pracy puszkę napoju energetycznego lub dietetycznej coli, to niestety masz powody do zmartwień. W puszkowanych produktach żywnościowych obecny jest związek o zdecydowanie niekorzystnym wpływie na zdrowie, zaburzający pracę ważnych hormonów. Podobnie wygląda sytuacja w przypadku niektórych plastykowych pojemników na żywność, w tym również – butelek, w których sprzedawane są napoje.

Przeczytaj koniecznie:

Napoje typu „Cola”-uwaga na kości!

W czym tkwi problem?

Bisfenol A (BPA), bo o nim tutaj mowa, to związek chemiczny odkryty w 1891 roku i używany do produkcji tworzyw sztucznych, w tym również plastikowych opakowań używanych w przemyśle spożywczym oraz żywic wyściełających znaczną część puszek aluminiowych, w które pakowana jest żywność.  BPA nie dodaje się ani do surowców ani do finalnych produktów spożywczych, a mimo to stosunkowo często pochłaniamy nadmierne jego ilości, co może przyczyniać się do rozwoju rozmaitych zaburzeń, w tym problemów hormonalnych, rozwoju wielu chorób i kłopotów  z nadmierną masą ciała.  Badania naukowe wykazują, że wystarczy zaledwie kilka dni spożywać pokarmy zapakowane w materiały zawierające BPA, by doprowadzić do wzrostu poziomu tego związku nawet o kilka tysięcy procent!

Jakie są tego konsekwencje?

Badania naukowe przeprowadzona na zwierzętach wykazują, że BPA  łączy się z tzw. sierocymi receptorami estrogenowymi (EER) i zaburza pracę układu hormonalnego.  Szczególnie narażone na negatywny wpływ tego związku są kobiety w ciąży, nadmierna ekspozycja na jego działanie zwiększa bowiem ryzyko powstawania wad wrodzonych, cukrzycy, dysfunkcji układu immunologicznego. W przypadku osób dojrzałych BPA zwiększa ryzyko zachorowania na nowotwór piersi, prostaty, powoduje zaburzenia płodności oraz sprzyja nadmiernemu gromadzeniu tkanki tłuszczowej. Tak naprawdę cały czas poznajemy kolejne możliwe niepożądane konsekwencje wynikające z obecności BPA w spożywanym przez nas pokarmie, a stanowisko środowisk naukowych, jednostek odpowiedzialnych za zdrowie publiczne oraz władze poszczególnych państw względem tego związku są coraz bardziej krytyczne.

Działania przeciwko BPA

W niektórych państwach, takie jak choćby Korea, Japonia czy Kanada w ostatnich latach wprowadzone zostały specjalne regulacje prawne całkowicie zabraniające stosowania bisfenolu A przy produkcji materiałów mających jakikolwiek kontakt z żywnością. Unia Europejska i Stany Zjednoczone rozważają możliwość wprowadzenia podobnych restrykcji, jednakże do tej pory kwestia ta nie została jeszcze definitywnie rozwiązana, tak więc powinniśmy na co dzień pamiętać o zachowaniu pewnych środków ostrożności. Należy przede wszystkim unikać produktów w puszkach, osoby korzystające z plastikowych pojemników na żywność nie powinny przechowywać w nich gorących pokarmów, ani też podgrzewać ich w mikrofali. W miarę możliwości w przypadku artykułów takich jak woda mineralna czy mleko warto wybierać te w opakowaniach szklanych.

Źródła: • Lopez H., Leenhardt F., Coudray Ch., Remesy Ch. Minerals and phytic acid interactions: is it a real problem for human nutrition? International Journal of Food Science and Technology. [2002, 37(7):727-739] • Carroccio A., Mansueto P., Iacono G, et all. Non-Celiac Wheat Sensitivity Diagnosed by Double-Blind Placebo-Controlled Challenge: Exploring a New Clinical Entity. The American Journal of Gastroenterology 107, 1898-1906 (December 2012) • Biesiekierski JR, Newnham ED, Irving PM, et all. ,Gluten causes gastrointestinal symptoms in subjects without celiac disease: a double-blind randomized placebo-controlled trial. Am J Gastroenterol. 2011 Mar;106(3):508-14; quiz 515. • Guebre-Egziabher F, Rabasa-Lhoret R, Bonnet F, et all. Nutritional intervention to reduce the n-6/n-3 fatty acid ratio increases adiponectin concentration and fatty acid oxidation in healthy subjects. Source Centre de Recherche en Nutrition Humaine Rhône-Alpes, Univ de Lyon, F-69008, France. Eur J Clin Nutr. 2008 Nov;62(11):1287-93. • Ramsden CE, Hibbeln JR, Majchrzak SF, Davis JM. n-6 fatty acid-specific and mixed polyunsaturate dietary interventions have different effects on CHD risk: a meta-analysis of randomised controlled trials. Br J Nutr. 2010 Dec;104(11):1586-600. • Lutsey PL, Steffen LM, Stevens J. Dietary intake and the development of the metabolic syndrome: the Atherosclerosis Risk in Communities study. Circulation. 2008 Feb 12;117(6):754-61. doi: 10.1161/CIRCULATIONAHA.107.716159. • Rong Y, Chen L, Zhu T, et all. Egg consumption and risk of coronary heart disease and stroke: dose-response meta-analysis of prospective cohort studies. BMJ. 2013 Jan 7;346:e8539. doi: 10.1136/bmj.e8539. • Mutungi G., Waters D., Ratliff J., et all. Eggs distinctly modulate plasma carotenoid and lipoprotein subclasses in adult men following a carbohydrate-restricted diet. J Nutr Biochem. 2010 Apr;21(4):261-7.