Smoothie z warzywami, czyli jak wzbogacić  jadłospis

Warzywa i owoce stanowią bardzo istotny element zdrowej diety, niestety często jednak je pomijany i skupiamy się wyłącznie na kaloryczności jadłospisu i rozkładzie makroskładników, nie zawracając sobie głowy pokryciem zapotrzebowania na niezbędne pierwiastki i witaminy, co najwyżej „załatwiając” problem kompleksowym suplementem. Tymczasem sama suplementacja zazwyczaj jest po prostu niewystarczająca. Dlatego m.in. warto zmodyfikować swoje menu i wprowadzić dodatkową porcję warzyw i owoców, np. w formie smacznego smoothie. Poniżej prezentujemy kilka wartych przetestowania przepisów.

Przeczytaj koniecznie:

Owocowy smoothie – sposób na smaczny i zdrowy deser!

Zielone smoothie ze szpinakiem i kiwi

Składniki:

  • Niewielka garść świeżego szpinaku
  • Kiwi
  • Banan
  • Niewielki kawałek selera naciowego
  • Pół łyżeczki soku z cytryny

Przygotowanie:

Wszystkie warzywa i owoce należy dokładnie umyć, obrać i podzielić na mniejsze kawałki ( z wyjątkiem szpinaku, którego nie trzeba kroić ani obierać). Szpinak warto natomiast sparzyć – zalać wrzątkiem i pozostawić do ostudzenia. Następnie wszystkie składniki należy włożyć do wysokiego naczynia i zmiksować aż do uzyskania jednolitej konsystencji.

Smoothie z burakiem

  • 1 marchew
  • 1 średniej wielkości burak
  • 1 niewielka pomarańcza
  • Niewielki kawałek selera
  • 1 jabłko

Przygotowanie:

Marchew, seler i buraka, ze względu na to, iż są to dość twarde warzywa, z  którymi nie każde urządzenie sobie poradzi, warto zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Następnie dodać obraną i podzieloną na mniejsze cząstki pomarańczę oraz obrane i pokrojone jabłko. Całość należy dokładnie zmiksować, aż do uzyskania jednolitej konsystencji.

Smoothie marchewkowo-pomidorowe

  • ¾ szklanki soku pomidorowego
  • 1 marchewka
  • Pół łodygi selera naciowego
  • Pieprz, sól, szczypta chili

Przygotowanie:

Marchew zetrzeć na tarce, dodać pokrojonego selera, zalać sokiem pomidorowym i dokładnie zmiksować. Na koniec przyprawić pieprzem, solą i szczyptą chili.

Smoothie wielowarzywne z czosnkiem

Składniki:

  • 2-3 liście dowolnego rodzaju sałaty
  • 1 pomidor
  • 1 mała marchewka
  • 1 nieduży zielony ogórek
  • 1-2 ząbki czosnku
  • Pół awokado
  • Chili
  • Sok z cytryny (pół łyżeczki)

Przygotowanie:

Pomidora sparzyć i obrać ze skóry. Ogórka i awokado obrać i pokroić, marchewkę zetrzeć na tarce. Wszystkie składniki dokładnie zmiksować, w razie konieczności dodać pół szklanki wody.

Smoothie z rukolą

Składniki:

  • Niewielka garść rukoli
  • 1 jabłko
  • 1 pomarańcza
  • Kilka orzechów włoskich

Przygotowanie:

Rukolę, obrane i pokrojone jabłko oraz obraną i podzieloną na mniejsze cząstki pomarańczę zmiksować z dodatkiem orzechów włoskich. W ramach eksperymentów można również ten koktajl wzbogacić o niewielki dodatek mleka kokosowego.

Podsumowanie:

Warzywne smoothie wzbogaci Twój jadłospis o cenne dla zdrowia składniki odżywcze, dzięki czemu łatwiej utrzymasz zdrowie oraz dobrą kondycję fizyczną.