Czy kobiety są bardziej łakome od mężczyzn?

Nie ulega wątpliwości, że mężczyźni jedzą więcej niż kobiety, co wydaje się logiczne biorąc pod uwagę większą masę ciała, wyższy procentowy udział tkanki mięśniowej oraz większy wydatek energetyczny w trakcie wysiłku. Mężczyźni jedzą także szybciej, bardziej łapczywie i chętniej wybierają ciężkostrawne i wysokokaloryczne, tłuste produkty niż kobiety (czy widział ktoś faceta zamawiającego w restauracji sałatkę?). Wydawać by się więc mogło, że to właśnie mężczyźni są z natury i z usposobienia bardziej łakomi. Okazuje się, że może być wręcz odwrotnie.

Przeczytaj koniecznie:

Żeńskie hormony płciowe biorą udział w kontroli apetytu

Intrygujące badanie

Grupa amerykańskich badaczy z Wydziału Medycznego Narodowego Laboratorium Brookhaven postanowiła przeprowadzić dość nietypowy eksperyment, w którym zaplanowała, że  sprawdzi co dzieje się w mózgu w sytuacji eksponowania na działanie bodźców w postaci ulubionych pokarmów, zarówno wtedy kiedy je degustujemy jak i wtedy gdy próbujemy powstrzymać przed ich konsumpcją. Do wzięcia udziału w badaniu zaproszono trzynaście kobiet i dziesięciu mężczyzn. Wszystkie osoby były zdrowe i charakteryzowały się prawidłową masą ciała.

Wystawieni na próbę

Najpierw, dzień przed badaniem uczestnicy zostali poproszeni o podanie swoich ulubionych potraw. Okazało się, że były to dania typu pizza, hamburger, bułka cynamonowa, lody, ciasta i im podobne. Następnego dnia w pierwszym teście wszyscy badani zostali wystawieni na ciężką próbę,  podczas której będąc na czczo dostali do obejrzenia, powąchania, dotknięcia i spróbowania ulubione produkty żywnościowe. W następnej sesji uczestnicy mieli powstrzymywać się od sięgnięcia po wystawione przed nimi smakołyki. W obu próbach monitowano czynności mózgu u badanych. Wyniki porównano z obrazowaniem czynności mózgu bez udziału bodźców stymulujących w postaci ulubionych pokarmów.

Co się okazało?

Zarówno u kobiet jak i u mężczyzn zaobserwowano podobne reakcje w mózgu przy próbie pierwszej, jednak przy drugim teście zauważono istotne różnice w aktywności obszarów odpowiedzialnych za niektóre emocje i mechanizmy kontroli. W zasadzie u kobiet pobudzenie poszczególnych obszarów w mózgu było podobne, niezależnie od tego czy obecność ulubionych pokarmów wiązała się z narzuconym zakazem konsumpcji czy nie. Wykazano na tej podstawie, że mężczyznom zdecydowanie łatwiej przychodzić może poskromienie apetytu i łatwiej jest im odmówić sobie ulubionych smakołyków, jeśli te pojawią się w zasięgu ich wzroku. 

Źródła: • Wang GJ, et al. Evidence of gender differences in the ability to inhibit brain activation elicited by food stimulation. Proc Natl Acad Sci U S A. 2009 Jan 27;106(4):1249-54.