Pięć zaskakujących korzyści wynikających ze spożywania białka serwatkowego

Po odżywki proteinowe zawierające białka serwatkowe sięgają zazwyczaj osoby aktywne fizycznie w celu zniwelowania żywieniowych braków i licząc na przyspieszenie rozwoju formy sportowej. Duża popularność białek serwatkowych wynika przede wszystkim z wysokiej wartości biologicznej tych protein i niepowtarzalnych walorów sensorycznych. Warto jednak wiedzieć, że stosowanie odżywek typu „whey protein” może nieść za sobą szereg korzyści, o których niekiedy sami producenci zapominają wspomnieć na etykietach.

Przeczytaj koniecznie:

Białkowe śniadanie syci na dłużej

Większa termogeneza

Białka serwatkowe są silnie termogenne. Oznacza to, ze po ich spożyciu tempo przemiany materii się podnosi, a my spalamy więcej kalorii (jest to związane z tzw. termogennym działaniem pokarmu). W praktyce fakt ten wykorzystać można podczas programów redukcji masy ciała stosując odżywkę serwatkową w celu podkręcenia metabolizmu.

Mniejsze łaknienie

Nie od dziś wiadomo, że zwiększenie spożycia protein pozwala zmniejszyć łaknienie. Nasz mózg jest wyczulony na podaż aminokwasów takich jak leucyna, a serwatka zawiera jej bardzo dużo. Badania naukowe potwierdzają, że przyjmowanie już niewielkich dawek białka serwatkowego przed posiłkami sprawia, że jemy mniej.

Lepsza gospodarka insulinowo-glukozowa

Literatura fachowa wskazuje, że spożywanie białek serwatkowych korzystnie wpływa na poziom insuliny oraz na parametr zwany wrażliwością insulinową. Sprawna gospodarka insulinowa jest ważna zarówno dla osiągnięcia lub zachowania estetycznej sylwetki jak i dla ogólnie pojętego zdrowia. Osoby insulinowrażliwe łatwiej budują czystą masę mięśniową, sprawniej też pozbywają się tłuszczu, a także rzadziej zapadają na choroby układu krążenia i cukrzycę.

Sprawniejsza gospodarka lipidowa

Włączenie białek serwatkowych do diety korzystnie wpłynąć może także na profil lipidowy krwi, skutkując poprawą wskaźników ryzyka chorób układu krążenia. W badaniach naukowych z udziałem ochotników z dyslipidemią zaobserwowano, iż konsumpcja protein serwatkowych (w przeciwieństwie do innych białek) pomaga obniżyć poziom lipoprotein o niskiej gęstości (LDL – tzw. zły cholesterol) i podnieść poziom lipoprotein o wysokiej gęstości (HDL – tzw. dobry cholesterol).

Lepsza ochrona przed wolnymi rodnikami

Ze względu na wysoką zawartość cysteiny białka serwatkowe mogą wpływać na wewnątrzkomórkowy poziom glutationu (ważnego wewnątrzustrojowego przeciwutleniacza), co przekłada się na lepszą odporność komórek na niekorzystne skutki wynikające z aktywności wolnych rodników. Zależność ta jest przedmiotem badań, wyniki wstępnych prób wskazują na obiecujący potencjał białka serwatkowego.

Mniejsze ryzyko raka

Rola bioaktywnych peptydów mlecznych, (których znakomitym źródłem są niedenaturowane białka serwatkowe) w profilaktyce chorób nowotworowych jest przedmiotem intensywnych badań. Próby wykonane na zwierzętach skłaniają ku optymistycznym wnioskom. Przypuszcza się więc, że białka serwatkowe mogą stanowić element żywieniowej profilaktyki raka sutka i raka jelita grubego.