Strategie, które pomogą Ci zaoszczędzić na jedzeniu

Nie stać mnie na to, by się zdrowo odżywiać – tymi słowami wiele osób tłumaczy przed samym sobą i innymi swoje złe nawyki żywieniowe, wskazując na wysokie ceny uznawanej za zdrową nisko przetworzonej żywności. Prawda jest jednak taka, że w wielu wypadkach jakość jadłospisu można zdecydowanie poprawić, niekoniecznie doprowadzając przy tym swój budżet do ruiny. Wystarczy tylko dobrze się zastanowić nad dotychczasowymi wydatkami na jedzenie i wcielić w życie kilka prostych zasad. Na początku może nie być łatwo, ale jedno jest pewne z czasem takie podejście po prostu się opłaci.

Przeczytaj koniecznie:

Dietetyk na zakupach, czyli „ile jest mięsa w mięsie”

Nie wszystkie zdrowe produkty żywnościowe są drogie

Wartościowe produkty żywnościowe, które powinny znaleźć się w Twoim jadłospisie to nie tylko bataty i awokado oraz wołowina od krów wypasanych trawą, polędwiczki wieprzowe i łosoś, serwowane na przemian z  owocami morza czy dziczyzną. Wartościowym elementem menu są również inne mięsa – także te tańsze, takie jak np. udka z kurczaka, wieprzowina, a także podroby, np. wątróbka, żołądki i serca. Niezbyt wygórowaną ceną charakteryzują się też liczne warzywa i owoce, które często niesłusznie uznawane są za bezwartościowe. Mało tego, istnieją warzywa, które są tanie przez cały rok, należą do nich choćby marchew, buraki, kapusta kiszona, ziemniaki. Wiele produktów pochodzenia roślinnego posiada sezonowe wahania cen, dzięki temu w ciągu roku można znacznie urozmaicać jadłospis, nie wydając przy tym fortuny.

Samodzielne gotowanie

Często wydaje nam się, iż stołowanie się w fast foodach czy pizzeriach to oszczędność pieniędzy. Pizza kosztuje około 30 zł i syci na długo. Osobom, które samodzielnie nie przygotowują posiłków wydaje się, że gotowanie w domu jest o wiele kosztowniejsze.  Gdyby się jednak zastanowić, to za tą kwotę można przygotować nawet dwa obiady: udka z kurczaka to koszt około 9zł za kg, do tego ziemniaki i surówka z marchwi i kiszonej kapusty. Zaoszczędzisz dodatkowo, gdy na zakupionym mięsie przygotujesz również zupę – np. krem pomidorowy. Nie musisz przy tym spędzać całych dni w kuchni – posiłki możesz przygotowywać np. na dwa lub nawet trzy dni. Należy przy tym pamiętać, iż jakość produktu i jego nawet najwyższą nawet wartość odżywczą można zmarnować, używając niewłaściwych technik kulinarnych. Smażenie na olejach zasobnych w wielonienasycone kwasy tłuszczowe takich jak olej słonecznikowy czy kukurydziany może okazać się druzgocząco niekorzystne dla prozdrowotnych walorów wielu pokarmów.

Zarządzanie resztkami

Niewykorzystane resztki produktów żywnościowych mają tendencję do zalegania w szafkach i lodówkach do czasu aż się zepsują – wówczas trafiają do kosza na śmieci. Tymczasem zamiast wymyślać coraz to nowe potrawy, składające się z nowych produktów żywnościowych trzeba nauczyć się odpowiednio gospodarować pozostałościami z poprzednich dni. Najlepszą opcją są zupy – można do ich przygotowania użyć różnorodnych warzyw oraz mięs, a także tzw. dania jednogarnkowe, które nadadzą  resztkom nowego charakteru. Skrawki warzyw, mięs, resztki serów posłużyć mogą także do przygotowania smacznych sosów. Niestety w dzisiejszych czasach tak naprawdę mało komu chce się tą możliwością zainteresować, a potem pojawiają się narzekania, że realizowanie założeń „zdrowej diety” wiąże się z wysokimi kosztami…

Rezygnacja z niskowartościowych pokarmów

Narzekając na wysokie ceny mięs często nie zdajemy sobie sprawy ile tak naprawdę wydajemy na produkty o niższej wartości odżywczej. Dobrym przykładem są wędliny – zazwyczaj cena za kilogram przetworzonego mięsa jest znacznie wyższa niż samego surowca mięsnego, pomimo iż w ich skład wchodzą także tanie wypełniacze takie jak białko sojowe i kolagenowe czy skrobia…. Zjawisko to dotyczy nie tylko pasztetów szynek i kiełbas, ale również innych produktów spożywczych. Znaczne oszczędności możemy poczynić rezygnując ze słodyczy, słonych przekąsek, słodzonych napoi, słodzonego nabiału, produktów instant, słodzonych produktów śniadaniowych  i wielu, wielu innych. Warto dobrze przeanalizować codziennie wydatki na wysoko przetworzone produkty spożywcze, zwłaszcza słodycze i słodkie napoje oraz policzyć ile uda się oszczędzić wykreślając je z menu.

Kwestia doboru napojów

O ile dość dużą uwagę przykładamy zazwyczaj do wydatków związanych z zakupem artykułów spożywczych stanowiących bazę posiłków takich jak mięsa, produkty zbożowe, warzywa,  o tyle często umyka nam kwestia napojów. Tymczasem fakty są takie, że na popijane w ciągu dnia płyny tracimy niekiedy nawet jedną czwartą dziennego budżetu. Łatwo policzyć, że duża butelka coli kosztuje nawet kilkukrotnie razy więcej niż butelka wody mineralnej i nawet kilkunastokrotnie więcej niż przygotowana w domu herbata (chyba, że ktoś gustuje w odmianach typu Da Hong lub im podobnych). Analogicznie wygląda sytuacja z sokami owocowymi, które wielu osobom zdarza się na co dzień pijać litrami. Karton soku to wydatek rzędu 4 – 6zł . Dodajmy do tego wieczorne piwko wypite przed telewizorem albo sześciopak „zrobiony” w weekend ze znajomymi. To wszystko to „uciekające złotówki”, których utratę można powstrzymać.

Planowanie

Oczywiście można próbować powyższe zasady wdrażać intuicyjnie, bez osadzania ich w szerszej perspektywie czasowej. Tyle, że skuteczność podejmowanych działań może okazać się w takim wypadku najwyżej średnia. Tak naprawdę kwestii związanych ze zdrowym odżywianiem nie warto pozostawiać bez odpowiedniej organizacji i planu działania. Przemyślany jadłospis, odpowiednio zorganizowane zakupy i idąca z nimi w parze konsekwencja w realizacji zamierzeń  to recepta na zaoszczędzenie znacznych ilości pieniędzy i… czasu. W końcu chyba każdy wie o tym, że chaotyczne bieganie po sklepie ( w dodatku z pustym żołądkiem) nie sprzyja racjonalnemu wydawaniu pieniędzy ani zadbanej sylwetce.

Podsumowanie

Zdrowy sposób odżywiania to nie tylko przywilej ludzi zamożnych. Przy odrobinie determinacji i kreatywności można znacznie poprawić jakość spożywanego jedzenia, nie nadwyrężając przy tym domowego budżetu. Kluczowe znaczenie będzie miało przełamanie rutyny – warto zrezygnować z kupowania gotowych posiłków oraz śmieciowego jedzenia, zastępując je samodzielnie przygotowywanymi posiłkami. Ważną kwestią i jednocześnie niedocenianą jest umiejętność dokonywania przemyślanych zakupów. I ostatnia sprawa: warto sobie uświadomić, że zdrowy tryb życia obejmujący prawidłowy sposób odżywiania oznacza mniejsze ryzyko chorób, które jak powszechnie wiadomo zazwyczaj okazują się dość kosztowne.