Jakie desery i słodkie potrawy warto włączyć do menu?

Mało jest osób, które nie uwielbiają łakoci. Uwielbienie dla smaku słodkiego charakteryzuje nie tylko panie – również dzieci i mężczyźni posiadają skłonność do zajadania się słodyczami. Konsekwencją częstego ulegania słodkim pokusom są problemy z estetyką sylwetki oraz zaskakująco kiepskie samopoczucie, prowadzące nierzadko do poważnych zaburzeń emocjonalnych. W jaki sposób można zaspokoić apetyt na słodkie? Włączając do prawidłowo zbilansowanego menu desery, które będą nie tylko słodkie ale także przyjazne zdrowiu i sylwetce.

Przeczytaj koniecznie:

Dlaczego cukier tuczy?

Owocowe wariacje

Zwłaszcza latem różnorodność i łatwa dostępność do sezonowych produktów, znacznie ułatwia kwestię przygotowania smakowitych deserów. Owoce nie dość, że są słodkie i orzeźwiające, to przy drobinie wysiłku można przy ich udziale przygotować niesamowite smakołyki. Szczególnie polecane są:

koktajle owocowe – owoce jagodowe (maliny, jagody, truskawki) oraz inne, dowolnie wybrane wystarczy zmiksować z dodatkiem jogurtu naturalnego lub nawet śmietany. Słodycz można wzmocnić, dodając odrobinę słodziku,

owocowe smoothie – brzoskwinie, melony, pomarańcze, jabłka, arbuzy, ananasy, owocowe jagodowe, porzeczki oraz wiele innych owoców wystarczy zmiksować i zmieszać np. z kruszonym lodem aby otrzymać smaczny, wartościowy i niezwykle orzeźwiający napój. Możliwości łączenia smaków i ilości kombinacji są niemal nieograniczone – uzależnione jedynie od fantazji przygotowującego oraz dostępności owoców.

galaretki owocowe – na rynku dostępne są bezcukrowe warianty tego smakołyku, znanego zwłaszcza z czasów dzieciństwa. Nie ma nic prostszego niż przygotowanie deseru – wystarczy rozpuścić proszek z torebki w gorącej wodzie, dosłodzić słodzikiem i po lekkim przestudzeniu zalać ulubione owoce. Przygotowany deser nie dość, iż jest niskokaloryczny, to dodatkowo będzie stanowić doskonałe i satysfakcjonujące dopełnienie posiłku głównego.

sorbety owocowe – latem, gdy za oknem temperatury znacznie wzrastają bardzo chętnie sięgamy po lody. Choć można zakupić mniej lub bardziej wartościowe wersje tego smakołyku, warto pokusić się o samodzielne przygotowanie owocowych sorbetów – zwłaszcza iż nie ma w tym nic trudnego. Wbrew pozorom do przygotowania domowych lodów owocowych nie potrzeba żadnego specjalistycznego sprzętu. Wystarczą natomiast zamrożone owoce – najlepiej truskawki, maliny, jagody, także melony, obrane brzoskwinie czy też dowolna mieszanka owoców. Po wyciągnięciu z zamrażalnika owoce należy lekko rozmrozić (tak aby mikser sobie z nimi poradził) – można w tym celu włożyć je na 15-30sekund do mikrofalówki. Kolejny krok to zmiksowanie owoców na gładką masę – w razie potrzeby można dodać odrobinę słodziku, wiórki z gorzkiej czekolady czy też łyżkę jogurtu lub śmietany.

Mrożona kawa

Amatorów kawy wśród osób dbających o zdrowe odżywianie nie brakuje, dlatego też w czasie upału chętnie sięgają oni po schłodzone warianty tego napoju. Wersje kupne, dostępne w sklepach spożywczych, barach czy restauracjach posiadają istotną wadę – są mocno przesłodzone, zawierają dodatek syropów cukrowych, czekoladowych, etc. Wariant samodzielnie przygotowywany wystarczy ograniczyć do naparu z kawy, mleka, opcjonalnie słodziku. Wytrawniejsi smakosze mogą przygotować syrop czekoladowy – roztapiając wytrawną wersję tego smakołyku – czekoladę zawierającą minimum 70% kakao. W ramach wariacji na temat kawy, można także przygotować deser w postaci kawowego, mocno schłodzonego jogurtu.

Słodkie posiłki

Nic nie stoi na przeszkodzie, aby od czasu do czasu uwzględnić w jadłospisie potrawy na słodko. Nie należy jednak zapominać o właściwym zbilansowaniu posiłku. I tak niezwykle smacznymi daniami są: ryż na mleku z owocami, kasza jaglana z odżywką białkową, owocami i orzechami, makaron razowy z twarogiem i owocami, serniki na zimno. Cechą wspólną dla tego typu potraw powinien być rozważny dobór wartościowych i nieprzetworzonych surowców. Warto też pamiętać, aby potencjału słodkiego posiłku nie zmarnować dodatkiem cukru, dżemu, owocowego jogurtu, syropu cukrowego, etc.

Podsumowanie

Gdy „chodzi” za Tobą ochota na coś słodkiego, zamiast wybierać gotowe rozwiązania z cukierni czy sklepu spożywczego postaraj się uwzględnić w swoim jadłospisie własnoręcznie przygotowany smaczny deser lub posiłek, który w pełni zaspokoi potrzebę słodkości, nie wyrządzając przy tym szkody zdrowiu czy sylwetce.