Czy serwując posiłki na mniejszych talerzach schudnę prędzej?

Utarło się takie przekonanie, że rozmiar talerza wpływa na naszą podświadomość, działając zarazem na mechanizmy kontroli łaknienie. W myśl obowiązujących poglądów, serwując posiłki na mniejszych talerzach jesteśmy w stanie ograniczyć ilość dostarczanych kalorii bez podejmowania jakichkolwiek innych działań obliczonych na redukcje tkanki tłuszczowej. Czy jednak tego typu „magiczne rozwiązanie” niesie za sobą jakieś namacalne korzyści?

Przeczytaj koniecznie:

Czy zwiększenie ilości posiłków przyspiesza przemianę materii?

Przecież to wydaje się logiczne

Nie potrzeba tutaj naukowych teorii, przecież łatwo przekonać się, że po nałożeniu tej samej porcji jedzenia bądź to na mały, bądź na duży talerz wygląda ona inaczej. W przypadku większego naczynia wydaje się wyraźnie mniejsza. Mając to na uwadze łatwo jest zawierzyć, iż informacja ta szybko dociera do mózgu i wpływa na funkcjonowanie mechanizmów kontroli łaknienia. I tak w myśl tej zasady –  serwując jedzenie na dużych talerzach zjadamy więcej. Kolorowa prasa od dawna przekonuje – małe talerze pomagają schudnąć. Czy to jednak faktycznie jest prawdą?

Interesujące wyniki badań

Omawiane tutaj zagadnienie doczekało się weryfikacji w badaniach naukowych. Szczególnie ciekawy okazał się eksperyment przeprowadzony przez specjalistów z Texas Christian University, którzy postanowili ocenić czy faktycznie wielkość talerza na jakim serwowany jest posiłek wpływa na mechanizmy kontrolujące łaknienie. Do wzięcia udziału w eksperymencie zaproszone zostały zarówno osoby szczupłe jak i te, które borykają się z nadmierną masą ciała.  Uczestnicy losowo zostali przydzieleni do różnych grup. Każda grupa otrzymała posiłek najpierw na talerzach małych (średnica  21cm), a następnie na talerzach o rozmiar większych (średnica 27cm).

Najważniejsze jest to, że wielkość porcji zawsze była dobierana zgodnie z życzeniami uczestników. Autorzy badania natomiast oceniali jej wielkość, odnosili do wielkości naczynia i wyciągali wnioski. Wyniki okazały się dość zaskakujące w odniesieniu do popularnych teorii.  Otóż szczupli ochotnicy o prawidłowej masie ciała, zarówno w przypadku mniejszych jak większych talerzy, dostarczyli niemal taką samą ilość energii w ramach poszczególnych posiłków. Osoby z nadmierna masa ciała jedząc na większych talerzach – uwaga - obniżali podaż kalorii (choć nie były to różnice znaczące)! Tak więc badacze uznali, że wielkość naczynia na jakim serwowany jest posiłek nie ma istotnego znaczenia dla spożycia energii, nie pomaga schudnąć i nie wpływa w sposób znaczący na mechanizmy odpowiedzialne za kontrolę łaknienia.

Wnioski

Jak widać to czy posiłki jemy na dużych czy na małych talerzach nie jest kwestią najwyższej wagi w odniesieniu do kontroli podaży energii i dla pracy nad sylwetką. Oczywiście można byłoby próbować przekonywać, że jedno badanie to zbyt mało by wyciągać kategoryczne wnioski, tyle że fakty są takie, iż wyniki eksperymentu badaczy z Texas Christian University nie są odosobnione. Podobnych dowodów istnieje więcej. Warto wiec skupić się na kwestiach istotnych dbając przede wszystkim o jakość i ilość spożywanych pokarmów i nie zawracać sobie głowy drobiazgami takimi jak rozmiar talerza.