Olej MCT przyspiesza redukcję tkanki tłuszczowej

Pomimo iż olej MCT dostać można w zasadzie w każdym sklepie z odżywkami i suplementami dla sportowców, to tak naprawdę mało kto o jego istnieniu pamięta, a już szczególną rzadkością okazuje się celowe włączanie go do diety. Tymczasem tłuszcz ten posiada szereg ciekawych właściwości, które sprawiają, iż staje się szczególnie wartościowym dodatkiem do codziennego menu w sytuacji w której zależy nam na poprawie składu ciała. Mówiąc wprost – olej MCT, pomimo wysokiej wartości energetycznej może wspomagać odchudzanie. Jak to możliwe?

Przeczytaj koniecznie:

Niezwykle wartościowy olej lniany

Olej MCT – co to takiego?

Olejem MCT nazywamy mieszaninę lipidów pozyskiwanych z kokosa. Cechą specyficzną dla tego oleju jest bardzo wysoka koncentracja średniołańcuchowych kwasów tłuszczowych takich jak kwasy: kapronowy, kaprylowy i kaprynowy. Tłuszcze te wchłaniane i metabolizowane są zgoła inaczej niż dominujące w żywności kwasy o długich łańcuchach, co sprawia że w sposób odmienny wpływają na organizm mogąc sprzyjać m.in. przyspieszeniu redukcji tkanki tłuszczowej!

Olej MCT zmniejsza uczucie głodu

Włączenie oleju MCT do diety może pomagać kontrolować spożycie pokarmu, tłumiąc uczucie łaknienia. Mechanizm tej zależności nie jest do końca poznany.  Przypuszcza się, że jest on powiązany ze specyficznym metabolizmem średniołańcuchowych kwasów tłuszczowych w przebiegu którego powstają ciała ketonowe. Związki te oddziałują na ośrodek sytości w mózgu, doprowadzając do zahamowania potrzeby konsumpcji. Efekt ten jest wręcz nieoceniony w czasie stosowania diet z deficytem energetycznym, które siłą rzeczy mogą zwiększać potrzebę sięgnięcia po nieuwzględnione w bilansie kalorycznym produkty.

Olej MCT przyspiesza metabolizm

Kwasy tłuszczowe o średniej długości łańcucha tworzące skład oleju kokosowego posiadają unikalną zdolność do podkręcania metabolizmu. Efekt ten powiązany jest ze zjawiskiem swoiście dynamicznego działania pokarmu zwanego także efektem termicznym pożywienia. Proces ten polega na zwiększeniu wydatkowania energii indukowanego trawieniem, wchłanianiem i metabolizowaniem pożywienia i składników w nim zawartych. W przypadku kwasów tłuszczowych średniołańcuchowych efekt ten jest znacznie silniejszy niż przypadku innych tłuszczów pokarmowych. Prowadzi to do tego, że używanie oleju kokosowego zamiast innych olejów nasila wydatkowanie energii, co pomaga uzyskać deficyt energetyczny i w ten sposób przyspiesza odchudzanie.

Olej MCT zmniejsza ilość tłuszczu wisceralnego

W jednym z poprzednich artykułów opisałem negatywne właściwości tłuszczu trzewnego, czyli tego który zmagazynowany jest wewnątrz jamy brzusznej. Okazuje się, że to właśnie ten rodzaj tkanki tłuszczowej jest największym wrogiem naszego zdrowia metabolicznego. Badania naukowe wskazują, że uwzględnienie w diecie ubogoenergetycznej pewnej ilości średniołańcuchowych kwasów tłuszczowych pozwala pozbyć się większej ilości tłuszczu trzewnego niż przy zastosowaniu diety o takiej samej kaloryczności, bez dodatku MCT. O fakcie tym powinny pamiętać przede wszystkim osoby borykające się z tendencją do gromadzenia tkanki tłuszczowej w centralnej części sylwetki.

Podsumowanie

Olej MCT, pomimo wysokiej kaloryczności stanowić może cenny składnik diety ukierunkowanej na redukcję tłuszczu zapasowego. Na korzyść włączenia go do menu przemawia z jednej strony hamujący wpływ na łaknienie, a z drugiej – fakt, iż zawarte w nim lipidy mogą przyspieszać metabolizm nasilając przy tym spalanie rezerw zgromadzonych w okolicy pasa, wewnątrz jamy brzusznej.