Stworzymy dla Ciebie

Indywidualny plan Dietetyczny

Sprawdź ofertę

Poznaj nasz nowy

Kalkulator kalorii

Wypróbuj go
Forum

Stworzymy dla Ciebie

Indywidualny plan Dietetyczny

Sprawdź ofertę

Poznaj nasz nowy

Kalkulator kalorii

Wypróbuj go
Artykuły
Sklep

Stworzymy dla Ciebie

Indywidualny plan Dietetyczny

Sprawdź ofertę

Poznaj nasz nowy

Kalkulator kalorii

Wypróbuj go
Kuchnia
W jaki sposób zwiększone spożycie protein wspomaga odchudzanie?

W jaki sposób zwiększone spożycie protein wspomaga odchudzanie?

Tadeusz Sowiński

O tym, że zwiększone spożycie protein może wspomagać proces redukcji tłuszczu wiadomo od dawna. Co istotne fakt ten wywodzi się nie tylko z popularności „diety proteinowej”, ale ma poparcie w wynikach badań naukowych. Warto jednak wiedzieć jakie mechanizmy leżą u tej intrygującej zależności. W niniejszym opracowaniu przybliżę tę kwestię zwracając uwagę na specyficzne uwarunkowania fizjologiczne.

Podpowiedź trenera:

Jeśli nie masz wystarczającej wiedzy - chętnie ułożymy profesjonalny plan za Ciebie. Dołącz do grona 50 000 zadowolonych klientów :)

  • Darmowe konsultacje z doświadczonym dietetykiem i trenerem
  • Ponad 4000 posiłków i 500 ćwiczeń, które możesz dowolnie wymieniać
Sprawdź ofertę

Ile białka potrzebuje organizm?

Kwestia precyzyjnego ustalenia potrzeb ustrojowych w kwestii dziennej podaży protein to temat dość złożony, z którym wiąże się wiele niejasności.  Przyjęło się, że dla osób o przeciętnej aktywności fizycznej, rekomendowana dzienna podaż białka wynosi ok 1g na kg masy ciała. W przypadku sportowców i jednostek obciążonych dużym wysiłki fizycznym, zwłaszcza trenujących siłowo, wymagania organizmu okazują się większe i niekiedy mogą przekraczać 2g na kg masy ciała (zazwyczaj mieszczą się w przedziale od 1,8 do 2,3g na kg masy ciała). Zagadnienie to zostało omówione szerzej w opracowaniu autorstwa Macieja Sulikowskiego, link do artykułu podany jest poniżej:

http://potreningu.pl/articles/2720/ile-protein-dla-kulturysty

Ciekawych informacji dostarczyć może również lektura opracowania autorstwa Solarosa (nick z forum SFD.pl), które znaleźć  można w zasobach zaprzyjaźnionego serwisu:

http://kulturystyka.pl/zapotrzebowanie-na-bialko-najnowsze-badania/

Zapotrzebowanie na białko w czasie odchudzania

Szczególną okolicznością jest także stosowanie diety z ujemnym bilansem energetycznym – niedobór energii sprawia, że organizm może pobierać i zużywać w procesach energetycznych aminokwasy pochodzące bądź to z pożywienia bądź też – co szczególnie niekorzystne – z mięśni. Dane naukowe wskazują, że w dla osób odchudzających się, trenujących z obciążeniem, rozsądnym jest utrzymanie spożycia protein na poziomie 2,3 – 3,1g na kg beztłuszczowej masy ciała (masa beztłuszczowa wydaje się lepszym punktem odniesienia przy planowaniu podaży białka, ale znaczenie mają także: głębokość deficytu kalorycznego, aktywność fizyczna i kilka innych czynników).  Dzięki temu łatwiej jest utrzymać  poziom muskulatury. Innymi słowy wzrost podaży białka wywiera efekt antykataboliczny. Więcej na temat tego zagadnienia poczytać można w opracowaniu Łukasza Kowalskiego dostępnym pod poniższym linkiem:

http://potreningu.pl/articles/2403/zapotrzebowanie-na-bialko-przy-deficycie-energetycznym-

W praktyce diety redukcyjne często zakładają zwiększenie udziału produktów białkowych, co ma jednak uzasadnienie nie tylko w odniesieniu do ochrony mięśni przed katabolizmem, ale także w kontekście efektywnego pozbywania się nadmiaru tłuszczu zmagazynowanego w tkance tłuszczowej.



1 / 2 Następna strona