Kwasy tłuszczowe omega 3 hamują przyrost tkanki tłuszczowej

Doniesień na temat pozytywnego wpływu na organizm człowieka wielonienasyconych kwasów tłuszczowych z rodziny omega 3 (n-3) z roku na rok sukcesywnie przybywa. Co istotne potencjał biologiczny tych związków jest dobrze udokumentowany w literaturze medycznej. W obiegowym przekonaniu kwasy tłuszczowe omega 3 wpływają pozytywnie przede wszystkim na układ krążenia, w rzeczywistości jednak mają wiele innych ciekawych właściwości.

Opublikowane w ostatnich latach wyniki badań (Růžičková i wsp.) wykazały, że przyjmowanie odpowiedniej ilości długołańcuchowych kwasów tłuszczowych n-3 hamuje przyrost tkanki tłuszczowej w wypadku wysokokalorycznej, wysokotłuszczowej diety. Badania zostały przeprowadzone na zwierzętach, ale również eksperymenty z udziałem ludzi potwierdzają korzystny wpływ omega 3 na skład i masę ciała. Próby wykonywane na materiale zwierzęcym dają jednak możliwość dokładniejszego przepadania mechanizmów obserwowanych zależności.

Okazuje się że kwasy EPA (eikozapentaenowy) i DHA (dokozaheksaenowy) wpływają w sposób wielokierunkowy na metabolizm glukozy i lipidów oraz aktywność komórek tłuszczowych hamując zarówno ich wzrost jak i namnażanie. Znakomicie obrazują to badania przeprowadzone z udziałem otyłych kobiet z insulinoopornością (Kabir i wsp.), gdzie okazało się, iż przyjmowanie przez okres dwóch miesięcy 1,8g długołańcuchowych kwasów tłuszczowych z rodziny omega 3 spowodowało bez żadnych restrykcji kalorycznych 1kg ubytek masy ciała oraz wyraźne zmniejszenie średnicy adipocytów (komórek tłuszczowych).

Właściwa podaż długołańcuchowych kwasów tłuszczowych z rodziny omega 3 ma więc istotne znaczenie nie tylko w kontekście profilaktyki chorób układu krążenia, nowotworów czy przypadłości o charakterze zapalnym, ale także – nadwagi i otyłości. Przypominam, że ich głównym źródłem są ryby morskie, dlatego warto chociaż raz w tygodniu umieścić je w swoim menu. W przypadku niedostatecznego spożycia poleca się suplementację, na rynku jest wiele preparatów zawierających skoncentrowany olej rybi będący znakomitym źródłem kwasów tłuszczowych omega 3.

Omega-3 PUFA of marine origin limit diet-induced obesity in mice by reducing cellularity of adipose tissue. Ruzickova JRossmeisl MPrazak TFlachs PSponarova JVeck MTvrzicka EBryhn MKopecky J.

 Treatment for 2 mo with n–3 polyunsaturated fatty acids reduces adiposity and some atherogenic factors but does not improve insulin sensitivity in women with type 2 diabetes: a randomized controlled study1,2,3,4 Morvarid Kabir, Geraldine Skurnik, Nadia Naour, Valeria Pechtner, Emmanuelle Meugnier, Sophie Rome, Annie Quignard-Boulangé, Hubert Vidal, Gérard Slama, Karine Clément, Michèle Guerre-Millo and Salwa W Rizkalla