Rakotwórcze sztućce

Zdecydowanie daleki jestem od tego, by kogokolwiek z byle powody straszyć, jak to ma często miejsce w artykułach pojawiających się w kolorowej prasie. Niemniej jednak problem uznać należy za poważny, przede wszystkim dlatego, że mało kto z jego istnienia sobie zdaje sprawę oraz z uwagi na fakt, iż zainteresowała się nim już specjalna komisja Unii Europejskiej, która pracuje właśnie nad wprowadzeniem odpowiednich regulacji chroniących konsumentów przed ryzykiem zdrowotnym. O czym tak naprawdę mowa? Okazuje się, ze chodzi o kuchenne przyrządy.

Przeczytaj koniecznie:

Rakotwórcze składniki żywności

Czarna chińszczyzna

Jakiś czas temu nasz rynek dosłownie zalały przyrządy, które charakteryzować się miały wysoką funkcjonalnością oraz tym, że nie powodowały zarysowań na teflonowych naczyniach takich jak patelnie. Mowa oczywiście o gadżetach kuchennych wykonanych z czarnego poliamidu (nylonu), takich jak łyżki, łopatki, chochle, widelce i innych im podobnych. Owe przyrządy importowane są z Chin i niestety – wykonywane w taki sposób, iż pod wpływem wysokiej temperatury mogą uwalniać związki zwane pierwszorzędowymi aminami aromatycznymi – w skrócie PAAs.

Wpływ PAAs na zdrowie

PAAs należą do substancji chemicznych sklasyfikowanych przez Międzynarodową Agencję Badań nad Rakiem (w skrócie IARC, z ang. International Agency for Research on Cancer) za rakotwórcze. Do związków tych zalicza się m.in.

  • anilinę,
  • 4,4’-metylenodianilinę,
  • 2,4-toluenodiamina,
  • i wiele innych, niemniej jednak to właśnie te wymienione powyżej obecne są w chińskich gadżetach kuchennych.

Używając na co dzień narzędzi kuchennych wykonanych z czarnego poliamidu narażamy się na ekspozycje na działanie toksycznych związków chemicznych, które sprzyjać mogą procesom nowotworzenia.  Efekt ten jest tym bardziej prawdopodobny im częściej wykorzystujemy je przy potrawach poddawanych obróbce termicznej.

Niezgodne z prawem

Jak mówi zapis Dyrektywy Komisji Europejskiej nr 2002/72/WE z dnia 6 sierpnia 2002 r. dotyczący materiałów z tworzyw sztucznych stosowanych do produkcji narzędzi mających kontakt z żywnością, nie mogą uwalniać się z nich toksyczne związki, w tym również pierwszorzędowe aminy aromatyczne w ilości większej niż 0,01 mg/kg. Niestety, do tej pory wielokrotnie już stwierdzono podczas wykonanych analiz, iż narzędzia kuchenne z Chin wielokrotnie przekraczają aktualne normy.

Podsumowanie

Warto zachować daleko posuniętą ostrożność w przypadku narzędzi kuchennych wykonanych z czarnego poliamidu. Najlepiej w ogóle zaprzestać ich używania, gdyż wiąże się ono z ryzykiem zdrowotnym. Korzystniej jest sięgać po gadżety wykonane z innych materiałów, choćby – z drewna.