Zgłodniałeś i wychodzi z Ciebie gremlin? Snickers okiem dietetyka!

Z racji tego, iż artykuł traktujący o wartościach odżywczych i funkcjonalnych popularnego smakołyku o nazwie "Mars" cieszył się dużym zainteresowaniem, w niniejszym opracowaniu wezmę pod lupę innego topowego batona zwanego "Snickersem". Również i tym razem prześwietlę nie tylko jego skład i zawartość poszczególnych makro i mikroskładników, ale także zwrócę uwagę na pozytywne i negatywne aspekty związane z regularną jego konsumpcją. Co zatem "siedzi" w snickersie?

Przeczytaj koniecznie:

Czy baton sportowy jest faktycznie lepszym rozwiązaniem?

Snickers – trochę historii

Historia "Snickersa" jest bardzo długa i sięga roku 1930, kiedy to Franklin Clarence Mars – założyciel firmy Mars Incorporated opracował recepturę batona, mającego łączyć słodkości z pożywną przekąską i nadał mu nazwę inspirując się... imieniem swojego ulubionego konia! Produkt okazał się hitem. Pomimo upływu niemal 90 lat receptura "Snickersa" nadal opiera się na nugatowym nadzieniu, orzeszkach ziemnych, karmelu i czekoladzie stanowiącej polewę smakołyku - co pewien czas dodatkowo pojawiają się jedynie limitowane edycje zmodyfikowanych wersji tego batona jak choćby "Snickers Hazelnut".

Z czego składa się "Snickers"?

Skład “Snickersa” jest faktycznie ciekawy, niemniej w dzisiejszych czasach trudno uznać go za przełomowy. Baton ten opiera się bowiem na komponentach takich jak: cukier, syrop glukozowy, orzeszki ziemne, miazga kakaowa, tłuszcz kakaowy, odtłuszczone mleko w proszku, olej słonecznikowy, tłuszcz mleczny, laktoza, tłuszcz palmowy, serwatka w proszku, sól, emulgator (lecytyna sojowa), białko jaja w proszku, sól, naturalny ekstrakt z wanilii, białko mleka, aromat naturalny. Producent powyższą listę przedstawia też w formie łatwiejszej do przełknięcia, pisząc, iż baton składa się z nugatowego nadzienia (14 %) ze świeżo prażonymi orzeszkami ziemnymi (24 %), oblanych karmelem (27 %) i mleczną czekoladą (35 %).

Twarde fakty

W jakiekolwiek słowa nie ubrać by listy składników wspomnianego batona, nie da się ukryć, że dostarczają one głównie cukrów prostych i tłuszczów. Co prawda z listy zniknęły oleje utwardzone (będące źródłem szkodliwych izomerów trans), niemniej połączenie nasyconych kwasów tłuszczowych (komponenty mleczne, olej palmowy), kwasów wielonienasyconych z rodziny omega 6 (olej słonecznikowy i fistaszki) i sacharydów takich jak glukoza i sacharoza to w odniesieniu do estetyki sylwetki i zdrowia metabolicznego średni pomysł. Może jednak jest w tym batonie coś co "obroni" jego honor i sprawi, że w chwili słabości stanie się on atrakcyjną opcją nie tylko ze względu na walory kulinarne ale i odżywcze?

Pożywna przekąska?

"Snickers" bez wątpienia należy do dość pożywnych słodkości. Po pierwsze związane jest to z wysoką wartością energetyczną – w 100g batona (niespełna 2 sztuki) zawiera się ponad 500kca,l głównie pochodzących z tłuszczu i cukrów rafinowanych. Po drugie zawiera w składzie też pewne ilości białka, witamin i składników mineralnych. Dokładne dane dotyczące wartości odżywczej tego batona poniżej (z uwzględnieniem zawartości poszczególnych składników jak i realizacji procentowej rekomendowanego spożycia):

  • wartość energetyczna: 510kcal,
  • białko: niemal 9,5g, w tym 2,5g zwierzęcego,
  • węglowodany: 53g w tym 44g cukrów prostych i 3g błonnika,
  • tłuszcz: 29g, w tym 13g SFA, 11g MUFA i 5g PUFA (omega 6),
  • witamina A: 1mcg, 0,11% ,
  • witamina D: 0,2mcg, 2%,
  • witamina E: 1mg, 10% ,
  • witamina C: 0,0mg, 0%,
  • witamina B1: 0,1mg, 8% ,
  • witamina B2,: 0,2mg,15% ,
  • witamina B6: 0,2mg 15%,
  • kwas foliowy: 40mcg, 10% ,
  • witamina B12: 0,0mcg, 0% ,
  • sód: 360mg, 25% ,
  • potas: 210mg, 6% ,
  • wapń: 100mg, 10% ,
  • fosfor: 185mg, 25% ,
  • magnez: 72mg, 17% ,
  • żelazo: 1,3mg, 13% ,
  • cynk: 1,3mg 12%,