Stworzymy dla Ciebie

Indywidualny plan Dietetyczny

Sprawdź ofertę

Poznaj nasz nowy

Kalkulator kalorii

Wypróbuj go
Forum

Stworzymy dla Ciebie

Indywidualny plan Dietetyczny

Sprawdź ofertę

Poznaj nasz nowy

Kalkulator kalorii

Wypróbuj go
Artykuły
Sklep

Stworzymy dla Ciebie

Indywidualny plan Dietetyczny

Sprawdź ofertę

Poznaj nasz nowy

Kalkulator kalorii

Wypróbuj go
Kuchnia
Zgłodniałeś i wychodzi z Ciebie gremlin? Snickers okiem dietetyka!

Zgłodniałeś i wychodzi z Ciebie gremlin? Snickers okiem dietetyka!

Tadeusz Sowiński

Z racji tego, iż artykuł traktujący o wartościach odżywczych i funkcjonalnych popularnego smakołyku o nazwie "Mars" cieszył się dużym zainteresowaniem, w niniejszym opracowaniu wezmę pod lupę innego topowego batona zwanego "Snickersem". Również i tym razem prześwietlę nie tylko jego skład i zawartość poszczególnych makro i mikroskładników, ale także zwrócę uwagę na pozytywne i negatywne aspekty związane z regularną jego konsumpcją. Co zatem "siedzi" w snickersie?

Podpowiedź trenera:

Jeśli nie masz wystarczającej wiedzy - chętnie ułożymy profesjonalny plan za Ciebie. Dołącz do grona 90 000 zadowolonych klientów :)

  • Darmowe konsultacje z doświadczonym dietetykiem i trenerem
  • Ponad 6000 posiłków i 600 ćwiczeń, które możesz dowolnie wymieniać
Sprawdź ofertę

Snickers – trochę historii

Historia "Snickersa" jest bardzo długa i sięga roku 1930, kiedy to Franklin Clarence Mars – założyciel firmy Mars Incorporated opracował recepturę batona, mającego łączyć słodkości z pożywną przekąską i nadał mu nazwę inspirując się... imieniem swojego ulubionego konia! Produkt okazał się hitem. Pomimo upływu niemal 90 lat receptura "Snickersa" nadal opiera się na nugatowym nadzieniu, orzeszkach ziemnych, karmelu i czekoladzie stanowiącej polewę smakołyku - co pewien czas dodatkowo pojawiają się jedynie limitowane edycje zmodyfikowanych wersji tego batona jak choćby "Snickers Hazelnut".

Z czego składa się "Snickers"?

Skład “Snickersa” jest faktycznie ciekawy, niemniej w dzisiejszych czasach trudno uznać go za przełomowy. Baton ten opiera się bowiem na komponentach takich jak: cukier, syrop glukozowy, orzeszki ziemne, miazga kakaowa, tłuszcz kakaowy, odtłuszczone mleko w proszku, olej słonecznikowy, tłuszcz mleczny, laktoza, tłuszcz palmowy, serwatka w proszku, sól, emulgator (lecytyna sojowa), białko jaja w proszku, sól, naturalny ekstrakt z wanilii, białko mleka, aromat naturalny. Producent powyższą listę przedstawia też w formie łatwiejszej do przełknięcia, pisząc, iż baton składa się z nugatowego nadzienia (14 %) ze świeżo prażonymi orzeszkami ziemnymi (24 %), oblanych karmelem (27 %) i mleczną czekoladą (35 %).

Twarde fakty

W jakiekolwiek słowa nie ubrać by listy składników wspomnianego batona, nie da się ukryć, że dostarczają one głównie cukrów prostych i tłuszczów. Co prawda z listy zniknęły oleje utwardzone (będące źródłem szkodliwych izomerów trans), niemniej połączenie nasyconych kwasów tłuszczowych (komponenty mleczne, olej palmowy), kwasów wielonienasyconych z rodziny omega 6 (olej słonecznikowy i fistaszki) i sacharydów takich jak glukoza i sacharoza to w odniesieniu do estetyki sylwetki i zdrowia metabolicznego średni pomysł. Może jednak jest w tym batonie coś co "obroni" jego honor i sprawi, że w chwili słabości stanie się on atrakcyjną opcją nie tylko ze względu na walory kulinarne ale i odżywcze?

Pożywna przekąska?

"Snickers" bez wątpienia należy do dość pożywnych słodkości. Po pierwsze związane jest to z wysoką wartością energetyczną – w 100g batona (niespełna 2 sztuki) zawiera się ponad 500kca,l głównie pochodzących z tłuszczu i cukrów rafinowanych. Po drugie zawiera w składzie też pewne ilości białka, witamin i składników mineralnych. Dokładne dane dotyczące wartości odżywczej tego batona poniżej (z uwzględnieniem zawartości poszczególnych składników jak i realizacji procentowej rekomendowanego spożycia):

  • wartość energetyczna: 510kcal,
  • białko: niemal 9,5g, w tym 2,5g zwierzęcego,
  • węglowodany: 53g w tym 44g cukrów prostych i 3g błonnika,
  • tłuszcz: 29g, w tym 13g SFA, 11g MUFA i 5g PUFA (omega 6),
  • witamina A: 1mcg, 0,11% ,
  • witamina D: 0,2mcg, 2%,
  • witamina E: 1mg, 10% ,
  • witamina C: 0,0mg, 0%,
  • witamina B1: 0,1mg, 8% ,
  • witamina B2,: 0,2mg,15% ,
  • witamina B6: 0,2mg 15%,
  • kwas foliowy: 40mcg, 10% ,
  • witamina B12: 0,0mcg, 0% ,
  • sód: 360mg, 25% ,
  • potas: 210mg, 6% ,
  • wapń: 100mg, 10% ,
  • fosfor: 185mg, 25% ,
  • magnez: 72mg, 17% ,
  • żelazo: 1,3mg, 13% ,
  • cynk: 1,3mg 12%,


W artykule mówimy o: Zdrowie Dietetyka i zdrowe odżywianie

1 / 2 Następna strona