Stworzymy dla Ciebie

Indywidualny plan Dietetyczny

Sprawdź ofertę

Poznaj nasz nowy

Kalkulator kalorii

Wypróbuj go
Forum

Stworzymy dla Ciebie

Indywidualny plan Dietetyczny

Sprawdź ofertę

Poznaj nasz nowy

Kalkulator kalorii

Wypróbuj go
Artykuły
Sklep

Stworzymy dla Ciebie

Indywidualny plan Dietetyczny

Sprawdź ofertę

Poznaj nasz nowy

Kalkulator kalorii

Wypróbuj go
Kuchnia
Trzy powody dla których warto jeść buraki i pić otrzymany z nich sok

Trzy powody dla których warto jeść buraki i pić otrzymany z nich sok

Tadeusz Sowiński

Buraki zdecydowanie nie należą do popularnych warzyw, podobnie jak sok z nich otrzymany. Tymczasem warzywa te oraz ich przetwory posiadają szereg ciekawych właściwości, które czynią z nich ciekawy i przydatny składnik diety, zwłaszcza (ale nie tylko), w przypadku osób aktywnych fizycznie, w tym również wyczynowych sportowców. Oto pięć najważniejszych powodów dla których warto pić sok z buraków.

Podpowiedź trenera:

Jeśli nie masz wystarczającej wiedzy - chętnie ułożymy profesjonalny plan za Ciebie. Dołącz do grona 90 000 zadowolonych klientów :)

  • Darmowe konsultacje z doświadczonym dietetykiem i trenerem
  • Ponad 6000 posiłków i 600 ćwiczeń, które możesz dowolnie wymieniać
Sprawdź ofertę


Większa „pompa” na treningu

Zjawisko „pompy mięśniowej” polegające na wyraźnym powiększeniu rozmiarów trenowanych partii mięśniowych jest czymś niezwykle pożądanym przez większość ćwiczących z ciężarami. Choć ma jedynie charakter przejściowy i znika zazwyczaj kilkadziesiąt minut po treningu, to w żaden sposób nie umniejsza to jego wartości, a wręcz przeciwnie – daje wiele frajdy, motywuje i może być podobno powiązane z realnym rozwojem trenowanych grup mięśniowych. Jakie jest podłoże tego mechanizmu?

Efekt „pompy mięśniowej” jest specyficznym stanem fizjologicznym polegającym na zwiększonym ukrwieniu tkanki mięśniowej, przebiegającym m.in. przy podwyższonym poziomie tlenku azotu. Tlenek azotu to związek chemiczny, który bierze udział w procesie relaksacji śródbłonka naczyń krwionośnych, rozszerzając ich światło i między innymi zwiększa przepływ krwi przez mięśnie. Obiegowe teorie mówią, że wraz z krwią przedostają się tam niezbędne aminokwasy, a także kreatyna i glukoza odżywiając i wypełniając komórki mięśniowe. Czynnikami żywieniowymi, które mogą wpływać na produkcję tlenku azotu zwiększając tym samym efekt pompy mięśniowej są m.in.:

  • aminokwasy takie jak arginina, cytrulina, ornityna,
  • węglowodany (poprzez wpływ na wydzielanie insuliny),
  • l-karnityna (w postaci CPLC),
  • a także – azotany nieorganiczne obecne m.in. w burakach i soku z nich otrzymanym!

Tak więc efektem włączenia buraków (czy soku z tych warzyw) do diety, zwłaszcza – do posiłków przedtreningowych może nasilać efekt pompy mięśniowej w czasie treningu. Skądinąd coraz więcej producentów suplementów wykorzystuje ten fakt dodając ekstraktu z buraków do swoich preparatów.

Podsumowanie

Buraki oraz sok z nich otrzymany mogą stanowić ciekawy dodatek do diety zarówno w przypadku osób borykających się z nadciśnieniem tętniczym jak i sportowców chcących bądź to poprawić zdolności wysiłkowe, bądź też nasilić efekt „pompy mięśniowej” na treningu.

 



W artykule mówimy o: Zdrowie Dietetyka i zdrowe odżywianie

Poprzednia strona 2 / 2