Jedz regularnie – będziesz szczuplejszy

W ostatnim czasie coraz częściej można spotkać się ze stwierdzeniem, iż dla pracy nad masą i składem ciała ma znaczenie jedynie całodobowy bilans spożycia energii i poszczególnych składników pokarmowych. Czy jednak stwierdzenie to jest prawdziwe? Cóż, okazuje się iż istnieją dobre powody by w jego słuszność wątpić. Jednym z czynników oddziałujących na tempo metabolizmu może być regularność posiłków. Warto przyjrzeć się wspomnianej zależności z bliska i zastanowić czy są dowody na jej istnienie.

Przeczytaj koniecznie:

Skąd wziąć czas na dietę?


Regularność posiłków w badaniach naukowych

Spożywanie posiłków codziennie o podobnych porach może nieść za sobą szereg ciekawych konsekwencji, które wykraczają poza aspekty związane z kontrolą łaknienia. Dość ciekawą zależność zaobserwowali naukowcy z Uniwersytetu Nottingham (Farshchi i wsp.). W przeprowadzonym przez nich badaniu wzięło udział dziewięć zdrowych kobiet w wieku od 18 –do 42 lat, które zostały poproszone o odżywianie się zgodnie ze specjalnym protokołem. Próba została podzielone na trzy fazy, każda charakteryzowała się innym sposobem odżywiania. Ochotniczki miały albo dbać by posiłki były regularne, (czyli konsumpcja następowała o stałych porach) i by było ich równo 6 na dobę, albo też miały jadać przemiennie: jednego dnia 3, drugiego 6, a trzeciego 9 posiłków na dobę. Każdy schemat odżywiania był badany osobno w kontekście wpływu na zużycie energii, czyli tempo spalania kalorii związane z tzw. efektem termicznym pożywienia. Wyniki były się intrygujące…

Okazało się, że nieregularne posiłki w porównaniu z regularnymi spowodowały wyraźne obniżenie poposiłkowego wydatkowania energii związanego ze „swoistym dynamicznym działaniem pokarmu” nazywanym też „efektem termicznym pożywienia” czy też „termogenezą poposiłkową”. Innymi słowy wyniki wspomnianego badania pokazują, że jedząc nieregularnie obniżamy tempo przemiany materii. Fakt ten może z jednej strony sprzyjać gromadzeniu tłuszczu zapasowego, a z drugiej – utrudniać jego redukcję w okresie stosowania diet z ujemnym bilansem kalorycznym.

Autorzy powyższego eksperymentu tak byli poruszeni jego wynikami, ze postanowili przeprowadzić kolejny dokonując bardziej dogłębnych analiz fizjologicznych skutków podejmowanych interwencji żywieniowych. Ponownie okazało się, że nieregularne posiłki obniżają tempo przemiany materii, a dodatkowo wyszło na jaw, że skutkiem braku regularności w konsumpcji pokarmów są negatywne skutki takie jak:

  • pogorszenie parametrów lipidowych,
  • obniżenie wrażliwości insulinowej,
  • zaburzenie glikemii.

Wnioski

Spożywanie posiłków codziennie o podobnych porach, może przyczynić się do polepszenia składu ciała i estetyki sylwetki, nasilając wydatkowanie energii oraz pomagając kontrolować łaknienie. Co więcej, regularne posiłki korzystnie wpływają na gospodarkę lipidową i insulinowo-glukozową co również jest bardzo ważne dla ogólnie pojętego zdrowia metabolicznego.