Co tarczyca lubi, a czego nie lubi?

Kontynuując temat poprzedniego artykułu dotyczącego osłabienia pracy tarczycy, wiemy już, że chroniczny stres w postaci głodówek, nieprzemyślanych diet, długotrwałych aerobów, zaniedbanie snu, relaksu, regeneracji może doprowadzić do zaburzenia działania tarczycy, a tak naprawdę całego układu hormonalnego i działania nadnerczy. Dziś zajmijmy się tym, co tarczyca lubi, a czego nie? Jak zapobiec takiej sytuacji i co robić, gdy już praca tarczycy została osłabiona.

Przeczytaj koniecznie:

Tarczyca, TSH i przemiana materii


Za co tarczyca nam podziękuje?

Oczywiście wszystko, co analogicznie wynika z tego czego tarczyca nie lubi, a więc odpowiednia ilość snu, dbałość o regenerację. Wystarczająca podaż kalorii oraz węglowodanów. Ograniczenie sytuacji stresowych do minimum.

Co poza tym?

Dodatkowo możemy sobie pomóc wprowadzając do naszej diety, takie składniki jak:

Orzechy brazylijskie – bogate w selen < Selen jest niezbędny do prawidłowej syntezy, aktywacji i metabolizmu hormonów tarczycowych.>

Olej kokosowy - zawiera witaminy B2, B6, C i E oraz kwas foliowy, potas, wapń, magnez, fosfor, żelazo, sód i cynk. Witaminy B2, B6, C i E sprzyjają produkcji hormonów tarczycy.

Algi - spirulina, morszczyn, kelp, chlorella.

Powinniśmy zadbać o zdrowie naszych jelit i odpowiednią florę bakteryjną. Pomocne tutaj są naturalne probiotyki w formie kiszonych warzyw, a także siemię lniane i naturalny ocet jabłkowy, który możemy dodawać np. do sałatek.

Warto wspomóc się również suplementacja cynku i magnezu. Istotny jest także odpowiedni poziom żelaza, ferrytyny, a także witaminy D3 oraz B12. W razie potrzeby wprowadzamy odpowiednią suplementację

Zadbajmy również o to, aby nasza dieta była zbilansowana.

Bardzo ważne jest zapewnienie odpowiedniej podaży białka, którego podstawowym źródłem powinno być mięso w tym wołowina, dziczyzna, a także całe jajka oraz ryby morskie.

Źródła tłuszczu, to wspomniany już olej kokosowy i orzechy brazylijskie. Ponad to tłuste ryby morskie, żółtka jaj, masło,migdały, oliwa i awokado.

Źródła węglowodanów to przede wszystkim owoce i warzywa, a także bezglutenowe zboża takie jak kasza gryczana, jaglana, bataty, amarantus, komosa ryżowa.

Pamiętajmy, że problemy z tarczycą mają swoją przyczynę. Przepisywanie syntetycznych hormonów bez zaadresowania przyczyny złej pracy tarczycy powoduje, że po chwilowej poprawie, ponownie pojawiają się dolegliwości chorobowe, mimo idealnego poziomu hormonów we krwi. Należy przede wszystkim zmienić swój styl życia i odżywiania nie zapominając o fakcie, że stres jest jednym z ważniejszych czynników wpływających na osłabienie pracy tarczycy.