Trendy żywieniowe w roku 2016 - Cz. I

Nowo rozpoczęty rok 2016, tak jak minione lata, zapewne przyniesie coś nowego w “obiegowej dietetyce”. W roku 2015 swoją pozycję wzmacniała dieta bezglutenowa, ciągle na topie okazała się być też “dieta paleo”, a w podejściu kulturystycznym zaobserwować można było zwiększenie zainteresowania dietą tłuszczową. Czy te trendy się zmienią? Pewności oczywiście mieć nie sposób. Biorąc pod uwagę dotychczasowe tendencje oraz sygnały płynące zarówno ze świata nauki a także przebłysków i hitów pojawiających się w literaturze popularno-naukowej, można pokusić się o pewne spekulacje.

Przeczytaj koniecznie:

Rola diety w drodze do celu

 

Mąki z warzyw strączkowych

Warzywa strączkowe mają szereg ciekawych właściwości. Mogą stanowić dość obfite źródło wolno przyswajalnych węglowodanów, błonnika, witamin z grupy B, wielu składników mineralnych, białka oraz substancji bioaktywnych takich jak m.in. L-DOPA (która wpływa pozytywnie na nastrój i libido). W niepoddanej obróbce formie strączki są dla nas bądź to niejadalne, bądź szkodliwe dlatego też, zaleca się je moczyć i poddawać działaniu wysokiej temperatury, co sprawia, iż w czasach w których wszyscy cierpią na niedobór czasu, za wyjątkiem fasolki szparagowej - w czystej postaci nie cieszą się one dużą popularnością. Rośnie jednak zainteresowanie przetworami z warzyw strączkowych takimi jak: pasty, pasztety, koncentraty białkowe i… mąki!

Istnieją przesłanki, by uważać, że mąki z warzyw takich jak: ciecierzyca, soczewica, czarna fasola, będą przez nas kupowane coraz chętniej. Są one dość zasobne w składniki odżywcze i wysoce funkcjonalne. W zasobach internetowych pojawia się coraz więcej przepisów z użyciem tego typu produktów, co w pewnym stopniu powiązane jest z modą na bezgluten (strączki glutenu nie zawierają) i weganizm (strączki to dość obfite źródło białka roślinnego).

Podsumowanie

Rok 2016 prawdopodobnie przyniesie lekkie ochłodzenie entuzjazmu względem diety bezglutenowej, choć nadal dieta ta będzie się cieszyć sporą popularnością. Prawdopodobnie wzrośnie zainteresowanie produktami węglowodanowymi takimi jak “starożytne zboża”, możliwe też że pojawi się kolejny “owoc roku”. Wiele wskazuje też na to, iż wzrośnie zainteresowanie  mąkami z warzyw strączkowych, co po części wiąże się z modą na “vege”. Czy to jednak wszystkie trendy na świeżo rozpoczęty rok? Oczywiście nie! W kolejnej części artykułu omówię kilka innych, bardzo prawdopodobnych perspektyw!

Trendy żywieniowe w roku 2016 - Cz. II