Stworzymy dla Ciebie

Indywidualny plan Dietetyczny

Sprawdź ofertę

Poznaj nasz nowy

Kalkulator kalorii

Wypróbuj go
Forum

Stworzymy dla Ciebie

Indywidualny plan Dietetyczny

Sprawdź ofertę

Poznaj nasz nowy

Kalkulator kalorii

Wypróbuj go
Artykuły
Sklep

Stworzymy dla Ciebie

Indywidualny plan Dietetyczny

Sprawdź ofertę

Poznaj nasz nowy

Kalkulator kalorii

Wypróbuj go
Kuchnia
Dla kogo WPC a dla kogo WPI?

Dla kogo WPC a dla kogo WPI?

Tadeusz Sowiński

Białka serwatkowe należą do najpopularniejszych preparatów stosowanych w suplementacji sportowej. Ma to swoje uzasadnienie. Są one bowiem bardzo wartościowe a przy okazji lekkostrawne i smaczne. Na rynku istnieją jednak różne formy tych protein, mianowicie: koncentraty, droższe izolaty oraz hydrolizaty. Te ostatnie należą raczej do produktów niszowych, dlatego też w niniejszym artykule zajmę się porównaniem dwóch pierwszych, wskazując jednocześnie do jakiej grupy odbiorców są adresowane.

Podpowiedź trenera:

Jeśli nie masz wystarczającej wiedzy - chętnie ułożymy profesjonalny plan za Ciebie. Dołącz do grona 90 000 zadowolonych klientów :)

  • Darmowe konsultacje z doświadczonym dietetykiem i trenerem
  • Ponad 6000 posiłków i 600 ćwiczeń, które możesz dowolnie wymieniać
Sprawdź ofertę

Wady i zalety WPC

Koncentraty białka serwatkowego są też lekkostrawne i niezwykle smaczne (mało kto wie, że ich walory smakowe poprawia laktoza). Stanowią one znakomite rozwiązanie zarówno w okresie około wysiłkowym oraz jako dodatek do posiłków spożywanych o innych porach dnia i nocy. Trawione są szybko i nie zalegają w żołądku. Zaletą WPC jest jego cena - kilogram białka tego typu można kupić już za około 40zł, choć zdarzają się i preparaty trzykrotnie droższe. Dla niektórych osób, istotną wadą WPC może być natomiast obecność wspomnianej już wcześniej laktozy. Zazwyczaj tego cukru jest niewiele, ale w przypadku jego nietolerancji jest to odczuwalne, jako przynajmniej dyskomfort ze strony przewodu pokarmowego, a co bardziej wrażliwe jednostki mogą doświadczyć bólów brzucha, biegunek, wzdęci i gazów. Te symptomy występują jednak raczej przy całkowitej nietolerancji laktozy lub przy hipolaktazji - gdy w grę wchodzi jeszcze podaż wspomnianego cukru z innych źródeł.

Izolat białka serwatkowego pod lupą

Izolat białka serwatkowego (zwany w skrócie WPI, z ang.: whey protein isolate) to podobnie jak koncentrat serwatki proteina pochodzenia mlecznego. Zazwyczaj WPI otrzymuje się w procesie technologicznym zwanym mikroflitracją przepływu krzyżowego (CFM) przebiegającą w niskich temperaturach. Dzięki tej metodzie nie dochodzi do denaturacji aktywnych biokomponentów (wymienionych przy okazji omawiania składu WPC), choć na rynku dostępne są też izolaty powstałe z użyciem metod wymiany jonowej i z zastosowaniem wysokiej temperatury. Te drugie, pomimo pewnych wady mają jedną ważną zaletę - charakteryzują się ekstremalnie wysoką zawartością białka i niemal zerową zawartością węglowodanów i tłuszczu.

Skład WPI

W odróżnienia od WPC izolat białka serwatkowego charakteryzuje się wyższą koncentracją protein wynoszącą zazwyczaj od 80 do 90%. W parze z tym idzie także większa dawka BCAA i EAA w porcji. Dodatkowo izolaty wyróżniają się niską lub wręcz niekiedy niemal zerową zawartością tłuszczu  i węglowodanów (najczęściej do 3%). Szczególny proces otrzymywania sprawia, że są one jeszcze lepiej trawione niż WPC, przez co organizm szybciej zaopatrzony zostaje w aminokwasy.



W artykule mówimy o: Suplementy i odżywki

Poprzednia strona 2 / 3 Następna strona