Dla kogo WPC a dla kogo WPI?

Białka serwatkowe należą do najpopularniejszych preparatów stosowanych w suplementacji sportowej. Ma to swoje uzasadnienie. Są one bowiem bardzo wartościowe a przy okazji lekkostrawne i smaczne. Na rynku istnieją jednak różne formy tych protein, mianowicie: koncentraty, droższe izolaty oraz hydrolizaty. Te ostatnie należą raczej do produktów niszowych, dlatego też w niniejszym artykule zajmę się porównaniem dwóch pierwszych, wskazując jednocześnie do jakiej grupy odbiorców są adresowane.

Przeczytaj koniecznie:

Serwatka w proszku a białko serwatkowe-nie pomyl tego!

Wady i zalety WPC

Koncentraty białka serwatkowego są też lekkostrawne i niezwykle smaczne (mało kto wie, że ich walory smakowe poprawia laktoza). Stanowią one znakomite rozwiązanie zarówno w okresie około wysiłkowym oraz jako dodatek do posiłków spożywanych o innych porach dnia i nocy. Trawione są szybko i nie zalegają w żołądku. Zaletą WPC jest jego cena - kilogram białka tego typu można kupić już za około 40zł, choć zdarzają się i preparaty trzykrotnie droższe. Dla niektórych osób, istotną wadą WPC może być natomiast obecność wspomnianej już wcześniej laktozy. Zazwyczaj tego cukru jest niewiele, ale w przypadku jego nietolerancji jest to odczuwalne, jako przynajmniej dyskomfort ze strony przewodu pokarmowego, a co bardziej wrażliwe jednostki mogą doświadczyć bólów brzucha, biegunek, wzdęci i gazów. Te symptomy występują jednak raczej przy całkowitej nietolerancji laktozy lub przy hipolaktazji - gdy w grę wchodzi jeszcze podaż wspomnianego cukru z innych źródeł.

Izolat białka serwatkowego pod lupą

Izolat białka serwatkowego (zwany w skrócie WPI, z ang.: whey protein isolate) to podobnie jak koncentrat serwatki proteina pochodzenia mlecznego. Zazwyczaj WPI otrzymuje się w procesie technologicznym zwanym mikroflitracją przepływu krzyżowego (CFM) przebiegającą w niskich temperaturach. Dzięki tej metodzie nie dochodzi do denaturacji aktywnych biokomponentów (wymienionych przy okazji omawiania składu WPC), choć na rynku dostępne są też izolaty powstałe z użyciem metod wymiany jonowej i z zastosowaniem wysokiej temperatury. Te drugie, pomimo pewnych wady mają jedną ważną zaletę - charakteryzują się ekstremalnie wysoką zawartością białka i niemal zerową zawartością węglowodanów i tłuszczu.

Skład WPI

W odróżnienia od WPC izolat białka serwatkowego charakteryzuje się wyższą koncentracją protein wynoszącą zazwyczaj od 80 do 90%. W parze z tym idzie także większa dawka BCAA i EAA w porcji. Dodatkowo izolaty wyróżniają się niską lub wręcz niekiedy niemal zerową zawartością tłuszczu  i węglowodanów (najczęściej do 3%). Szczególny proces otrzymywania sprawia, że są one jeszcze lepiej trawione niż WPC, przez co organizm szybciej zaopatrzony zostaje w aminokwasy.