Co wpływa na pracę tarczycy?

Coraz częściej spotykamy się z chorobami tarczycy. Nie słyszymy o nich jedynie w telewizji, chorujemy sami, chorują nasze znajome, mamy, ciocie i kuzynki. Nie bez przyczyny wymieniam kobiety. To one dużo częściej cierpią z powodu zaburzonej pracy tarczycy. Po badaniach i diagnozie, dostajemy od lekarza receptę i tyle. Często to jednak nie wystarcza. Warto wiedzieć co wpływa na pracę tarczycy i jak możemy sobie pomóc.

Przeczytaj koniecznie:

Tarczyca, TSH i przemiana materii

 

Po trzecie – Kiepskie trawienie

Problemy trawienne, w mniejszej lub większej skali ma teraz niemal każdy. Powód? W dużej mierze ponownie ten sam. Pośpiech. Jemy zbyt szybko, nie gryziemy dokładnie jedzenia.

Dodatkowo spożywamy sporo produktów mocno przetworzonych. Większość z nas ma zbyt mało kwasu solnego w żołądku. Zbyt mało kwasu solnego oraz nieprawidłowa flora bakteryjna prowadzą do kiepskiego trawienia. Kiepskie trawienie to niestrawione resztki jedzenia. Nie jesteśmy w stanie wchłonąć składników odżywczych z żywności. Nawet jeśli jemy właściwie, to nasz organizm nie jest prawidłowo odżywiony. Jelita są obciążone i źle funkcjonują.

To w jelitach w dużej mierze zachodzi konwersja wolnych hormonów tarczycy. Jeśli w jelitach mamy „bałagan” to konwersja ta jest osłabiona.

Zasada numer trzy: zadbaj o trawienie.

Wyeliminuj lub ogranicz produkty problemowe. U niektórych będą to niektóre warzywa lub owoce, u innych jajka a u innych zboża – wszystkie lub tylko te zawierające gluten. Warto obserwować swój organizm i jeśli widzimy, że coś nam ewidentnie nie służy, wyeliminujmy to lub ograniczmy w naszej diecie.

Przy zbyt małej ilości kwasu solnego, problemowe może być trawienie większej ilości białka. Możemy wspomóc się odpowiednią suplementacją i/lub wprowadzeniem fermentowanego octu jabłkowego  (pod warunkiem braku problemów wrzodowych).

Po czwarte – niedobory żywieniowe

Punkt ten jest bezpośrednio związany z dwoma poprzednimi. Restrykcyjna dieta, nieprawidłowe trawienie lub nieprawidłowo zbilansowana dieta prowadzą do niedoborów żywieniowych. Ze względu na pracę tarczycy istotne są niedobory żelaza, magnezu, witamin z grupy B, selenu, cynku, a także witaminy D3.

Należy zadbać więc o ich odpowiednią podaż w diecie, a często niezbędne jest również wspomaganie się specjalnymi suplementami.

Nie unikaj więc czerwonego mięsa czy tłustej morskiej ryby, zmineralizowanej wody, a także orzechów brazylijskich. Pamiętajmy jednak, że w pewnych sytuacjach, źródła naturalne w przypadku wit D3, selenu, cynku, witamin z  grupy B, mogą być niewystarczające.

Podsumowując, jeśli chcesz zadbać o swoje zdrowie, nie lekceważ snu i regeneracji. Zadbaj o prawidłowo zbilansowaną dietę oraz sprawne trawienie.