Superfoods wśród lokalnych produktów

Mianem superfoods określa się produkty niezwykle bogate w substancje odżywcze. Charakteryzują się one wysoką gęstością odżywczą. Oznacza to, że już ich mała ilość w diecie, może korzystnie wpływać na funkcjonowanie organizmu. Ich większe dawki mogą rzutować na działanie układu odpornościowego, wykazywać działanie przeciwzapalne oraz antyoksydacyjne.

Przeczytaj koniecznie:

Light, Bio, Activ, Eco -uważnie czytaj etykiety!!!

 

Polskie ziarna chia, czyli siemię lniane

Siemię lniane to źródło witamin z grupy B, witaminy E, kwasu alfalinolenowego, a także błonnika. Siemię lniane korzystnie wpływa na układ trawienny. Może być pomocne zarówno w leczeniu zaparć jak i biegunek.

Siemienia lnianego nigdy nie należy kupować w już postaci zmielonej, w nim bowiem rozpoczęły się już procesy utleniania kwasów tłuszczowych. Kupujemy siemię w postaci całych ziarenek, ale przed spożyciem mielimy je, w innym wypadku po prostu przez nas przelecą. Starajmy się mielić siemię w miarę na bieżąco. Tak rozdrobnione siemię lniane może być bezpiecznie używane w wypiekach, choć sprawa nie jest pozbawiona wątpliwości. Na pewno w postaci ziaren jest bardziej stabilne w wysokich temperaturach.

Jarmuż

Jarmuż był jednym z najpopularniejszych warzyw w średniowiecznej Europie. Zapomniany, dziś wraca do łask. Jarmuż jest bogaty w białko, błonnik, wapń, żelazo, fosfor, cynk, magnez, silne przeciwutleniacze, takie jak chlorofil, luteina czy sulforafan. Jarmuż możemy spożywać na surowo (jako dodatek do sałatek), sprawdzi się jako składnik koktajli, duszony, smażony, w zupach, a także pieczony – jako czipsy. Jak każde zielone liście, jest świetny jako składnik pesto.

Buraki

Buraki to niezwykle wartościowe warzywo, o którym często zapominamy. Tymczasem mogą one stanowić ciekawy i wartościowy element diety. Wykazują właściwości obniżające ciśnienie krwi, są bogate w żelazo niehemowe, mogą wpływać na poprawę zdolności wysiłkowych.

Podsumowując, nie trzeba szukać daleko, aby znaleźć produkty bogate pod względem wartości odżywczych. Pamiętajmy, aby korzystać z ich bogactwa i włączać je do swojej diety.