Bezpieczne grillowanie

Wraz z nadejściem wiosny, coraz częściej spotykamy się z przyjaciółmi i rodziną na świeżym powietrzu. W trakcie takich spotkań lubimy nie tylko porozmawiać, ale również napić się czegoś i zjeść coś ciepłego, najczęściej z grilla. Czy grillowane potrawy są dobre dla naszego zdrowia?

Przeczytaj koniecznie:

Smażenie zabija

Powszechnie uznaje się, że grillowane mięso i warzywa są zdrowsze i łatwiej strawne niż potrawy smażone. Jest w tym sporo prawdy. Do grillowania nie używamy bowiem dodatkowego tłuszczu. Pierś z kurczaka przygotowana na grillu będzie więc bardziej dietetyczna niż tradycyjny polski kotlet schabowy.

Mimo wszystko jesteśmy ostrzegani przed zbyt częstym spożywaniem potraw grillowanych. Dlaczego?

Niestety grillowanie niesie ze sobą także kilka niebezpieczeństw. Niedogotowane mięso może być źródłem zakażeń pokarmowych, a złe przygotowanie i zbyt częste jedzenie potraw z grilla powoduje wzrost ryzyka zachorowania na nowotwory.

Zarówno podczas grillowania jak i podczas wędzenia potraw w żywności wytwarzają się związki chemiczne zwane wielopierścieniowymi węglowodorami aromatycznymi. Związki te podejrzewane są o silne działanie muta oraz kancerogenne.

Związki te powstają, gdy tłuszcz wytapiający się z mięsa czy kiełbasek kapie na węgiel. Tworzą się wówczas węglowodory aromatyczne i wraz z dymem dostają się do grillowanego jedzenia.

Ponadto wiele badań wskazuje, iż podczas grillowania wytwarzają się heterocykliczne aminy (HCA), które również wykazują działanie rakotwórcze.

Nie oznacza to jednak, że powinniśmy całkowicie zrezygnować ze spotkań przy grillu.

Powinniśmy jednak stosować się do poniższych zaleceń:

  • mięso przechowuj w lodówce, oddzielnie od warzyw i owoców,
  • przed przygotowaniem umyj dokładnie ręce oraz wszystkie składniki,
  • dobrze wysmaż mięso, tak by w środku nie było niedopieczone.

Bardzo często zdarza się tak, że niecierpliwie sięgamy po kawałek mięsa zbyt szybko. Z zewnątrz wydaje się już upieczony, a w środku niestety jeszcze taki nie jest. Temperatura dostaje się do wnętrza zdecydowanie wolniej, dlatego też musimy wykazywać więcej cierpliwości, jeśli nie chcemy się zatruć.

  • upieczone mięso i ryby zdejmij z grilla.
  • marynuj mięso. Badania pokazują, że zamarynowane mięso octem winnym, sokiem z cytryny i przyprawami redukuje powstawanie HCA do 90%!
  • używaj tacek do grillowania.
  • nie kładź mięsa bezpośrednio na ruszcie nad ogniem. Dzięki temu tłuszcz nie będzie kapał na węgiel, a powstały z niego dym nie będzie przechodził do mięsa.
  • przed jedzeniem odetnij zwęglone części. W tych miejscach znajduje się najwięcej rakotwórczych substancji.
  • po każdym grillowaniu wyczyść ruszt.
  • grilluj warzywa! W czasie grillowania nie musimy spożywać jedynie kiełbas, ryb i mięsa. Z grilla doskonale smakuje cukinia, bakłażan, papryka, pieczarki, kukurydza.
  • pamiętaj, by na Twoim stole nie zabrakło sałatek i surówek przyrządzonych ze świeżych warzyw.
  • nie grilluj chleba i bułek. Jeśli chcesz je delikatnie podpiec, możesz to zrobić. Pamiętaj jednak o tym, by umieścić je na grillu jedynie na krótką chwilę. W spalonym pieczywie wytwarza się akrylamid, któremu również przypisuje się działanie rakotwórcze.
  • w żadnym wypadku nie rozpalaj grilla z kartonów, gazet, dykt, malowanego czy lakierowanego drewna.

Niebezpieczeństwo grillowania tkwi również w szkodliwości węgla drzewnego. Podczas produkcji takiego węgla drewno zostaje spalone bez dostępu powietrza. Wytwarzają się wówczas szkodliwe smoły. Bezpieczniejsze z punktu widzenia zdrowia jest więc używanie drewna. W rzeczywistości może być to jednak trudne. Pozostaje nam grillowanie na węglu drzewnym lub na grillu elektrycznym. Te ostatnie stają się coraz bardziej popularne i wydają się bezpieczniejsze dla naszego zdrowia.

Podsumowując, posiłki z grilla mogą stanowić zdrowy i pożywny element naszej diety. Pamiętajmy o używaniu tacek, dokładnym myciu mięsa i odcinaniu zwęglonych kawałków. Grillowanie to nie wyścig z czasem. Nie chodzi o to, by opiec mięso jak najszybciej z wierzchu. Nie zapominajmy, że na grilla nadają się nie tylko kiełbaski i mięso, ale również warzywa i ryby. Dopełnieniem posiłku mogą być świeże sałatki.