Co warto wiedzieć o malinach?

Stosunkowo krótki i niezbyt obfity sezon na truskawki dobiega ku końcowi. Nic jednak straconego. W miejsce truskawek pojawiają się inne sezonowe owoce, z których warto korzystać. Borówki, jagody, maliny – właśnie te owoce znajdziemy aktualnie na straganach. Jakie wartości mają maliny? Czy warto je jeść?

Przeczytaj koniecznie:

Substancje zawarte w malinach mogą przyspieszać spalanie tłuszczu

Co kryją w sobie maliny?

W owocach malin znajdują się kwasy organiczne. Kwas cytrynowy, jabłkowy, elagowy oraz salicylowy. Ten ostatni to roślinny odpowiednik aspiryny. Właśnie z powodu kwasu salicylowego maliny sprawdzają się jako środek przeciwgorączkowy i napotny.

Z kolei kwas elagowy jest silnym antyoksydantem. Wzmacnia odporność organizmu, a najnowsze badania mówią o jego działaniu antynowotworowym.

Maliny zawierają również pektyny, lotne związki zapachowe, cukry, a także wiele witamin oraz substancji mineralnych. Znajdziemy w nich między innymi witaminę C, E, witaminy z grupy B, potas, żelazo, magnez oraz wapń.

Maliny zawierają ponad 100 różnych olejków eterycznych, co tłumaczy ich charakterystyczny i intensywny smak oraz zapach.

Dzięki połączeniu witamin, olejków eterycznych i kwasów organicznych oraz antyoksydantów, maliny bezapelacyjnie sprawdzają się na froncie walki z przeziębieniami.

Poza tym owoce maliny mają działanie przeciwbakteryjne, a także przeciwzapalne. Napar z malin i ich liści można także wykorzystywać do płukania gardła, krtani, a także wszystkich nadżerek w obrębie jamy ustnej. Działa bowiem przeciwzapalnie za sprawą m.in. garbników.

Maliny, mimo słodkiego smaku są owocami niskokalorycznymi. Jednocześnie są one źródłem rozpuszczalnego błonnika, który wpływa na uczucie sytości. Dzięki czemu nadają się idealnie dla osób będących na diecie. W 100 gramach malin znajduje się 29 kcal i aż 6,7g błonnika.

W sezonie większe opakowanie (około 500g) malin kosztuje w granicach 7-10zł. Maliny nigdy nie są sprzedawane na wagę. Zawsze dostępne są w tekturowych opakowaniach, głównie za sprawą tego, że bardzo łatwo się gniotą i psują.

Poza właściwościami wspomagającymi leczenie infekcji, maliny dobrze działają także na pracę wątroby, gdyż wykazują działanie żółciopędne, a więc ułatwiają trawienie. Posiadają również właściwości lekko moczopędne, co wspomaga walkę z obrzękami.

Warto pamiętać, że nie tylko owoce malin są wartościowe, ale również ich liście.  W tradycyjnej medycynie ludowej napary z liści malin stosowano przed menstruacją, ponieważ uważano, że przeciwdziałają zespołowi napięcia przedmiesiączkowego.

Herbatkę z liści malin można nabyć w większości sklepów zielarskich oraz w niektórych aptekach.

Podsumowując, warto sięgać po sezonowe owoce, jakimi są maliny. Są nie tylko smaczne, ale również zdrowe i niskokaloryczne.