WOW! PROMOCJA BLACK FRIDAY -50%! -50% na wszystkie plany dieta i trening z kodem "BLACKFRIDAY" Skorzystaj z promocji

Stworzymy dla Ciebie

Indywidualny plan Dietetyczny

Sprawdź ofertę

Poznaj nasz nowy

Kalkulator kalorii

Wypróbuj go
Forum

Stworzymy dla Ciebie

Indywidualny plan Dietetyczny

Sprawdź ofertę

Poznaj nasz nowy

Kalkulator kalorii

Wypróbuj go
Artykuły
Sklep

Substancje zawarte w malinach mogą przyspieszać spalanie tłuszczu

Substancje zawarte w malinach mogą przyspieszać spalanie tłuszczu
Lato to czas, w którym mamy niepowtarzalną możliwość zajadania się świeżymi owocami, jakich trudno uświadczyć o innych porach roku. Truskawki, jagody czy maliny, pojawiają się sezonowo i bardzo szybko znikają ze sklepów i straganów, dlatego nie warto ich sobie odmawiać. Niestety wiele osób w okresie letnim stosuje restrykcyjne diety odchudzające i unika owoców, obawiając się zawartego w nich cukru. Takie podejście jest jednak nieuzasadnione, owoce stanowić mogą znakomite uzupełnienie diety odchudzającej, co znakomicie obrazuje przykład malin.

Maliny są nie tylko smaczne i niskokaloryczne, ale także bogate w rozmaite składniki korzystnie wpływające na nasze zdrowie i przemianę materii. Owoce te dostarczają w 100g zaledwie 40 - 50kcal i tylko 5g cukrów. Stanowią natomiast bogate źródło błonnika (około 6 – 7g / 100g), który zwiększa uczucie sytości, obniża poposiłkową glikemię, korzystnie wpływa na rozwój dobrotliwej mikroflory jelitowej.  Maliny dostarczają sporej dawki witaminy C i K oraz manganu, a dodatkowo zawierają także pewne ilości witamin z grupy B, tokoferolu, miedzi, potasu i magnezu.

Na rzecz włączenia malin do diety odchudzającej przemawia jeszcze jeden argument – zawierają one związek, który pomaga spalać tłuszcz. Od pewnego czasu zauważyć można, że  do preparatów wspomagających odchudzanie dodawany jest składnik opisywany na etykiecie jako raspberry ketone. Jest to tzw. keton malinowy- związek, który – jak wskazują badania – posiada zdolność do wpływania na aktywność noradrenaliny i za jej pośrednictwem nasilania procesu spalania tłuszczu. Badania przeprowadzone z udziałem zwierząt wykazały, ze keton malinowy chroni także przed przyrostem tkanki tłuszczowej podczas stosowania wysokokalorycznej diety. W kolejnych eksperymentach zarejestrowano wpływ tego związku na gospodarkę insulinową oraz poziom IGH-1.

Chociaż wyniki badań muszą zostać potwierdzone jeszcze z udziałem ludzi, to dostępna literatura nastraja optymistycznie. Z resztą nie od dziś wiadomo, że owoce są źródłem wielu substancji o właściwościach odchudzających (wybitnym przykładem jest tutaj grejpfrut, ale także inne owoce takie jak choćby truskawki stanowić potencjalnie mogą ciekawe uzupełnienie redukcyjnej diety). Maliny warto jadać zarówno jako składnik dietetycznych koktajli jak i też jako samodzielny deser czy  szybką przekąskę. Nie ma co zwlekać, sezon na te owoce bowiem bardzo szybko się kończy. 

Źródła: J Med Food. 2012 May;15(5):495-503 Life Sci. 2005 May 27;77(2):194-204. Planta Med. 2010 Oct;76(15):1654-8.

W artykule mówimy o: Odchudzanie