IDZIEMY RAZEM PO TWOJĄ FORMĘ! 40% RABATU NA PLAN DIETETYCZNY I TRENINGOWY! SKORZYSTAJ Z KODU "40PT"

Indywidualny plan

Dietetyczny

Indywidualny plan

Treningowy

Indywidualny plan

Dieta + Trening

Opieka dietetyka i trenera Już od

Plan dieta + trening 29,99 zł/mies.

Opieka dietetyka Już od

Plan dietetyczny 26,66 zł/mies.

Opieka trenera Już od

Plan treningowy 23,33 zł/mies.

Plany dieta i trening
{{$parent.show_arts ? 'Artykuły' : 'Baza wiedzy'}}
Sklep

Interesująca historia truskawki

Legenda głosi, że truskawki przywiózł do Europy nie kto inny jak Krzysztof Kolumb, a owoce te dzięki niezwykłym walorom smakowym szybko zdobyły sobie uznanie na europejskich dworach. W rzeczywistości historia truskawki wygląda nieco inaczej, a najbardziej intrygujące jest w niej to, że owoce te tak naprawdę są działem człowieka. Gdyby nie usilne pragnienie francuskiego króla i eksperyment pomysłowego botanika, możliwe, że nigdy byśmy nie poznali smaku truskawek.

Nie potrzeba wielkiej spostrzegawczości, by zauważyć, że truskawka wygląda trochę jak przerośnięta poziomka. Podobieństwo to nie jest przypadkowe, owoce te są bowiem ze sobą mocno spokrewnione — zanim jednak przejdę do objaśniania sedna owego pokrewieństwa, chciałbym zwrócić uwagę na pewien kontekst z nim związany.

Poziomki na terenach Europy do XIV wieku rosły dziko. Ze względu na wyjątkowe walory smakowe zbierano je regularnie w lasach i na łąkach. Jednak do czasów panowania króla Ludwika XIV nikt nie wpadł na pomysł, by zająć się ich uprawą. Podczas jednej z wypraw morskich francuski inżynier Amédée François Frézier opisał zwyczaje żywieniowe ówczesnych mieszkańców dzisiejszego Chille, zwracając uwagę m.in. na zjadane przez nich poziomki, które rozmiarami wyraźnie przewyższały ich europejskie odpowiedniki. Inżynier ów postanowił przywieźć kilka roślin jako prezent dla króla Francji, który uwielbiał smak poziomek i któremu bardzo spodobały się gabaryty przywiezionych owoców.

Na życzenie króla francuski botanik Antoine Duchesne po wielu próbach skrzyżował dwie odmiany poziomek (chilijskie i wirginijskie) czego efektem były współcześnie znane nam truskawki. Owoce te szybko zyskały sobie rzesze sympatyków i na stałe zaczęły gościć na stołach Europejskich dworów, gdzie podawane były jako wykwintny dodatek do szampana. W niedługim czasie po udanym eksperymencie Frézier’a anglik Thomas Andrew Knight opracował metodę krzyżowania poziomek, którą stosuje się do dziś. W wieku XIX truskawki zaczęły się pojawiać w się sklepach, dzięki czemu stały się ogólnodostępne, a ich popularność dalej rosła.

Dziś truskawki dostępne są praktycznie na całym świecie. Chociaż sezon na nie trwa stosunkowo krótko, to namiętni miłośnicy mogą zadowalać się rozmaitymi ich przetworami przez cały rok. Warto podkreślić, że truskawki są cennym składnikiem diety nie tylko ze względu na wysokie walory smakowe, ale także ze względu na bogactwo cennych dla naszego zdrowia składników. 

Źródła: Wojciech Górka. „Ananas z poziomki”. Polityka 26.05.2007 Anna Lenczowska. „Od poziomki do truskawki” smaker.pl; 7 czerwca 2011

Treści prezentowane na naszej stronie mają charakter edukacyjny i informacyjny. Dokładamy wszelkich starań, aby były one merytorycznie poprawne. Pamiętaj jednak, że nie zastąpią one indywidualnej konsultacji ze specjalistą, która jest dostosowana do Twojej konkretnej sytuacji.