Okra – mało znana, a smaczna i zdrowa

Ketmia jadalna nazywana potocznie okrą lub piżmianem jadalnym, to roślina należąca do tego samego rodzaju co hibiskus. Na południu Stanów Zjednoczonych nazywa się ją gumbo i pod tą nazwą znajduje się w menu wielu restauracji. W Polsce jest uprawiana jako warzywo, a częścią jadalną są owoce o ciekawym kształcie. Z tego względu w krajach anglojęzycznych zwana jest także potocznie palcem damy (Lady’s Finger).

Przeczytaj koniecznie:

Owoc czy warzywo – czy znasz różnicę?

Owoce okry znalazły zastosowanie jako smaczne i zdrowe warzywo. Jako roślina z powodzeniem może pełnić funkcję ozdobną. Spośród okazałych liści latem wyrastają żółte kwiaty z czerwonymi plamkami na płatkach, w końcu to kuzyn hibiskusa. Podobno kształt owoców można przyrównać do kształtu ptasiego dzioba.

To smaczne i zdrowe warzywo przypomina niewielką cukinię, fasolkę szparagową albo zieloną papryczkę chili. Wyrośnięta okra zazwyczaj jest twarda i łykowata. W Polsce częściej kupić można ją w puszkach, świeżej trzeba zazwyczaj szukać w sklepach z azjatycką żywnością.

W smaku okra przypomina nieco niedogotowaną, lekko chrupką fasolkę szparagową. Wyróżnia ją struktura oraz charakterystyczny dla ketmi śluz. Jej spożywanie wskazane jest dla osób mających problemy z układem pokarmowym, szczególnie cierpiących na wrzody żołądka, ponieważ śluz zawarty w owocach łagodzi te dolegliwości.

Okra to bogactwo składników odżywczych, witamin i minerałów, które mają pozytywny wpływ na nasze zdrowie. Okra jest niskokaloryczna. 100 g ugotowanej okry to około 22 kcal, 2,5 g błonnika, 1,87 g białka, 4,54 g węglowodanów, 0,22 g tłuszczu oraz spora dawka witaminy C, folianu i magnezu. W okrze znajdziemy też pektyny, które zmniejszają stężenie cholesterolu w krwi oraz chronią przed wrzodami żołądka i innymi schorzeniami przewodu pokarmowego. W warzywie znajduje się również luteina i karotenoidy.

Owoce okry można gotować, panierować, smażyć, suszyć lub marynować w occie. Podczas gotowania owoce ketmii wydzielają śluz, dzięki temu potrawy są naturalnie zagęszczane. Tym samym, z powodzeniem może zastępować mąkę używaną często do zagęszczania sosów, czy zup.

Bardzo młode owoce możemy jeść na surowo, choć mają wówczas gorzki smak.

Okra jest nietrwała, dlatego jeśli musimy ją przechować, powinniśmy ułożyć nieumyte strąki w jednej warstwie w torebce foliowej i włożyć do lodówki na jeden, dwa dni. Przechowywana dłużej zwiędnie i straci kolor. Przed spożyciem zawsze należy ją umyć.

Nasiona ketmii są bogate w kwasy tłuszczowe omega-9 oraz omega-6. Mogą być spożywane na surowo lub po uprażeniu, jako smaczny dodatek 
do surówek czy sałatek.

Podsumowując, okra nie jest w Polsce popularnym warzywem. Może z powodzeniem służyć jako naturalny zagęszczacz do potraw. Dzięki swojemu charakterystycznemu śluzowi jest zbawienna dla osób z dolegliwościami ze strony układu pokarmowego.